Comunicate

„Jurnalismul nu e o profesie din care sa iesi la pensie” – Cristina Liberis, la „Nocturne” (TVR 1, luni, 30 mai, ora 23.00)

„Jurnalismul nu e o profesie din care sa iesi la pensie” – Cristina Liberis, la „Nocturne”
 
Despre experientele unice traite pe front, dar si despre latura culturala spre care a purtat-o viata, la „Nocturne”.​ Fostul jurnalist de front Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu la TVR 1, luni, 30 iunie, de la ora 23.00.

O intalnire mai putin obisnuita pentru publicul „Nocturne”, luni, 30 iunie, la TVR 1, dar, evident in normele de valoare ale emisiunii: fostul jurnalist de front, actualmente realizator de reportaje si documentare, Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu.

Un model de onestitate si profesionalism, Cristina Liberis este o voce care ne-a spus, ani de zile, ce se intampla in locuri din lume greu accesibile noua, oamenilor obisnuiti.

Multi spun ca sunt dura”, marturiseste Cristina, insa relatarea de la fata locului, mai ales cand vorbim de zonele de razboi, inseamna si temeri, si necunoscut, si emotii: „Mi s-a intamplat sa plec pe teren pentru o saptamana si sa ma intorc dupa o luna si jumatate.

„Relatarea de la fata locului e ca un mers pe sarma.”

Pe front, simtul supravietuirii nu e suficient. Iti mai trebuie si un inger. Sau chiar cohorte”, e de parere jurnalista care a relatat pentru TVR din Irak, Afganistan, Israel, fosta Iugoslavie. „Relatarea de la fata locului e ca un mers pe sarma”, adauga Cristina.

Felul ei de jurnalism nu s-a bazat niciodata pe bombastic, ci pe o analiza clara, din toate unghiurile.
Poate si de aceea, in glasul Cristinei Liberis se simte tristetea ca, in meseria pe care o face de atatia ani si pe care nu a tradat-o niciodata, totul a devenit superficial, condensat. Stirile externe au reaparut in jurnalele de stiri doar ca urmare a izbucnirii unui razboi atat de aproape de noi…

Este foarte greu la ora actuala sa urmaresti un post de televiziune, o emisiune de stiri, in conditiile in care toata lumea face jurnalism… Pe retelele de socializare, toata lumea isi prezinta un adevar. Dar s-au uitat regulile de bun simt ale jurnalismului adevarat, cred eu. Si asta e cea mai mare pierdere. Asa cum, in razboi, primul care moare este adevarul, asa si, la schimbarile petrecute, primele care au murit in jurnalism au fost regulile”, subliniaza Cristina.

De altfel, „jurnalismul nu e o profesie din care sa iesi la pensie”, admite fostul jurnalist de front, care insa, continua sa aiba nevoie de aventura, de cautare si o ard talpile sa plece de acasa. Si in prezent, Cristina Liberis realizeaza documentare tv, pentru care se documenteaza temeinic, in care spune povesti pe care le cauta neobosit.

Despre experientele unice traite pe front, dar si despre latura culturala spre care a purtat-o viata, Cristina Liberis ne povesteste la „Nocturne”.​ Luni, 30 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/05/Marina-Constantinescu2.jpg