Muzica

Evenimente muzicale la FITS 2022

Muzica se ridica la puterea FITS!

Sibiu, 10 iunie 2022 – Festivalul International de Teatru de la Sibiu are loc intre 24 iunie si 3 iulie si este cea mai mare sarbatoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orasul si imprejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanti din 75 de tari, iar publicul este asteptat la aproape 800 de evenimente in 80 de spatii de joc.
FRUMUSETE este tema acestei editii si, cu siguranta, aceasta defineste si cele cateva zeci de evenimente muzicale desfasurate la FITS pe parcursul celor zece zile de Festival si despre care va invitam sa cititi in cele ce urmeaza.

De la muzica prebaroca si baroca, intr-un program cu cei care l-au inspirat pe marele Bach, ajungem la rock, In Piata Mare din Sibiu, alaturi de Holograf, Cargo si Horia Brenciu.
Din Austria, cu Mozart de Madame Pompadour, FITS ne va plimba pe note muzicale pana in Tara eternei primaveri, pentru a asculta Fado de Lisabona cu Mónica Jesus, dar si pentru a descoperi Sufletul Portugaliei impreuna cu Pedro Jóia & Miguel Ramos.
Tot de-acolo vine la FITS si „Da Cruz One Man Band”, unica orchestra traditionala din Portugalia formata dintr-un singur muzician care canta la nu mai putin de 17 instrumente!

Calatorim mai apoi pe sunetul muzicii de orga, din Franta, cu „Vox Celestis” si Alexandre Catau, pana la Bogota, in Columbia, de unde vine trupa AAINJAA cu doua spectacole: OUKTAPÜNAWAA, un fantastic show de percutie pe scena din Piata Mare, si „AAINJAA Says Hello”, un salut pe ritmuri de batucada, direct pe pietonala sibiana.

Asociatia “Corpul Cadetilor Gl. Mr. Nicolae Uscoi” ne prezinta la aceasta editie un manifest pentru pace sub forma unui spectacol de muzica folk, poezie si dans popular, simtit in sufletul si picioarele neobosite ale militarilor, iar Muzica Militara a Garnizoanei Sibiu, incadrata la Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”, ne va ajuta sa dam onorul publicului.

Tocmai din Tara Soarelui Rasare ajung la Sibiu „Vocile Teatrului Noh”, o arta veche de sapte secole care ne va reconecta cu emotiile universale! Noi revenim pe batranul continent, in Franta, de unde vine Eric Tarantola, un artist special care ne va incanta cu instrumentele sale extraordinare: un set de tobe alcatuit din tigai, un trombon vechi, un ceas devenit kalimba si un „chitanjo” – combinatia intre o chitara si un banjo. Tot din Franta vine si Pigswana Orchestra, un cvartet care ne va delecta, pe Balcescu, cu ritmuri traditionale de cumbia, hituri de jazz in stil ska, melodii in stil calypso si rock, coveruri dupa cantece renumite sau vechi in versiune festiva.
De dragoste si dor ne vor canta la FITS Izabela Jeżowska si Marcin Grabosz din Polonia, intr-un recital extraordinar gazduit de Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat German. Si tot de dor, insa de mare, ii putem asculta pe italienii de la La Cantiga de la Serena, un ansamblu de muzicieni si cercetatori din Salento care au initiat un proiect menit sa redescopere si sa recreeze muzica straveche din bazinul mediteranean.

Calatoria muzicala de la FITS ne poarta din nou in America de Sud si din nou in Columbia, de unde vin cei de la Puerto Candelaria, detinatori ai unui Latin Grammy, apoi poposim putin in Argentina si revenim degraba in Europa, alaturi de Duchamp Pilot, o colaborare intre Argentina, Anglia si Scotia, dar si intre mai multe genuri muzicale precum rock, pop, new-wave si rock progresiv cu elemente psihedelice si de punk.

Din Spania vine Tumultul pasiunii, pe ritmuri de flamenco, desigur: saxofonul, chitara, vocea si dansul se contopesc in „masinaria flamenco” – un mecanism automatizat care ridica acest spectacol la un cu totul alt nivel, dand nastere unui sunet cu desavarsire nou si fascinant in Piata Habermann. Nici Germania nu lipseste din calatoria muzicala de la FITS: Muzica vantului va fi un concert cu adevarat memorabil, atat prin talentul si versatilitatea celor doi artisti, Büdi Siebert & Stefan Charisius, cat si prin ineditele lor instrumente muzicale!

Gospelul e deja traditie in programul FITS astfel ca nu are cum sa lipseasca nici de la aceasta editie, cu reprezentanti de marca ai genului, din UK – London International Gospel Choir, dar si din Romania – Pro Gospel Timisoara.

