Comunicate

„Navalnii: omul pe care Putin nu a reusit sa-l ucida”

Telespectatorii TVR 1 vad in premiera joi, 19 ianuarie, de la ora 21.00, un documentar ce reconstituie incredibilele intamplari din vara anului 2020, cand opozantul rus Alexei Navalnii a supravietuit tentativei de asasinat a serviciilor secrete rusesti.

In luna august 2020, intr-un zbor catre Moscova, carismaticul lider al opozitiei din Rusia Alexei Navalnii a inceput sa se simta rau, starea sa devenind critica in scurt timp, chiar ajungand sa urle de durere. Avionul a deviat imediat spre cel mai apropiat oras, iar politicianul a fost transportat de urgenta, in stare de inconstienta, la spital. Ceea ce s-a intamplat in continuare a zguduit lumea. Pe 19 ianuarie, de la ora 21.00, aflam la TVR 1 intreaga poveste, o incredibila istorie adevarata cu spioni si asasini, in documentarul „Navalnii: omul pe care Putin nu a reusit sa-l ucida” (THE MAN PUTIN COULDN’T KILL, Regatul Unit, 2021). Renumitul regizor britanic Jon Blair, premiat cu Emmy, BAFTA si OSCAR, reconstituie cu umor si cu un ritm specific unui film politist, incredibilele intamplari din vara anului 2020, cand opozantul rus Alexei Navalnii a supravietuit unei tentative de asasinat pusa la cale de serviciile secrete rusesti.

Incluzand interviuri ale unor personaje cheie in elucidarea acestui caz, documentarul pune cap la cap toate informatiile aceastei povesti incredibile, in care „James Bond” il intalneste pe „Johnny English”. La presiunea mai multor lideri mondiali, presedintele Putin e nevoit sa permita transportul lui Navalnii cu avionul la un spital din Berlin cu experienta in salvarea celor asupra carora au existat tentative de otravire de catre serviciile de securitate ale Kremlinului. Jurnalistii de investigatie de la Bellingcat demonstreaza nu numai ca Navalnii a fost otravit de agentii serviciilor secrete sovietice, dar si ca fusese urmarit ani de zile, acestia dezvoltand noi variante ale armei chimice interzise, Noviciok (o serie de toxine de a patra generatie, considerate de cercetatorii sovietici care le-au creat drept „cei mai letali agenti toxici produsi vreodata”, folosite pentru prima oara in 2018, impotriva lui Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia, in Salisbury).

Incredibila poveste despre spionaj international si asasini incompetenti culmineaza cu unul dintre ucigasi care ii marturiseste victimei exact cum i-a fost administrata otrava – aplicata pe cusaturile lenjeriei intime purtate de Navalnii!

De ce reprezinta Alexei Navalnii o amenintare pentru unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii? Cum ramane el un pericol, din interiorul unei inchisori rusesti? Cum se va incheia aceasta batalie intre doi barbati – unul care beneficiaza de o echipa de asasini, celalalt – inarmat doar cu simtul umorului, anchetatori indrazneti si stapanirea retelelor sociale? Care vor fi urmarile pentru viitorul Rusiei si al intregii lumi?

In 2022, documentarul „Navalnii: omul pe care Putin nu a reusit sa-l ucida” a fost laureat la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo cu Premiul Nimfa de Aur – categoria Cel mai bun reportaj de actualitate.

Regia si scenariul Jon Blair
Narator Marcel Theroux