Comunicate

Lumea ex-sovietica surprinsa in documentare in premiera, joi, la TVR 1

Telespectatorii TVR 1 vad pe 9 iunie, de la ora 21.00, „Noii mercenari rusi”, iar de la 22.00, „Disparitia unei superputeri: Prabusirea URSS”, doua filme ce pun sub lupa atacurile ciberetice ale hackerilor rusi si evolutia statelor ex-sovietice la 30 de ani de la dezmembrarea URSS.

A fost odata o tara, o gigantica confederatie de state, una dintre cele mai mari stapaniri din istorie. Un imperiu cu 290 de milioane de locuitori, intins pe 22,4 milioane de kilometri patrati. Uniunea Sovietica s-a dezmembrat in urma cu mai bine de 30 de ani. Dar ce a lasat in urma?

Joi seara, de la orele 21.00 si 22.00, TVR 1 difuzeaza doua documentare in premiera, realizate in 2018, respectiv 2021, care cerceteaza lumea ex-sovietica asa cum e ea acum, cu reminiscentele fostului imperiu, dar si cu razboaiele ei, vazute si nevazute.

„Noii mercenari rusi” (LES NOUVEAUX MERCENAIRES RUSSES, Franta, 2018) este filmul ce poate fi vazut pe 9 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1. Realizata de Etienne Huver si Félix Seger, productia pune reflectorul pe cei care, protejati de anonimatul din spatele calculatoarelor, fac jocuri cu mize mari si rezultate ce afecteaza o lume intreaga.

De sase ani, hackerii rusi tin titlurile presei internationale, cunoscuti fiind ca „cei mai rai”. Ei sunt noul simbol si varful de lance al unei Rusii agresive, care nu se mai multumeste doar cu spionajul, ci trece la atac. In Statele Unite sunt acuzati de interferenta in campania prezidentiala din 2016, prin piratarea email-urilor Partidului Democrat. La Kiev, ciber-atacurile se inlantuiesc. Vinovatul: Rusia si mercenarii ei – hackerii. Dar cine sunt ei cu adevarat si cine ii controleaza?

Autorii documentarului cerceteaza acest razboi invizibil, in care virusii informatici sunt arme terifiante si lupta pentru informatie se duce neincetat. E un razboi care poate destabiliza oricand societatea, ne poate atinge pe oricare dintre noi.

In aceeasi seara, de la ora 22.00, vedem la TVR 1 o productie ce analizeaza spatiul ex-sovietic la 30 de ani de la caderea URSS: „Disparitia unei superputeri: Prabusirea URSS” (THE END OF A SUPERPOWER: THE COLLAPSE OF THE SOVIET UNION, Germania, 2021), realizat de Michael Schmidt, Martin Striegel.

Pe 25 decembrie 1991, Uniunea Sovietica se dezmembra. Din acel moment, in fostele republici sovietice a aparut speranta pentru incheierea Razboiului Rece, pentru independenta si libertate. Dar pentru multi a adus saracie si razboi.

Ce a mai ramas din visurile de atunci? Cum arata azi libertatea, care in multe locuri trebuie inca aparata, chiar si cu arma? Ce rol joaca Rusia in structurile de putere postsovietice?

La 30 de ani de la sfarsitul Uniunii Sovietice, Steaua Rosie straluceste inca peste Kremlin. Trupul lui Lenin inca zace in mausoleul sau din Piata Rosie. Din Moscova, Vladimir Putin, fost ofiter in serviciul secret sovietic, conduce o tara care, chiar si dupa prabusirea Uniunii Sovietice, este inca cea mai mare din lume: Rusia. Dar relatiile de buna vecinatate cu statele din jur lipsesc aproape cu desavarsire.

Documentarul „Disparitia unei superputeri: Prabusirea URSS” incearca sa scoata la lumina de ce se intampla acest lucru si cat de extinse sunt cauzele. Filmul include marturii ale unor politicieni, precum si ale unor experti, care aduc explicatii privind aceasta gigantica rasturnare istorica. Realizatorii cauta urme ale fostului imperiu multietnic din Kargazstan, vorbesc cu rebelii din Ucraina, cu oameni care au fost nevoiti sa-si paraseasca tara din cauza razboiului din Cecenia, precum si cu cei care au organizat primele demonstratii pro-independenta in Lituania. Ce au descoperit este un proces ce pare sa nu aiba un sfarsit concret si ale carui efecte sunt in continua schimbare.