Comunicate

Inocenta, ambitie si alte dibacii. Despre copilarie in Epoca de Aur

Copilaria in comunism era cu mult diferita de cea de acum. Pe-atunci, copiii erau departe de bucuriile oferite de o lume libera. Pe 8 decembrie, rascolim sertarele clipelor ce ne-au marcat, in noul episod „Adevaruri despre trecut”. De la ora 22:00, la TVR 1.

„Ce bucurie sa poti privi prin ochii copiilor de demult! De acum cincizeci de ani. De mai incoace. Sa vezi cum erau imbracati, ce jucarii aveau, si poate, sa ghicesti ce visau. Si pentru ca o bucurie nu vine niciodata singura, langa cutiuta cu inocenta descoperim trairi, dorinte si amintiri din acea parte a vietii pe care nu ai cum s-o uiti nicicand”, astfel suna invitatia pe care Diana Deleanu, realizatoarea episodului „Adevaruri despre trecut” ne-o lanseaza pentru miercuri, 8 decembrie. De la ora 22:00, la TVR 1, vedem un nou episod din seria de documentare istorice, cu subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism.

Copilaria in comunism era cu mult diferita fata de cea de acum. Pe vremea comunismului, copiii erau departe de bucuriile pe care le oferea o lume libera. Despre cum fost copilaria si ce a insemnat pentru ei ne vor spune invitatii editiei: Florin Kevorkian – regizor, Ramona Mezei, directorul Bibliotecii Metropolitane, prof. univ. Lavinia Betea si Serghei Mizil.

„Noi eram o generatie de copii ambitiosi. Lipsurile ne faceau sa ne depasim conditia modesta, nu depindea de societate, de epoci sau de parinti. Totul depindea de cum ne imaginam noi ca o sa arate viata noastra. De multe ori nu iesea, de alte ori era exact cum visam”, isi aminteste Ramona Mezei, director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti.

Dupa gradinita, in care erau soimi ai patriei, pana la 14 ani, elevii intrau in alta organizatie – „Pionerii”. Intrarea in randurile pionierilor se facea in clasa a II-a. Cei mici erau primiti in randurile organizatiei de colegii lor mai mari, din clasa a IV-a, iar intrarea se facea sub juramant: „Eu, Alexandru Popescu sau Anamaria Ionescu, intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor”. Pionerii aveau si ei uniforma: nelipsita cravata rosie cu inel, camasa alba, fusta sau pantaloni negri.

Dar cei care se bucurau de bunastare erau membrii nomenclaturii, adica un numar limitat de conducatori din partidul comunist, din ierarhia de stat centrala si locala, precum si cei din conducerea intreprinderilor.

Vremurile regimului comunist au fost unice din perspectiva copiilor de atunci. Iata ce ne povesteste cu nostalgie regizorul Florin Kevorkian: „Am avut cea mai frumoasa copilarie de pe pamant. M-am urcat in copaci, m-am tavalit in tarana, m-am zgariat, am alergat si
m-am julit, m-am batut si am luat bataie. Pentru ca mama era invatatoare, eu am invatat alfabetul pe la doi ani, inaintea unor copii mult mai mari, care ma amenintau in fiecare pauza. Ma lua mama la scoala, eram micut (2-3 ani), iar cand oboseam, adormeam cu capul pe umarul sau picoarele fetelor din clasele mai mari care aveau grija de mine. Cand am crescut, m-am dus la Cinemateca. De pe la 12 ani, desi nu aveam voie sa imi fac abonament”.

Inocenta era neintinata de lucrurile care distrag in ziua de astazi. Multi dintre cei care si-au trait copilaria in ultimii ani ai comunismului sunt rupti in doua de realitatea actuala (pe de o parte, vor sa uite, pe de alta, sunt mult prea prinsi in acea lume cu tot ce a insemnat ea), altii tanjesc tocmai dupa zilele in care valorile umane si spirituale insemnau ceva, prin prisma acelor vremuri grele.

„Copilaria e frumusetea inocenta care nu se mai intoarce, dar si dulcele moment ce n-a plecat nicicand din noi. In amintiri adesea colorate, rascolim sertarele clipelor care ne-au marcat. In fiecare dintre noi zace in hibernare macar un moment de aducere aminte
caruia, atunci, nu-i gaseam nici un nume. Acum ii spunem copilarie”, la o astfel de incursiune, prin lumea copilariei celor nascuti in perioada comunista, ne provoaca Diana Deleanu la „Adevaruri despre trecut”. Miercuri, 8 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 1.

Realizator: Diana Deleanu

Producator: Raluca Rogojina

Despre „Adevaruri despre trecut”

Din 6 octombrie, echipa „Adevaruri despre trecut” ne invita la cel de-al 12 sezon de documentare istorice, cu subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism. Intervievatii, documentele, informatiile si imaginile de arhiva scoase la iveala dupa mai bine de 30 de ani vor dezvalui in premiera culisele unor fapte si intamplari pe care multi le-au crezut uitate sau despre care cei mai multi n-aveau nici cea mai mica idee. De 7 ani, producatorul Raluca Rogojina, consultantul de specialitate Lavinia Betea si realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Barbulescu, Raluca Bibiri, Stefania Tene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu si Irina Luca prezinta seria „Adevarurilor despre trecut”, intr-un demers unic in spatiul media romanesc.