Comunicate

La TVR 2, Sarbatori Pascale cu programe speciale

Documentare tematice, spectacole de circ, filme artistice si concerte de exceptie, dar si editii speciale ale unor emisiuni de divertisment, in care cuvintele de ordine sunt calitatea si buna dispozitie, se regasesc in oferta TVR 2 pentru intreaga familie in zilele Sfintelor Sarbatori de Pasti.

Intram in atmosfera de Paste cu documentarul „Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (vineri, 22 aprilie, ora 21:10), in regia lui Nicolae Margineanu, narator: Maria Ploae. O incursiune in viata unuia dintre cei mai cunoscuti teologi si duhovnici ai secolului trecut. Si tot in Vinerea Mare, fanii „Castiga Romania!” au parte de o surpriza. De Florii s-au implinit 5 ani de la debutul concursului de cultura generala care ne invata despre Romania. Cele peste 500 de editii in care am descoperit atat de multe lucruri despre tara noastra sunt aniversate in aceasta saptamana cu cinci editii „Castiga Romania!”. Astfel si vineri, de la ora 20:00, ne vom intalni cu Virgil Iantu.

Sambata, 23 aprilie, de la ora 8:00, documentarul „Aceasta este calea” ne poarta in orasul cel mai vechi din lume, care este, pana in zilele noastre, un simbol al perenitatii unei lumi ce a fost adeseori pustiita de zarva oamenilor sau de contorsionate miscari telurice. Undeva la capatul drumului, intr-un catun numit Betfaghe, Iisus avea sa incalece smerit pe asin, pentru a intra triumfal spre templu, in ultima duminica a misiunii sale pamantesti. Biblia consemneaza ca in acest rastimp Iisus din Nazaret nu a locuit in Ierusalim. De dincolo de zidurile de aparare, Iisus propovaduia si mai ales profetea zilele ce urmau sa vina peste cetate si locuitorii ei.

„Ce asteptam? Asteptam Invierea”, spune prof. univ. dr. Vasile Gavrila, invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”, sambata, 23 aprilie, de la ora 10:00. Slujitor la Biserica Sfantul Nicolae Ghica – Paraclis Universitar din Bucuresti si profesor de teologie, parintele Gavrila foloseste puterea exemplului personal, atat la scoala „Sfintii Trei Ierarhi”, pe care a infiintat-o, cat si la Paraclisul Universitar, unde este paroh.

De la ora 12:30, echipa „Cap compas” a pregatit: „Temelii pentru Ierusalim”. In fata Cetatii Ierusalimului ne punem intrebarea „Pe unde o fi pasit Iisus? Ierusalimul are o istorie proprie care nu este altceva decat o istorie a lumii intregi. Este un oras sfant, este locul lui Dumnezeu, cetate a pacii, singurul oras al lumii, pamantesc si, in acelasi timp, ceresc.

Editia speciala „Femei de 10, Barbati de 10″, de la ora 15:00, ne intampina cu folclor si obiceiuri de Paste. In colaborare cu Primaria Municipiului Suceava, platoul emisiunii Marinei Almasan se transforma in „ulita satului” iar Mihaela Barsan, initiatorul caravanei “10 pentru folclor”, va prezenta mestesugarii si artistii locului, dar si o expozitie culinara in care invitatii, veniti din toate zonele tarii, vor arata ce se pune pe masa de Paste. Invitati speciali vor fi: Gheorghe Turda, Stefania Rares, Nicolae Furdui Iancu si fiul sau, Tudor. Vor fi si oaspeti de peste hotare, care, in costume populare, vor canta melodii din folclorul romanesc. Printre acestia, Fang Shuang.

Ce credeti ca face Iepurasul chiar in ziua de Inviere? Indragitul personaj al Sfintelor Sarbatori de Pasti a ajuns la Circul Metropolitan din Bucuresti si acolo, impreuna cu unii dintre cei mai buni artisti, a pregatit spectacolul „Legenda Iepurasului”. Duminica, 24 aprilie, de la ora 11:00, cei mai mici telespectatori sunt invitati sa urmareasca o povesteste cu numere inedite de acrobatie si gimnastica, comedie si momente bufe. Regia, scenografia si muzica sunt semnate de Adrian Daminescu.

Editie speciala si la „Sanatate cu de toate” (ora 12:00), sub genericul „Impreuna de Paste”. Vom merge la Runcu, unde vom gati si vom canta impreuna cu unul dintre cei mai vestiti lautari ai Gorjului, purtatorul unui nume cu renume, Constantin Lataretu.

„Ce ne aduce Iepurasul” sunt pregatiti sa ne spuna Corina Danila si Dragos Huluba, in editia speciala „Gala umorului”, difuzata duminica, 24 aprilie, de la ora 13:00. Rasul poate fi cel mai bun medicament alaturi de indragitii actori Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Tamara Buciuceanu, Horatiu Malaele, Dorel Visan, Coca Bloos si Dem Radulescu.
Nu vor lipsi momentele „de sezon” – „Cum dai mielul?” (1994), „A venit Iepurasul” (1997) – si nici momente de colectie precum „Cina la Tusalema” (2002). Editia de Paste va contine momente de umor „la zi”, „La bufetul Parlamentului”, o adaptare tv de Eugen Dumitru dupa „Imparteala” de Constantin Pavel, in interpretarea actorilor Dragos Huluba si Marius Rizea si „Pe cont propriu” cu Dorel Visan, Dragos Huluba si Corina Danila.

De Pasti, la TVR 2, de la ora 15.00, Paul Surugiu-Fuego propune un super concert. Este vorba despre spectacolul „Iubirea infloreste primavara”, sustinut la Chisinau, un eveniment de marca cu folclor autentic, energie pozitiva si momente de referinta. Paul Surugiu-Fuego va fi acompaniat de Orchestra Fratilor Advahov, celebri pe ambele maluri de Prut si reprezentanti ai Moldovei la Eurovision. Invitati speciali vor fi artisti din Basarabia – Adriana Ochisanu, Surorile Osoianu, Olga Ciolacu si maestrul Eugen Doga.

Filme artistice in programul de sarbatoare. Sambata, 23 aprilie, in asteptarea Invierii, puteti urmari, de la ora 20:10, „Cele zece porunci” (THE TEN COMMANDMENTS – SUA, 2006, partea I). Speriat de profetia ca un copil va deveni Printul Egiptului, faraonul ii ucide pe toti nou-nascutii de parte masculina. Dar fiul unui sclav evreu, Moise, este salvat si crescut in casa regala ca un print adevarat. Afland care este originea sa si inspirat de un mesaj de la Dumnezeu, Moise incepe lupta disperata e eliberarii poporului sau din robia Egiptului. Regia este semnata de Robert Dornhelm. In distributie: Dougray Scott, Omar Sharif si Naveen Andrews.
Duminica, 24 aprilie, de la ora 20:10, telespectatorii TVR 2 se pot delecta cu aventurile pistolarilor Cat Stevens si Hutch Bessy, in westernul „Aur si circ” (LA COLLINA DEGLI STIVALI-Italia, 1969), regia: Giuseppe Colizzi, cu: Terence Hill, Bud Spencer, Victor Buono. Cat Stevens si Hutch Bessy isi unesc din nou fortele impotriva raufacatorilor, cu ajutorul unei trupe de circari ambulanti. De data aceasta, lupta se da impotriva primarului corupt al unui orasel, care angajase o banda de gangsteri sa terorizeze localnicii, banuind ca terenurile lor contin zacaminte de aur.