Comunicate Educatie

Lectii de Limba semnelor romane pentru hipoacuzici in noul sezon „Telescoala”

Cel de-al saselea sezon revine cu o premiera. Din 26 septembrie, TVR 2 ridica barierele dintre cei care aud si cei care au nevoie de alt tip de comunicare si ofera cursuri de Limba semnelor romane.

Emisiunea produsa integral de Televiziunea Romana, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, debuteaza intr-un decor nou, modern si cu lectii interactive, adaptate cerintelor actuale.
Asa cum ne-a obisnuit, „Telescoala” ofera celor aflati in pragul sustinerii examenelor de Evaluare Nationala posibilitatea de a pastra contactul cu materiile de invatamant la care vor sustine examen, dar si noutati, unele dintre cursuri fiind abordate pentru prima data in istoria televiziunii. Astfel, o data la doua saptamani in cadrul programului „Telescoala” se vor preda lectii de limbaj mimico-gestual – „Limba semnelor romane”. Denumit generic „limbajul semnelor”, limbajul mimico-gestual romanesc are o structura, un lexic si reguli gramaticale specifice.

„TVR 2 este singurul canal de televiziune care va facilita comunicarea intre persoanele care aud si persoanele cu deficiente de auz din Romania. Pentru prima data in istoria televiziunii, TVR 2 va oferi cursuri de Limba semnelor romane, recunoscuta din 2020 ca limba materna, oficiala a persoanelor cu deficiente de auz.
Oferim un curs practic, un ghid de conversatie, care sa ridice barierele dintre cei care aud si cei care au nevoie de alt tip de comunicare.
Multi dintre noi am simtit lipsa de instrumente lingvistice in situatii comune si, daca o persoana surda nu poate invata sa auda, noi avem sansa sa invatam sa „vorbim” cu mainile. Cursul nostru de Limba semnelor romane va demonta limitele impuse de comunicarea verbala dintre cei care aud si comunitatea surzilor, una cu o cultura si limba diferite de limba romana”, a spus profesoara Lena Dermengiu.

In noul sezon „Telescoala” vor continua lectiile de limba si literatura romana si de matematica pentru elevii claselor a VIII-a. La acestea se vor adauga cursurile de limbi straine: engleza, franceza, germana, spaniola, italiana si, in premiera, japoneza. Din acest sezon, in platoul emisiunii vor pasii si elevii, cu ajutorul platformelor de comunicare video.
Din 26 septembrie, lectiile de limba si literatura romana vor alterna cu cele de matematica, de luni pana joi, de la ora 15.30. De la ora 16.00, vor fi programate cursurile de limbi straine. „Telescoala” va include in fiecare vineri lectii de limba romana pentru refugiatii ucraineni.

DESPRE TELESCOALA
Emisiune de traditie, „Telescoala” a debutat in grila TVR 2 la inceputul anilor ’70 si, timp de un deceniu, a fost urmarita de generatii de elevi.
„Telescoala” a revenit, la TVR 2, in 16 martie 2020, odata cu instituirea starii de urgenta cauzata de pandemie, care a inchis scolile. Timp de cinci sezoane, au fost programate cursuri care le-au oferit elevilor aflati in pragul sustinerii examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat posibilitatea de a pastra contactul cu materiile la care sustin examen.
De la declansarea razboiului din Ucraina, gandul de a ajuta tara vecina s-a regasit si la “Telescoala”. Proiectul consacrat elevilor s-a extins si, in fiecare zi de vineri, spatiul alocat emisiunii “Telescoala” a fost dedicat lectiilor de limba romana pentru refugiatii ucraineni aflati pe teritoriul tarii noastre.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/09/Captura-sezon-nou-telescoala-01.jpg