Teatru si Film

Inca sase stele stralucitoare pe Aleea Celebritatilor

Sibiu, 19 mai 2022 – Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) are onoarea sa anunte care sunt cei sase artisti exceptionali ale caror nume se alatura pe Aleea Celebritatilor in acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Eric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann si Ion Caramitru.

Aflat la cea de a 29-a editie, FITS are loc in acest an intre 24 iunie si 3 iulie, propune 575 de evenimente, cu 3300 de invitati care vor bucura publicul in 70 de spatii de joc. Tema din acest an este FRUMUSETE, iar programul si biletele se gasesc pe site: www.sibfest.ro

Aleea Celebritatilor este un proiect special prin care numele si memoria unora dintre cei mai importanti creatori ai lumii se alatura permanent orasului Sibiu, intr-un valoros ”Walk of Fame”.

Este un semn de mare pretuire pentru comunitate ca acesti artisti exceptionali, respectati la nivel mondial, uriasi creatori, au o amprenta, concreta, palpabila, in orasul nostru. Festivalul are loc doar zece zile in fiecare an, insa ecourile acestui miracol continua in amintiri de neuitat si pe Aleea Celebritatilor, unde milioane de pasi sunt insotiti de nesfarsita FRUMUSETE pe care acesti oameni au adus-o in lume” – Constantin Chiriac, Presedinte FITS si Director General TNRS.

Dansul este un limbaj universal, solul pacii in lume, al egalitatii, tolerantei si compasiunii” – Sasha Waltz.
Una dintre cele mai respectate coregrafe ale momentului, dansatoare, regizoare si conducatoare a unor prestigioase institutii culturale, Sasha Waltz a studiat la Amsterdam si New York. Pentru meritele sale deosebite, ea a primit Crucea Federala Germana de Merit, fiind aleasa, in 2013, membra a Academiei de Arte din Berlin.
In 1993 a creat, alaturi de Jochen Sandig, compania de dans Sasha Waltz & Guests. Printre spectacolele sale remarcabile se mai numara Sacre (2013), bazat pe Ritualul primaverii al lui Igor Stravinski, Kreatur (2017), creat in colaborare cu Soundwalk Collective si designerul de costume Iris van Herpen, si Exodus (2018). In prezent, Sasha Waltz se afla la conducerea Baletului de Stat din Berlin, impreuna cu Johannes Öhman.

Krzysztof Warlikowski s-a nascut in Polonia si a studiat la Sorbona unde l-a avut profesor si pe Krystian Lupa, un alt mare artist al carui nume se regaseste pe Aleea Celebritatilor din Sibiu.
Este cunoscut pentru stilul sau nonconformist cu care pune in scena atat piese din repertoriul clasic, cat si din cel contemporan, si, din 2008, este directorul artistic al Nowy Teatr din Varsovia, unde a regizat numeroase spectacole.
Warlikowski a pus in scena si doua spectacole pentru Teatrul Odéon din Paris si regizeaza in cele mai mari teatre de opera europene, inclusiv La Monnaie din Bruxelles, Opera Nationala din Paris, Teatro Real din Madrid, Bayerische Staatsoper din München, Royal Opera House din Londra, la care se adauga Festival d’Aix en Provence, Rurhtriennale si Festivalul de la Salzburg.
Krzysztof Warlikowski a castigat numeroase premii, printre care se numara doua Premii ale Uniunii Criticilor de Teatru din Franta, Premiul Meyerhold din Moscova, New York’s Village Voice’s Obie Award si „Golden Mask” pentru cel mai bun spectacol strain prezentat in Rusia. In 2013 a primit distinctia franceza de Comandor al Artelor si Literelor si in 2021, a primit Leul de Aur pentru intreaga sa activitate, in cadrul Biennale di Venezia.

Götz Teutsch este un celebru violoncelist care s-a nascut la Sibiu, in 1941, si a invatat la Conservatorul din Bucuresti, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Dinicu si Radu Aldulescu, iar mai apoi a studiat cu Enrico Mainardi si Karl Richter.
Principal violoncelist la Orchestra Simfonica Radio Bucuresti si, din 1976, la Berliner Philharmoniker, unde interpreteaza inclusiv ca solist sub bagheta unor dirijori precum: Herbert von Karajan, Claudio Abbado si Sir Simon Rattle.
Este unul dintre membrii fondatori ai ansamblului The 12 Cellists of the Berlin Philharmonic, alaturi de care sustine concerte in intreaga lume.

Eric-Emmanuel Schmitt (n. 1960, Lyon) este dramaturg, prozator, romancier, scenarist si regizor franco–belgian. Cartile sale sunt traduse in 48 de limbi, iar piesele sale de teatru sunt montate in peste 50 de tari.
Are un doctorat in filosofie la Sorbona, semneaza traducerea in franceza a libretelor de opera, cocheteaza cu arta benzii desenate si, cateodata, urca pe scena pentru a-si interpreta propriile texte sau pentru a acompania un pianist sau o soprana.
Prima sa piesa de teatru, La Nuit de Valognes, apare in 1991 si se bucura de un succes enorm. Acelasi destin il au si urmatoarele sale piese care sunt interpretate de actori celebri precum Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Francis Huster, Jacques Weber si Charlotte Rampling. Primeste in 2001 Marele Premiu al Academiei Franceze pentru opera sa teatrala.
In 2012, se alatura Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Belgia, iar in 2016 este ales in unanimitate de colegii sai membru al juriului Goncourt.

Claus Peymann (n. 1937, Bremen) este regizor de teatru.
Intre 1966 si 1969 conduce Theater am Turm (TAT) din Frankfurt, iar in 1970, impreuna cu Peter Stein si altii, fondeaza Schaubühne am Halleschen Ufer la Berlin.
A lucrat ca regizor pentru Schauspielhaus Bochum, iar in 1986 se stabileste la Viena si devine director al Burgtheater, unde petrece 13 ani, timp in care se lupta pentru afirmarea dramei austriece contemporane.
In 1996 se stabileste la Berlin, unde activeaza ca director artistic al Berliner Ensemble, pana in 2017. In tot acest timp colaboreaza cu mari regizori ai scenei contemporane, precum Peter Zadek, Peter Stein, Robert Wilson si George Tabori.
Claus Peymann a regizat numeroase spectacole bazate pe piese din repertoriul clasic, dar si din cel contemporan. De asemenea, a pus in scena aproape toate piesele semnate de Thomas Bernhard.

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai importanti si apreciati actori de teatru si film din Romania. S-a nascut la Bucuresti, in 1942, iar in 1964 a obtinut licenta in Actorie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” si, in 1975, un Master in Regie de teatru in cadrul aceleiasi institutii.
A colaborat cu cele mai importante nume ale filmului si teatrului romanesc, fiind recunoscut, in special, pentru rolurile sale de exceptie in montari dupa piesele lui Shakespeare. Intre 1976 si 1980, a fost Profesor de arta actorului in cadrul Academiei de Teatru si Film din Bucuresti. Intre 1990 si 1993 a fost Directorul general al Teatrului Bulandra din Bucuresti. Tot in 1990 a fost ales Presedintele UNITER, iar din 2005 pana in 2021 a activat ca Director general al Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti. Intre 1996 si 2000, Ion Caramitru a fost numit Ministru al Culturii.
Ion Caramitru s-a stins din viata in data de 5 septembrie 2021.