Teatru si Film

Neinfricatul Margelatu vine la TVR 1

Unul dintre cei mai iubiti eroi din filmul romanesc, Margelatu, vine in fiecare sambata, de la ora 21:10, la TVR 1, cu intreaga sa serie de aventuri. In 3 octombrie, el porneste aventura pe “Drumul oaselor”

De-a lungul a sase episoade, actorul Florin Piersic, acest “Clint Eastwood dambavitean admirabil in deghizari, scump la vorba, neprecupetit in lovituri” – dupa cum il caracteriza criticul Tudor Caranfil – da viata eroului care i-a marcat cariera. Cand spui Florin Piersic, inevitabil te duci cu gandul la Margelatu – nonsalant, cu palaria pe ochi, spargand seminte si zambind zeflemitor. Pornind pe Drumul Oaselor, primul film din serie, Margelatu paseste simbolic pe drumul spre nemurire, devenind probabil cel mai indragit personaj de aventuri pentru cinefilii romani si nu numai.

Margelatu a devenit erou apreciat si in alte tari in care a fost difuzat, reactii impresionante venind, surprinzator, chiar si din partea spectatorilor din China. Nebarbierit, cu hainele prafuite, scump la vorba, persoanjul interpretat de Florin Piersic a strans cu „Drumul oaselor” (1980) aproape 5 milioane de spectatori in doi ani si jumatate, un record absolut pentru anii in care a fost lansat.

Au urmat inca cinci episoade pline de actiune, cascadorii si intriga in filmele: „Trandafirul galben” (1982)„Misterele Bucurestilor” (1984), „Masca de Argint” (1984)„Colierul de Turcuoaze” (1985) şi „Totul se plateşte” (1986) –  toate avand peste un milion de spectatori in primele sase luni.

In 3 octombrie, aventura lui Margelatu incepe la TVR 1 in Drumul oaselor  cu transportul unor giuvaere cu care pasoptistii trebuie sa cumpere arme pentru revolutie. O mana de revolutionari ies invingatori in lupta cu potera prin inteligenta, ingeniozitate si curaj, pana ajung sa fie tradati si risca sa piarda totul. Atunci apare Margelatu, un personaj misterios care se alatura revolutionarilor si-i ajuta fara ca cineva sa stie cine este, de unde vine si ce urmareste. Margelatu una spune, alta face. Spune enigmatic ca vine de la ocna unde fusese aruncat pentru o muiere, dar dovedeste ca este un viteaz, un obisnuit al luptelor directe si al celor de culise, un individ inteligent, stapanit la vorba dar iute in gandire, obisnuit sa porunceasca. Misterul lui Margelatu nu se dezvaluie la finalul primului episod, el doar dovedeste ca este un conducator intelept dar autoritar, un om care a vazut si a facut multe la viata lui. La finalul episodului, cand totul se sfarseste cu bine, Margelatu pleaca singur, spre o noua aventura.

Urmariti seria Margelatu  la TVR 1, din 3 octombrie, in fiecare sambata, de la ora 21:10astfel:

3 octombrie – Drumul oaselor

10 octombrie – Trandafirul galben

17 octombrie – Misterele Bucurestilor

24 octombrie – Masca de argint

31 octombrie – Colierul de turcoaze

7 noiembrie – Totul se plateste