Home » LOST SIGNAL. Interventii: Miki Velciov
Evenimente

LOST SIGNAL. Interventii: Miki Velciov

19 octombrie – 25 noiembrie 2023, MNTRplusC
Muzeul National al Taranului Roman

Vernisaj: joi, 19 octombrie 2023, orele 18.00 – 21.30

Expozitia LOST SIGNAL. Interventii: Miki Velciov este al doilea insert din seria LOST SIGNAL, la MNTRplusC. Daca prima expozitie investiga detaliile unei Recuperari: Eugenia Muresan (studiul de caz al unuia din multiplele talente din mediul rural), cea de-a doua examineaza interventia artistica in spatii naturale izolate sau in spatii greu accesibile publicului larg.

LOST SIGNAL. Acolo unde telefonul mobil isi pierde semnalul.
Primele imagini pe site-ul public al artistului Miki Velciov sunt cadre surprinse cu un obiectiv macro a firelor de iarba proiectate in prim-plan peste o interventie antropica, usor identificabila ca fiind a autorului. Este vorba de interventiile site-specific, care pot fi privite dintr-un singur punct (privilegiat) pentru a fi experimentate in spiritul gandit de Miki Velciov. Dar cum acestea sunt realizate deseori in locuri foarte greu accesibile oricarui amator de arta, de cele mai multe ori ele pot fi vazute sub forma unei documentari, intr-o serie fotografica sau a unui video, in care adesea artistul apare si se misca in cadru pentru a dezvalui privitorului structura reala a instalatiei, care la prima vedere este un trompe l’oeuil, sub forma unei imagini 2D. Abia la o privire atenta, vraja trompe l’oeuil -ului se sparge rapid, dezvaluind caracterul tridimensional al lucrarii artistice.

Interventiile lui Miki Velciov se situeaza la granita dintre instalatie de arta, activism pentru conservarea mediului natural si arhitectura verde.

Preocupat de conservarea spatiului natural si de efectele factorilor antropici (precum exploatarile petroliere, de minereuri si cultivarea monoculturilor) in expansiune accelerata, Miki Velciov isi propune explorarea unor spatii naturale cat mai dificile logistic. Rezultatele muncii lui sunt ingenios puse in scena, prin minime resurse materiale, care necesita adesea calcule precise, pornind de la masuratori in plan, la fata locului, coroborate apoi cu unghiuri de lumina, cu directia curentilor de aer sau de apa, cu pozitionarea optima in functie de punctele cardinale, printre multe altele. Toate acestea cer stapanirea unor notiuni legate de fizica, geografie, geologie, matematica, perspectiva, anamorfoza si o buna observatie si orientare in spatiul natural, neindexat pe google maps.

Expozitia de la MNTRplusC este o compilatie de imagini si materiale video care prezinta, sub forma de studii de caz insulare, preocuparile recente ale artistului legate de conservarea spatiului natural prin interventii artistice. Alaturi de aceste exemple de tip land-art, expozitia contine un interviu video realizat in vara anului 2023, sub forma unei discutii libere in atelier intre curatoare si artist.

Curator: Ilina Schileru
……

Bio artist: Nascut in 1968, Miki Velciov locuieste si lucreaza in Timisoara, Romania. Absolvent al Departamentului de Pictura Licenta/MA din cadrul Facultatii de Arte Plastice si Design, Universitatea de Vest din Timisoara, Velciov lucreaza la interferenta dintre pictura, obiect, instalatie, video si land art. A inceput prin a studia elementele primordiale ale naturii, cum ar fi pamantul, apa, aerul, focul, facand o adevarata radiografie a straturilor ascunse ale realitatii care dezvaluie pericolul vietii asa-ziselor creaturi fara sens, cum ar fi insectele sau plantele. In timpul masterului, s-a concentrat asupra pamantului si a formelor sale de viata. Dar, mai mult decat atat, a intentionat sa depaseasca dimensiunea pur materiala a pamantului, abordand-o prin prisma aspectelor socio-politice contemporane (One cubic meter of life, 2015). De aici, instalatiile sale, precum Uprooting (2013) sau In Terra Pax (2016) to Breath In / Breath Out (2017), dezvaluie o pierdere a echilibrului dintre om si natura prin supraexploatarea resurselor, si de aici si fenomenul migratiei. Incepand cu Big Brother (2014) si seria Oculus (2015, 2016), Velciov a devenit interesat de omniprezenta supravegherii si controlului excesiv practicat in societatile totalitare. De altfel, artistul a devenit cunoscut pentru instalatiile sale privilegiate, care dezvaluie, prin diverse forme de restrangere spatiala, iluzia controlului absolut si imposibilitatea perfectiunii utopice a acestor sisteme (Shock Wave / 2016, Temporary Fencing / 2016, Turgidum / 2018, Triandra / 2019).

Expozitia Interventii: Miki Velciov face parte din proiectul extins LOST SIGNAL: Recuperari si interventii, co-finantat de AFCN, care chestioneaza stereotipurile legate de ruralitate in relatie cu urbanitatea si ageismul, in cadrul programului MNTRplusC, spatiu de arta contemporana si dialog social, aflat la subsolul Muzeului National al Taranului Roman, coordonat in sistem artist-run.