Si, gata, in Romania ne oprim din acest parcurs, dar nu inainte de a adauga in programul muzical al Festivalului pe talentatele violoniste de la Muse Quartet, care vor oferi un concert acustic la Biserica Ursulinelor, si pe Marius Mihalache, al sau band si a sa Saftita – un mix de sintetizatoare psihedelice peste un tambal, caval, flaut si alte instrumente clasice din folclorul romanesc.

In fine, un ultim popas in aceasta prezentare a muzicii ridicate la puterea FITS, nelipsita la ultimele editii ale Festivalului, mult-iubita de public: Fanfaaaraaaa de laaaa Cozmeeeeesti! Cea mai veche fanfara din Romania (120 de ani) ne va incanta, ca de obicei, pe pietonala Balcescu, insa va poposi, tot in cadrul FITS, si la Gura Raului si Saliste. Accesul este liber pentru toti iubitorii muzicii.

INSTITUTII:

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI ROMANIEI si sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI REPUBLICII FEDERALE GERMANIA de:
TEATRUL NATIONAL RADU STANCA SIBIU
PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:
GUVERNULUI ROMANIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCATIEI
MINISTERUL APARARII NATIONALE
MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE
MINISTERUL ANTREPRENORIATULUI SI TURISMULUI
UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN

Actiune cofinantata de Consiliul Judetean Sibiu:
CONSILIUL JUDETEAN SIBIU

Co- Producatori:
SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:
AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA
INSTITUTUL GOETHE
CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU
AMBASADA FRANTEI
INSTITUTUL FRANCEZ
AMBASADA JAPONIEI
EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE
AMBASADA SUA
AMBASADA MARII BRITANII
BRITISH COUNCIL
AMBASADA ISRAELULUI
AMBASADA ELVETIEI
SWISS SPONSORS’ FUND
PRO HELVETIA
AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE
MINISTERUL CULTURII CHINA
AMBASADA BELGIEI
WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL
AMBASADA SPANIEI
INSTITUTUL CERVANTES
ACTION CULTURAL ESPANOLA
AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL POLONEZ
AMBASADA AUSTRIEI BUCURESTI
FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC
AMBASADA LUXEMBURGULUI

FILARMONICA DE STAT SIBIU
COMPLEXUL NATIONAL MUZEAL ASTRA
BIBLIOTECA JUDETEANA ASTRA SIBIU
MUZEUL NATIONAL BRUKENTHAL
UNIUNEA ARTISTILOR PLASTICI DIN ROMANIA
UNITER

COMPANII

Parteneri Oficiali:
UNICREDIT BANK
DEDEMAN
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Special:
JTI

Partener de Traditie:
RAIFFEISEN BANK

Partener Principal:
LIDL

Parteneri:
GLS
E.ON ENERGIE ROMANIA

Partener in inovatie:
NTT DATA

Partener al Sezonului de Strada:
BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:
AUTOKLASS

Partener de calatorie:
LUFTHANSA GROUP

Partener al Therme Forum:
THERME BUCURESTI

Partener pentru sanatate:
MEDLIFE
DENT ESTET
CLINICA POLISANO

Parteneri:
ALLIANZ TIRIAC
GOOGLE ARTS&CULTURE
LENOVO

Partener al Bursei de Spectacole
si al Programului de Voluntariat:
ALPHA BANK

Partener al Festivalului Universitatilor de Teatru:
thyssenkrupp BILSTEIN

Partener:
URSUS BREWERIES

Vinurile Oficiale ale Festivalului:
CRAMA OPRISOR

SPONSORI:
TRANS AGAPE
AQUA CARPATICA
KEEP CALLING
CEC BANK
TULIPA FLOWER SHOP
CASA DENTE
ROMFILATELIA
HAMA
LAPTARIA CU CAIMAC
COLT TECHNOLOGY SERVICES
SAM TRANSPORT
KRONOSPAN
NOTORIOUS STORIES
ATELIER 34

PARTENERI MEDIA:
TV5 MONDE
EURONEWS ROMANIA
DEUTSCHE WELLE
EUROPA LIBERA
RFI
ROCK FM
MAGIC FM
ADEVARUL
ELLE
REVISTA BIZ
ZILE SI NOPTI
IQADS
LITERNET
AGERPRES
CURATORIALIST
URBAN.RO
THEATRUM
CAPITAL CULTURAL
ALBA 24
TRIBUNA
TURNUL SFATULUI
HERMANNSTADTER ZEITUNG
SIBIU 100%
ORA DE SIBIU
STIRI DE SIBIU
MESAGERUL DE SIBIU
MONITORUL DE CLUJ
SIBIUL IN IMAGINI
GOODTIME
SIBIUL INDEPENDENT
STAR SIBIAN
STRADA CETATII
SIBIUL BUN
SIBIU CITY APP

PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST Romania

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu