Teatru si Film

Invitati din Franta si Germania au participat la ateliere si spectacole de teatru la Sibiu

Doua grupuri de tineri din Franta si Germania s-au aflat, zilele trecute, in vizita la Sibiu, in cadrul proiectului european Erasmus +, Open Houses, din care fac parte Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, Asociatia RESET din Sibiu, Association Jeunes a Travers le Monde (Rennes), Théatre National de Bretagne (TNB), Coop’Eskemm (Rennes), Beyond-Borders (Hamburg), Kampnagel (Hamburg).
Timp de sase zile, invitatii francezi, germani si romani, au avut parte de experimentarea procesului de cunoastere prin diferite ateliere, prin teatru si cercetare de grup. Acestia au raspuns la intrebari privind accesibilitatea teatrului, abordarea catre public, frecventarea teatrului de catre tineri si nu numai, raspunsuri care ii vor ajuta la proiectul cultural pe care il vor crea in cadrul proiectului. De asemenea, au avut parte de multe clipe impreuna, in care, prin bucuria lor si pasiunea pentru lucrurile
care ii unesc, au legat prietenii stranse si calde.
„Aceasta saptamana la Sibiu le-a oferit tinerilor posibilitatea sa se familiarizeze cu proiectul, sa inceapa cercetarea si mai ales sa creeze o legatura incredibila in cadrul grupului. Multa iubire si o mare dorinta de a se implica in problema accesului la actul cultural” – Bertille Kapela, manager de proiect Open Houses.
Cu prilejul vizitei la Sibiu, oaspetii straini au avut ocazia sa vizioneze avanpremiera spectacolului „Macbeth” al TNRS, sa discute si sa puna intrebari consultantului artistic TNRS si selectionerului indoor FITS, Vicentiu Rahau, precum si sefului Sectiei germane TNRS, Hunor Horvath.

Despre proiectul Open Houses

Open Houses este un proiect colaborativ realizat intre Asociatia RESET din Sibiu si Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, alaturi de parteneri din Franta si Germania.
Parteneriatul Open Houses (OH) este constituit pentru perioada noiembrie 2021 – mai 2023. Acesta isi propune sa creeze abordari experimentale ale actiunii culturale prin cooperare intre grupuri de tineri si profesionisti de teatru din Europa. Proiectul este realizat de sapte organizatii active din Franta, Germania si Romania. Acest consortiu tri-national este structurat, in fiecare tara, de o pereche formata dintr-o organizatie de tineret si un teatru. Obiectivele proiectului sunt de a sustine cetatenia culturala a tinerilor, de a inova in deschiderea si aproprierea teatrelor, de a dezvolta cooperarea intre colectivitatile de tineri si profesionistii acestor institutii culturale. De Open Houses beneficiaza direct 50 de participanti. Beneficiarii sunt tinerii in tranzitie la maturitate (constructie identitara, incluziune sociala, insertie profesionala etc.), profesionisti care activeaza in domeniul tineretului si in sectorul cultural, mai precis in lumea teatrului. In ceea ce ii priveste pe tineri, acestia sunt oameni interesati de sectorul cultural, managementul proiectelor colective si mobilitatea internationala. Parteneriatul se adreseaza in special tinerilor aflati in situatii de fragilitate sociala, care nu au oportunitati de mobilitate internationala si nici resursele necesare pentru a construi o cale de invatare, angajament sau chiar profesionalizare in sectorul cultural (acces la teatre, acces la formare profesionala, retele profesionale, experienta profesionala etc.). Avand in vedere ca fiecare binom al consortiului coopereaza si experimenteaza pentru a produce o actiune culturala, multi beneficiari indirecti (publicul) vor putea accesa rezultatele proiectului prin intermediul evenimentelor de diseminare si al programarii anuale a celor trei teatre.
Estimam ca exista aproximativ 200 de beneficiari indirecti per oras pe parcursul celor 18 luni ale proiectului. In plus, cele trei colective de tineri vor realiza un studiu incrucisat si restituiri artistice ale experientelor lor de cooperare cu teatrele. Aceste productii vor fi diseminate in timpul si dupa proiect. Rezultatele si spin-off-urile proiectului vor fi accesibile unui numar mare de persoane a caror estimare este, in aceasta etapa a proiectului, greu de realizat. Prin urmare, de proiect vor beneficia direct 50 de persoane, iar indirect, cel putin 600 de persoane. Acest proiect hibrid care amesteca intalniri digitale, schimb de bune practici, intalniri transnationale, investigatii incrucisate, programare de actiuni culturale si productii artistice este gandit de partile interesate, adica astfel incat acestia sa determine procesul, precum si finalitatile. Pentru tineri, este vorba de a-si pune la indoiala legaturile cu institutia culturala, de a o (re)descoperi, de a pune sub semnul intrebarii functionarea acesteia si de a-si face un loc printr-o experienta colectiva inteleasa ca experienta de invatare, angajament sau etapa in profesionalizarea lor. In schimb, profesionistii sunt interesati de practicile, dorintele si cunostintele tinerilor pentru a contribui la dezvoltarea ofertei culturale a teatrelor. Aceasta abordare experimentala este fundamentala pentru a desfasura un proces colectiv de transformare, pentru a constitui un spatiu de cooperare transnationala care sa implice toate partile interesate si, astfel, pentru a inova in domeniul actiunii culturale si a sustinerii puterii de actiune a tinerilor din Europa.