Comunicate

Locuri sacre pe vremea dacilor, explorate la „Exclusiv in Romania”

Palatul Brancovenesc din Potlogi, Pestera Ialomitei, Curtea Domneasca din Targoviste, Muzeul Tiparului si Cartii Vechi Romanesti, Zimbraria Neagra sunt destinatii de neratat in judetul Dambovita. Ni le prezinta Cristian Tabara si echipa sa intr-o noua editie „Exclusiv in Romania”, la TVR 1, pe 22 noiembrie, ora 17:00.

Duminica, 22 noiembrie, cu Exclusiv in Romania, ne oprim la unul dintre cele mai frumoase, dar si mai putin cunoscute palate din tara noastra: Palatul Brancovenesc din Potlogi. Restaurat de curand, acesta isi asteapta vizitatorii cu portile larg deschise. „Noi i-am trecut pragul ca sa aflam povestea mai putin stiuta a acestui loc si pentru a va arata cum se traia odinioara la curtile domnesti, mai ales ca domnitorul Constantin Brancoveanu a fost unul dintre cei mai bogati voievozi ai Tarii Romanesti. Astfel ca a avut resursele necesare sa construiasca minunate palate si biserici, cu arhitecti adusi, de multe ori, din strainatate”, ne-a povestit Marin Gabudean, producatorul emisiunii. O noua editie, cea de-a zecea a noului sezon Exclusiv in Romania, poate fi urmarita la TVR 1, duminica, 22 noiembrie, de la ora 17:00.

Calatoria noastra cu  Exclusiv in Romania continua apoi cu o ascensiune in Muntii Bucegi, la pestera Ialomitei, intr-un loc care era considerat sacru pe vremea dacilor si asta pentru ca reprezenta prima treapta de initiere catre nemurire. In prezent, este pestera cu cel mai lung traseu amenajat pentru vizitare din tara noastra si una dintre cele mai modern amenajate.

Pentru ca vizita echipei Exclusiv in Romania are loc in judetul Dambovita, ajungem si la Ansamblul Monumental Curtea Domneasca, din Targoviste, la Muzeul Tiparului si Cartii Vechi Romanesti, pentru a admira un loc legat de un obicei din ce in ce mai rar intalnit: acela de a citi…

Iar ultimul popas, dar poate si cel mai frumos, este Zimbraria Neagra, din localitatea Bucsani. Aici traiesc animale spectaculoase, care, in urma cu cateva secole, puteau fi intalnite pe tot cuprinsul tarii. Parcul de agrement de aici este si o pepiniera pentru celelalte zimbrarii din Romania. De altfel, Zimbraria Neagra este destinatia perfecta de weekend. Drumul de acces este in mare parte asfaltat, dar exista si o portiune de aproximativ 5 kilometri de drum forestier amenajat. Pe aceasta bucata, oricine doreste, poate schimba automobilul cu o bicicleta, pentru o plimbare prin padure, pana la poarta zimbrariei.

Intalnirea cu Cristian Tabara si echipa Exclusiv in Romania este, ca de obicei, duminica, de la ora 17:00, la TVR 1.