Teatru si Film

Iuliana Tudor: „Filmul ’Port Valoare si Splendoare’ este darul meu pentru Romania” – galerie foto –

Prima productie documentara despre ia romaneasca, seria in cinci episoade „Port Valoare si Splendoare”, incepe la TVR 1 de Ziua Nationala a Romaniei. Prima parte, difuzata la ora 16:30, ne poarta din atelierul din Nisa al lui Henri Matisse in cel al Ioanei Corduneanu, din Bucuresti.

Incarcata de traditie, exprimand esenta trairilor de veacuri ale acestui neam si, in acelasi timp, actuala si chiar cool, ia romsneasca este, probabil, unicul obiect vestimentar care intruneste aceste trasaturi aparent antagonice. Si totusi, ia a parcurs secole si a ramas extrem de vie in constiinta comunitatii, adaptandu-se tuturor transformarilor sociale, istorice si tehnologice cunoscute de oameni de-a lungul timpului. Pe 1 Decembrie, ziua ce-i uneste pe toti cei cu suflet de roman, Televiziunea Romana propune intoarcerea la radacini. Prima productie documentara despre ia romaneasca, proiectul „Port Valoare si Splendoare”, ce poarta semnatura Iulianei Tudor, incepe din 1 Decembrie la TVR 1, de la ora 16:30. Filmul in cinci episoade isi propune sa exprime spiritul acestei tari, prin bogatia si semnificatia ritualurilor continute in intreg procesul de realizare a iei.

Filmata de-a lungul mai multor luni de zile, in locuri diferite din tara si din Bucuresti, seria „Port Valoare si Splendoare” ne va ajuta sa intelegem ce purtam, care este povestea camasii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecarui semn cusut si care este alfabetul asezat pe ie. De ce este important sa pretuim o camasa cusuta cu mana fata de cea creata de masina de cusut.

Difuzata pe parcursul a cinci saptamani la TVR 1, duminica, de la 16:30, productia „Port Valoare si Splendoare” debuteaza, nu intamplator, de Ziua Nationala a Romaniei. „Filmul ‘Port Valoare si Splendoare’ este darul meu pentru Romania. Cand am inceput filmarile, atat eu, cat si echipa am avut credinta ca facem un lucru cu rost pentru tara. Ceva necesar, care sa raspunda macar in parte la intrebarea ‘cine suntem?’. Daca acest film exista astazi este pentru ca am asezat acolo tot ceea ce inseamna pentru mine radacini si frumos in tara mea”, explica Iuliana Tudor, marturisindu-si dorinta de a trezi in sufletul privitorilor sentimentul mandriei nationale: „Imi doresc ca intalnirea cu filmul ‘Port Valoare si Splendoare’ sa aduca in fiecare constiinta apartenentei fata de acest loc si de aceasta natiune. A fost un privilegiu fiecare clipa in care am construit, alaturi de colegii mei, aceasta productie. La multi ani, Romania, multumesc!”

Primul episod este o intalnire cu trecutul si cu noi insine. Filmul porneste de la prietenia de o jumatate de secol dintre Theodor Pallady si Henri Matisse, o prietenie rodnica in istoria picturii si care e oglindita in lucrarile dedicate iei de catre artistul francez. Sase luni a muncit pentru „La Blouse Roumaine”, ca sa aduca splendoare in vremurile ravasite de al Doilea Razboi Mondial. Matisse nu a dat numele lucrarii dupa frumoasa Lydia, modelul si asistenta care ii organiza viata in acea perioada, ci a ales sa omagieze camasa romaneasca, facand-o astfel celebra in toata lumea.

De la atelierul din Nisa al lui Matisse din prima jumatate a secolului XX, revenim in secolul al XXI-lea, in mijlocul Bucurestiului agitat, la „Semne Cusute”, atelierul de ii al Ioanei Corduneanu. Este un spatiu in care femeile de azi, cu studii superioare si preocupari predominant urbane, invata sa coasa camasi traditionale dupa izvoade vechi, adunate de Ioana pe un blog – peste 2000 de izvoade din toate zonele tarii. De-a lungul celor cinci episoade, vom vedea recreandu-se sub ochii nostri, in acest atelier, celebra ie care l-a inspirat pe Matisse atunci cand a pictat „La Blouse Roumaine”.

„Bunicile noastre intampinau noaptea de Pasti cu o camasa noua, cusuta de mainile lor. Era modul in care isi oglindeau sufletul in fata Invierii Domnului. Noi, copii de asfalt ai marilor orase, stim doar sa cumparam haine. In inima Bucurestiului si in alte orase din tara sunt ateliere unde invatam cum coseau bunicile, ca sa ne intalnim mai usor cu trecutul nostru si cu noi insine. Acest film ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce conteaza cu adevarat pentru fiecare dintre noi, de valorile si splendorile romanesti. Cautati-va radacinile si traiti simplu!”, este mesajul Iulianei Tudor.

Filmul „Port Valoare si Splendoare” este o co-productie Creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie, institutie publica aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti si Premium Agency, in parteneriat cu Televiziunea Romana.