Comunicate

LAUREATII GALEI PREMIILOR UNITER PENTRU ANUL 2019 editia a-28-a

Peste 350 de artisti, profesionisti din lumea culturala, parteneri, apropiati ai fenomenului teatral, au fost prezenti aseara la cea de-a 28-a editie a Galei Premiilor UNITER, la Craiova.

Pentru ca publicul sa se bucure din plin de acest moment special, incepand cu ora 21:30 am transmis live pe pagina de Facebook a UNITER sosirea pe covorul rosu, la casa Bibescu, a unora dintre cei mai apreciati artisti romani ai momentului. De la ora 22:30, ceremonia acordarii Premiilor UNITER a putut fi urmarita in direct pe TVR1, Radio Romania Cultural si online pe www.tvrplus.rowww.uniter.ro si preluata de pagina de Facebook a UNITER.

Gala a avut loc la Craiova, cu ocazia aniversarii a 170 de ani de la infiintarea teatrului craiovean „Marin Sorescu”, intr-un spatiu deosebit, in aer liber, la Teatrul de Vara din Parcul „Nicolae Romanescu”.

Iata premiile!

Premiul Presedintelui UNITER a fost acordat TEATRULUI NATIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA pentru 170 de ani de istorie in teatrul romanesc.

Premiul a fost ridicat de ALEXANDRU BOUREANU, directorul Teatrului National Craiova.

Premiul pentru debut:

ANDREI CHIFU, pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe granita” de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara.

Premiul pentru intreaga activitate – scenografie:  CONSTANTIN CIUBOTARIU

Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar:

PUSA DARIE, pentru rolul Mama din spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Viripaev, regia Radu Afrim la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi

Premiu special pentru video mapping: ANDREI COZLAC

Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar:

CRISTIAN GROSU, pentru rolul Caliban din spectacolul „Furtuna” de William  Shakespeare, regia Gábor Tompa la Teatrul National Cluj-Napoca

Premiul pentru cea mai buna scenografie:

CRISTINA MILEA, pentru scenografia spectacolului „Legaturi primejdioase” de Christopher Hampton, dupa romanul lui Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu la Teatrul Mic Bucuresti

Premiul pentru intreaga activitate – actrita: RODICA MANDACHE 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal:

LUCIAN IONESCU, pentru rolul Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia si costumele Razvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucuresti.

 Premiul pentru intreaga activitate – actor: MIRCEA RUSU

 Premiul special pentru teatru de papusi si marionete a fost acordat FESTIVALULUI „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PAPUSILE OCUPA STRADA”EDITIA 2019 cu tema „Evolutie prin Revolutie” organizat de Teatrul pentru copii si tineret Colibri Craiova.

Premiul a fost ridicat de ADRIANA TEODORESCU, directoarea Teatrului Colibri.

Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal:

ANCA HANU, pentru rolul Chiritza Barzoi din spectacolul „Chiritza in concert”, dupa Vasile Alecsandri si Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul National Cluj-Napoca.

PREMIU GAZDUIT:

Premiul British Council a fost acordat COMPANIEI DE TEATRU GIUVLIPEN, pentru activitatea de promovare si sustinere a incluziunii sociale si incurajarea implicării civice.

Premiul a fost ridicat de actrita MIHAELA DRAGAN.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV:

„Manifest. Scrisoare catre un prieten si inapoi catre tara” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, productie a Societatii Romane de Televiziune (Casa de Productie a TVR).

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:

„Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonica si regia artistica Mihai Lungeanu, productie a Societatii Romane de Radiodifuziune.

Premiul pentru Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2019:

ANA SORINA CORNEANU, pentru piesa „Hai sa vorbim despre viata!”

Premiul de Excelenta:

FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU, pentru calitatea exceptionala a ultimelor sase editii. Premiul a fost ridicat de MARINA CONSTANTINESCU, directorul FNT.

Premiul pentru intreaga activitate – critica si istorie teatrala: MYA LIONTESCU

Premiul pentru critica de teatru: OANA CRISTEA GRIGORESCU

Premiul special pentru machiaj de scena: MINELA POPA

Premiul special pentru o activitate de sase decenii in editarea cartii de teatru:

VIORICA ROZALIA MATEI

Premiul special pentru promovarea teatrului-dans:

LINOTIP – CENTRU INDEPENDENT COREGRAFIC

Premiul a fost ridicat de coregrafa si dansatoarea IOANA MARCHIDAN.

Premiul pentru intreaga activitate – regie: DRAGOS GALGOTIU

Premiul pentru cea mai buna regie:

EUGEN JEBELEANU, pentru regia spectacolului „Itinerarii. Intr-o zi lumea se va schimba” la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si Compagnie des Ogres.

De pe scena Galei, Ion Caramitru a anuntat ca, incepand cu editia a 28-a a Galei UNITER, premiul pentru cea mai buna regie va purta numele regizorului Lucian Pintilie.

Premiu pentru Cel mai bun spectacol:

„Chiritza in concert”, dupa Vasile Alecsandri si Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul National Cluj-Napoca.

Au prezentat premii si au anuntat castigatori live sau virtual: Miruna Berescu (directoarea Festivalului de Film Anonimul), Mihail Genoiu (Primarul Municipiului Craiova), Puiu Antemir, Marcel Iures, Dragos Buhagiar, Maia Morgenstern, Marian Ralea, Radu Afrim, Bogdan Gheorghiu (Ministrul Culturii), Camelia Ene (CEO MOL Romania), Romanita Ionescu, Ovidiu Buluc (Presedintele Fundatiei „PROCULTURA” Magdalena si Ovidiu Buluc), Cristina Maria Olteanu (director regional Raiffeisen Bank),

Nigel Bellingham (directorul British Council Romania), Lari Giorgescu, Vlad Dragulescu, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, Emil Boroghina, Dorina Paunescu, Andrea Gavriliu, Claudiu Bleonț, Ludmila Patlanjoglu, Gina Serbanescu, Anca Ungureanu (UniCredit Bank), Lia Mantoc, Sergiu Nistor (consilier prezidential) si Ion Caramitru (presedintele UNITER)

 JURIILE GALEI

 Juriul de nominalizari a fost alcatuit din criticii de teatru:

Ludmila Patlanjoglu, Maria Zarnescu, Calin Ciobotari.

Galerie Foto: Adi Budoalca