Comunicate

Ministrul Federal al Afacerilor Externe Annalena Baerbock va efectua o vizita in Romania

Ministrul Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, se va deplasa in data de 15 iulie 2022 la Bucuresti si Constanta.
Prima sa vizita in calitate de ministru al Afacerilor Externe in Romania – pe langa sprijinul acordat Republicii Moldova – va marca cea de-a 30-a aniversare a Tratatului de prietenie romano-german si va evidentia relatiile stranse si bazate pe incredere dintre cele doua tari.
La Bucuresti, ministrul Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va co-prezida cea de-a doua conferinta ministeriala a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Impreuna cu omologul sau Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, si cu Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat pentru dezvoltare, francofonie si parteneriate internationale al Frantei, va face apel la tarile participante sa continue si sa dezvolte masurile de sprijin pentru Republica Moldova de la prima conferinta ministeriala din 5 aprilie de la Berlin, de exeplu privind situatia refugiatilor din Ucraina, gestionarea frontierelor, securitatea energetica si rezilienta economica. (Nota: La finalul conferintei ministeriale este programata o conferinta de presa pentru reprezentantii acreditati ai presei, in jurul orei 13.00). Dupa conferinta, in cursul dupa-amiezii, ministrul Annalena Baerbock va avea intrevederi cu prim-ministrul Nicolae Ciuca si cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Acestia vor discuta pe teme legate de politica bilaterala si europeana, se vor consulta cu privire la situatia din Ucraina, precum si intensificarea cooperarii in domeniile politicii de securitate, economiei, climei si energiei. In cadrul intalnirii ulterioare cu presa de la sediul Ministerului Afacerilor Externe (in jurul orei 16.15), cei doi ministri de Externe vor semna plicul prima zi cu timbrul comemorativ cu prilejul implinirii a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie. In continuare va avea loc o  intalnire cu presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania.
In prima parte a serii, ministrul Afacerilor Externe Annalena Baerbock se va deplasa in portul Constanta. Impreuna cu oficiali locali si reprezentanti ai companiilor DB Schenker, DB Cargo si Wiebe Holding, va discuta despre exporturile de cereale din Ucraina prin portul Constanta. Rutele alternative pentru exporturile de cereale sunt importante pentru a contracara criza globala cauzata de foamete care se profileaza in lume, declansata de razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei si de blocarea exporturilor de cereale prin Marea Neagra. Romania si Germania sarbatoresc in acest an 30 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa. In acest sens, cei doi ministri de Externe au adoptat, la 21 aprilie 2022, ziua aniversarii Tratatului, o declaratie comuna
https://www.mae.ro/node/58476