Teatru si Film

Maia Morgenstern la „Reteaua de Idoli”, o intalnire ca o poveste de viata – foto –

La cateva ore dupa interviul cu Irina Pacurariu, realizatoarea emisiunii „Reteaua de Idoli”, actrita Maia Morgenstern a publicat pe Facebook un mesaj, o trecere in revista a carierei sale de peste 40 de ani.

„Ce-am mai asteptat roluri”, spune Maia Morgenstern, invitata Irinei Pacurariu. „Am fost la probe, am fost la multe probe. Si am luat. Dar mi-au zis sa-mi schimb numele. Numele de familie, ca-i greu de scris si pronuntat. Dar nu. Niciodata nu puteam face asa ceva…”, adauga indragita actrita, invitata unei editii de colectie „Reteau de Idoli”, difuzata luni, 2 noiembrie, ora 21:00, la TVR 2.
O declaratie surprinzatoare, daca ne gandim la cariera sa care inseamna zeci de roluri in film, sute de roluri in teatru – interpretate la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul National Bucuresti, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Odeon, Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Braila, Turda, Craiova, Piatra Neamt etc., zeci de spectacole de teatru radiofonic, seriale si film TV.

Maia Emilia Ninel Morgenstern s-a nascut intr-o familie de evrei pasionati de teatru. Numele ei, Morgenstern, se traduce in germana „Luceafarul de dimineata”, nume dat Fecioarei Maria, personaj pe care avea sa-l interpreteze, peste ani, in filmul lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos”.
Inca din copilarie, Maia Morgenstern a inceput sa indrageasca scena, insa visul ei secret era acela de a deveni balerina.

La cateva ore dupa interviul oferit Irinei Pacurariu pentru „Reteaua de Idoli” (primul in care un invitat a purtat masca pe toata durata filmarii), actrita Maia Morgenstern a publicat pe Facebook un mesaj. O trecere in revista a carierei sale in teatru si film, concluzionand ca, dupa mai mult de 40 de ani de munca, merita sa iasa la pensie, formula preluata apoi de toata presa din Romania si transformata in titluri de articole.
„Astept pensia”, a scris ea. „Am facut stagiul in provincie. Asa era legea. Nu mi-a fost usor. Nu pot zice ca mi-a placut. Cate trei saptamani de «turnee» si deplasari prin toate satele si catunele din tara, la tara. Sau imprejurimi. Case de cultura satesti. Sau grajduri. Era frig si zloata si noroi si apa prindea pojghita de gheata in pahar. Dar oamenii ne iubeau, cred. Copiii, mai ales: galagiosi si curajosi, ne luau in stapanire fara complexe sau preliminarii: eram ai lor, le apartineam, eram proprietatea lor. Isi insuseau povestile, costumele, mastile noastre, fara multe mofturi. Multi ani, ani multi… Acum astept pensia. Merit”.

In timpul starii de urgenta, Maia Morgenstern n-a stat acasa. A mers la teatru unde, ca manager, a semnat documente, a tinut legatura cu colegii, au decis, cu totii, eventuale proiecte viitoare. S-ar spune ca, spre deosebire de ceilalti, a avut doza ei de libertate, desi, sustine apasat ca regulile, oricat de greu de suportat ar fi, trebuie respectate. Nefericirile, nemultumirile sau, cum ii place sa ironizeze, victimizarile, raman sa fie la altii.

„Pentru unii, Maia Morgenstern inseamna putere, pentru altii originalitate sau  emotie. Sunt oameni care-o vad ca model de tenacitate, modestie sau umanitate. Sunt destule epitetele care i se potrivesc, mai ales ca forta ei de artist provoaca pe oricine ajunge martorul ei. Nu-i de mirare ca textul publicat pe contul de Facebook a fost distribuit de mii de ori si ca e comentat sau pur si simplu impartit deja pentru atat de multi ochi care au recitit ce scrie apasat unul dintre cei mai iubiti dintre romani”, a spus Irina Pacurariu.