Comunicate

Nadia Comaneci: gimnasta si dictatorul, filmul documentar dedicat aniversarii a 60 de ani de viata ai Nadiei, pe canalul YouTube al Arhivei TVR

• Duminica, 28 noiembrie, filmul „Nadia Comaneci: gimnasta si dictatorul” regia Pola Rapaprot va fi disponibil exclusiv online 24 de ore, incepand cu ora 11:00, pe canalul Arhivei TVR

Regizat de Pola Rapaport, filmul documentar ”Nadia Comaneci: gimnasta si dictatorul“ prezinta contextul politic al carierei exceptionale a romancei, prima gimnasta care a obtinut scorul perfect de zece la olimpiada.

Filmul dezvaluie complexitatea relatiilor dintre regimul Ceausescu si Nadia Comaneci, o realitate foarte diferita de ceea ce se putea vedea din exterior.

Jocurile Olimpice de la Montreal, 18 iulie 1976: o tanara gimnasta cu chip de inger intra in furtuna pe scena sportiva internationala, devenind rapid o legenda.

Nadia Comaneci a urcat la rangul de idol universal, singura bucurie a unui popor sarac si oprimat de dictatura ceausista.

Nascuta in Onesti, Nadia Comaneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondiala pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal. O foarte tanara gimnasta cu o fata de inger se inscrie fulgerator in randurile legendelor sportului mondial. In fata a cinci milioane de telespectatori uluiti, Nadia Comaneci, in varsta de 14 ani, devine prima gimnasta care a obtinut nota perfecta. Mapamondul este cucerit de gratia, de stapanirea de sine si de maiestria ei. De ambele parti ale Cortinei de Fier, oamenii sunt coplesiti.

Din cateva miscari uimitoare, Nadia Comaneci a ajuns un idol universal. Ea a devenit un model pentru milioane de fetite si a atins culmile popularitatii occidentale in cel mai pur stil hollywoodian.

De-a lungul carierei, a castigat cinci medalii de aur, trei de argint si una de bronz la Jocurile Olimpice, doua de aur si doua de argint la Campionatele Mondiale si noua de aur, doua de argint si una de bronz la Campionatele Europene.

Documentarul de exceptie are regia semnata de Pola Rapaprot, muzica Selma Mutal, imagine Wolfgang Held, montaj Yen Le Van, Thorsten Thielow, sunet Christophe Moreno, colorizare Erich Heinrich, producator executiv Vathy Palumbo, arhiva TVR Irina Bordeianu, producator TVR Claudia Nedelcu Duca, producator Roche Production Dominique Tibi.

De asemenea, in film se remarca aparitiile personajelor Nadia Comaneci, Nicolae si Elena Ceausescu (imagini de arhiva), Anda Onesa Lieberman (actrita, prietena Nadiei Comaneci), Anghel Dragan (fost angajat al Securitatii), Emil Hurezeanu (jurnalist), Bela Karoly (antrenor de gimnastica), Gabriela Geiculescu (colega Nadiei), Luminita Paul (jurnalist sportiv)

Documentarul, avand o durata de 57 minute, va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore incepand din 28 noiembrie ora 11:00 pana pe 29 noiembrie ora 11:00 si se adreseaza tuturor iubitorilor de film.

Proiectul filmelor difuzate exclusiv online este o initiativa a Televiziunii Romane, difuzata pe canalul YouTube al Arhivei TVR care aduce, pe parcursul anului 2021, publicului de pe internet, coproductii dedicate marilor personalitati culturale si ale sportului romanesc, documentare despre momente importante din punct de vedere istoric si social. Televiziunea Publica, in calitatea sa de coproducator este singura institutie media din Romania care sprijina sectorul independent din industria autohtona de film si teatru.

„Nadia Comaneci: gimnasta si dictatorul” este o productie Roche Production, Arte si TVR.

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, LiterNet, Minsterul Tineretului si Sportului.