Teatru si Film

Mai multe seri de film in grila de toamna a postului TVR 1 – galerie foto –

Telecinemateca se intoarce la TVR 1 de marti, 15 septembrie, emisiuni consacrate revin cu sezoane noi, emisiuni pentru copii, cu si pentru tineri – de asemenea in grila de programe a postului TVR 1.

In aceasta toamna, TVR 1 ofera telespectatorilor sai mai multe seri de film: in fiecare luni seara, putem urmari filme de actiune, ai caror protagonisti vor fi Angelina Jolie si Antonio Banderas (Original Sin), Sharon Stone (Cold Creek Manor), Jason Statham si Ray Liotta (Revolver), Demi Moore si Viggo Mortensen (G.I. Jane), Nick Nolte si Melanie Griffith (Mulholland Falls), ca sa amintim doar cativa.

Marti seara, Telecinemateca revine pe principalul post al Televiziunii Romane, cu cele mai tari filme de aventuri, de capa si spada sau western-uri spaghetti. Prima productie pe care o vom putea urmari sub genericul Telecinematecii va fi Cei trei muschetari (Les Trois Mousquetaires – Franta, 1961), ecranizare a unuia dintre cele mai citite romane ale lui Alexandre Dumas.

Vineri, la Filmul saptamanii, intalnim actori celebri in filme apreciate si premiate: Helen Mirren este Regina (The Queen), in filmul biografic cu acelasi nume, Heath Ledger, in comedia Casanova, Viggo Mortensen, in filmul de aventuri Alatriste, Chuck Norris in filmul de actiune Razboiul lui Logan (Logan’s War) sau Pierce Brosnan in westernul Bufnita Cenusie (Grey Owl), John Travolta si Scarlett Johansson in drama Cantec de iubire (A Love Song for Bobby Long).

Iar daca e sambata, e seara blockbuster-ului romanesc, cand TVR 1 continua sa difuzeze cele mai populare filme romanesti: Seria Margelatu (cu Florin Piersic in rol principal): Drumul oaselor (1980), Trandafirul Galben (1982), Misterele Bucurestilor (1983), Masca de Argint (1985), Colierul de turcoaze (1986) si Totul se plateste (1987); Seria Comisarilor (Sergiu Nicolaescu) ce include: Cu mainile curate (1972), Ultimul cartus (1973), Un comisar acuza (1974), Revansa (1978), Duelul (1981).

 Despre Romania si romani, in cele mai apreciate emisiuni de publicistica

Si emisiunile de publicistica ale postului revin de la mijloc de septembrie cu sezoane noi. Astfel, miercuri seara, la TVR 1 aflam „Adevaruri despre trecut”, in emisiunea care, de 6 ani, ne aduce fara patima marturii despre destinul omului de rand din comunism. Din 16 septembrie, in fiecare miercuri, de la 22.20, echipa coordonata de Raluca Rogojina ne va prezenta, timp de o ora, istorii mai mult sau mai putin stiute despre ce a insemnat viata romanilor inainte de 1990. In prima editie, ne amintim de brandurile romanesti de top din perioada comunista. De la Gerovital si Polidin, la Bicicleta Pegas si biscuitii Eugenia, de la perdelele de Pascani la inghetata Polar si vinul Murfatlar, ne aducem aminte produsele care ne-au indulcit cat de cat viata in comunism.

Joi seara, la TVR 1, ni se dezvaluie cazuri tulburatoare la „Disparuti fara urma”, iar duminica, din 20 septembrie, ora 17.00, emisiunea al carei ghid printre exclusivitati din Romania este Cristian Tabara revine cu un nou sezon. Escalada pe Munţii Godeanu, explorari pe platforma stiintifica de la Magurele, intalniri cu personaje care au uimit lumea, dar si dezvaluirile jurnalistului britanic Charlie Ottley despre proprietatea achizitionata de acesta la Sirnea, Brasov si despre dragostea lui pentru Romania sunt doar cateva dintre subiectele pe care Cristian Tabara si echipa sa ni le vor prezenta in noul sezon „Exclusiv in Romania”, la TVR 1.

Tot duminica, intr-un nou sezon „Dosar Romania”, difuzat de la ora 18:00, realizatorii ne propun povesti, dar povesti adevarate, cu personaje adevarate, oameni pe care ai gasim printre noi, la fel ca noi. La „Dosar Romania”, in aceasta toamna, vom vorbi despre poluare, singuratate, moda, copiii inteligenti sau despre darnicie și daruire. Povestea unui inventator de avioane si istoria Institutului Cantacuzino le vom afla în premiera tot la „Dosar Romania”, duminica, de la ora 18:00.

 Cum sa crestem ca oameni: cuvant de invatatura de la parintele Necula si emisiuni pentru copii si tineri

In fiecare zi a saptamanii, iainte de „Telejurnal”, unul dintre cei mai indragiti preoti ai momentului ne aduce cuvant duhovnicesc si invatatura, la „Zi de zi, cu parintele Constantin Necula”. Emisiunea este o meditatie asupra zilei ce a trecut si asupra celei care vine, propunandu-si sa redescopere cuvintele cu adevarat importante pentru omenia noastra, dar si sa ofere generatiei tinere reperele unei vieti echilibrate.  Tinerii se vor bucura de reintalnirea cu emisiuni cool, in care isi pot regasi stilul si pasiunile, „#creativ” si „Fun urban”, ambele difuzate vinerea seara, dupa Filmul saptamanii. Iar copiii isi vor face prieteni noi si vor afla cate-n luna si-n stele, sambata dimineata, la „1, 2, 3 si afli tot ce vrei”, semnata de Irina Mohora. Tot sambata, invatam sa nu ne dam batuti dupa primul esec, sa spunem „Eu pot!” si sa vedem ca reusitele nu vor intarzia sa apara, intr-o noua emisiune difuzata sambata, ora 09:00.

Din octombrie, in serile de duminica, Iuliana Tudor revine cu noi momente emotionante, muzica și bucurie, la „Vedeta populara”. La TVR 1, tot in aceasta toamna mai putem urmari noi sezoane „Politica si delicateturi”, „Garantat 100%” – din octombrie, “Breaking Fake News”, „Levintza prezinta”. Iubitorii sportului vor regasi si ei programe care sa ii tina in fata micilor ecrane: cele mai tari competitii si evenimente din rugby si handbal se vad in direct la TVR 1. Iar la Replay, Marian Olaianos si invitatii lui analizeaza fotbalul de ieri de azi.