Educatie

Nicolae Comanescu, Roman Tolici sau Elena si Marcel Scutaru, printre artistii care isi deschid atelierele in cadrul unui circuit UAP in Piata Amzei

Sase ateliere isi deschid portile pe 2 si 3 octombrie, in cadrul proiectului La pas prin atelierele UAP din Piata Amzei, o initiativa a Asociatiei Nucleu 0000, care vizeaza familiarizarea publicului larg cu spatiile de creatie din centrul Bucurestiului. In perioada 22-23 octombrie, alti artisti isi vor asteapta vizitatorii in atelierele lor din strada Selari 13. Programul este deschis prin doua vernisaje, care vor avea loc pe 30 septembrie, de la ora 19.00, in cladirea de ateliere UAP din Strada Biserica Amzei 7-9 si la Atelier 35.
Presarate prin centrul Bucurestiului, cladirile Uniunii Artistilor Plastici din Romania adapostesc zeci de ateliere, folosite ca centre de creatie de artisti de diverse varste, interesati de limbaje sau practici artistice diferite. Unii faimosi, altii la inceput de drum. Ascunse in cladiri de patrimoniu, cel mai adesea in zone istorice ale orasului, atelierele sunt rareori accesibile publicului larg si, cel mai adesea, raman inchise chiar si pentru specialisti sau pentru comunitatea artistica. Sunt spatii simbolice, fie pentru ca ascund indicii biografice, istorii, schite sau obiecte care ar putea da sensuri noi unei opere, fie pentru ca alimenteaza zvonuri si legende urbane sau, pur si simplu, pentru ca unii le considera cele mai ravnite locuri din oras. Un atelier ascunde tot felul de povesti. Umbre ale ruinelor urbane din imaginarul lui Beniamin Popescu, idei conturate din praf, mustar, rugina sau cenusa in universul lui Nicolae Comanescu sau ecouri insolite ale unei antichitati tarzii in opera sotilor Scutaru sunt tot atatea posibile trasee prin lumi creative distincte, intr-o meditatie asupra actului de creatie.
Atelierele artistilor Beniamin Popescu, Elena si Marcel Scutaru, Roman Tolici, Nicolae Comanescu, Mihai Coltofean si Flavia Lupu se deschid publicului larg pentru prima oara. Fiecare dintre aceste spatii formale releva un univers self-made, al intrebarilor, al rutinelor, al cautarilor care definesc, in cele din urma, dezvoltarea unui artist.

„Am pictat in mansarde cu pisici pe Batistei. Aveam o mansarda cat un Duster, deschideai usa din pat, Tanti Paulina – care avea 35 de pisici – mi-a spus ca am talent. Am pictat intr-un subsol cu pisici pe Stirbey, am pictat pe Caderea Bastiliei, pen’ca un prieten avea cheia de la atelierul lui X si-mi descuia noaptea sa lucrez acolo. Am folosit Turnul Macelarilor din Targu Mures, Green Hours, Sala Dalles, am spart usa unei sali de meditatii din caminul facultatii si am lucrat acolo incuiati pe dinauntru, evident mai mult noaptea, am inchiriat un spatiu comun pe Vespasian, Gara de Nord, deasupra unui atelier de copt si impachetat seminte cu sare de floarea soarelui, mirosea de lesinai de dimineata pana seara”

Nicolae Comanescu

„Atelierul este un spatiu in care se naste o lume a ta, care corespunde pe undeva cu lumea ta interioara, se poate observa o anume amprenta personala, aduni in jur lucruri care sa vibreze in ochii tai si sa te incarce cu acele emotii necesare dezvoltarii unei serii de lucrari”
Elena Scutaru

“Atelierul in care lucram in prezent contine doua lumi imaginare care, datorita vecinatatii, se amesteca uneori pana rezulta productii comune, ca mai apoi sa se separe si sa se reformuleze continuu pentru fiecare in parte”
Marcel Scutaru

Pe langa functia sa educativa, initiativa La pas prin atelierele UAP din Piata Amzei incearca sa aduca in discutie publica, dar mai ales in mediile direct interesate, problema lipsei atelierelor de creatie in Romania. “Am gandit o serie de evenimente pentru a sublinia sensul atelierului in viata unui artist. Este un spatiu vital pentru dezvoltare. Am inceput prin documentarea atelierelor din cladirile UAP din Piata Amzei si Selari, in Bucuresti. Anul viitor, dorim sa continuam cu cele din tara. Invitam, asadar, publicul intr-un loc de regula inchis, in atelier, un spatiu multifunctional in care un creator e liber sa experimenteze, sa distruga, sa construiasca, sa arunce, fara judecati de valoare. Daca doreste, poate sa imparta aceste framantari, dar nu este necesar. Sunt artisti care deschid usile atelierelor, dar cei mai multi raman solitari. Istoric, sunt rare situatiile in care artistii au creat fara atelier, lucrand in propria locuinta. Pentru artistii vizuali, un loc de experimentare si cercetare este esential pentru conceperea si realizarea operei”, spune Gabriela Mateescu, fondatoarea Asociatiei Nucleu 0000, initiator al acestui demers.

In perioada 2 – 3 octombrie, Asociatia Nucleu 0000 deschide atelierele din Str. Biserica Amzei 7-9
PROGRAM complet pentru Noaptea Alba a Galeriilor:
30 septembrie, ora 19.00 – 23.00: expozitie pop-up Inter-Exterior in cladirea de ateliere UAP din Strada Biserica Amzei 7-9, Sector 1. Cinci artisti (Claudiu Cobilanschi, Sergiu Doroftei, Alina Marinescu, Ioana Nicoara, Ionut Zevideanu) au fost invitati sa realizeze o serie de interventii artistice pe holurile si la subsolul cladirii. Expozitia va fi deschisa si pe 2 si 3 octombrie.
2-3 octombrie: atelierele artistilor Beniamin Popescu, Elena si Marcel Scutaru, Roman Tolici, Nicolae Comanescu, Mihai Coltofean, Flavia Lupu, vor fi deschise, intre orele 12-18, in Str Biserica Amzei 7-9.

-Beniamin Popescu: sambata si duminica, 2-3 octombrie, intre orele 12.00-18.00
-Roman Tolici: sambata, 2 octombrie, intre orele 14.00-17.00
– Nicolae Comanescu: duminica, 3 octombrie, intre orele: 14.00-18.00
– Elena si Marcel Scutaru: duminica, 3 octombrie, intre orele 13.00-15.00
– Flavia Lupu: duminica, 3 octombrie, intre orele 15.00-17.00
– Mihai Coltofean: duminica, 3 octombrie, intre orele 15.00-18.00
30 septembrie, ora: 19.00 – 23.00. Vernisajul Expozitiei Nucleu 0010. Intalniri inoportune la Atelier 35, unde 4 artisti fara atelier (Roberta Curca, Alexandra Ivanciu, Diana Miron, Marina Oprea) au fost invitati sa converseze, sa se inspire si sa lucreze cu 4 artisti care detin ateliere repartizate de Uniunea Artistilor Plastici (Nicolae Comanescu, Anca Muresan, Beniamin Popescu, Elena Scutaru). Expozitia va fi deschisa pe 30 septembrie, de la ora 19.00 la 23.00, si isi asteapta publicul pana pe 21 octombrie 2022.
Mai multe detalii vor fi publicate pe pagina oficiala a acestui proiect.
Fotografii: Andrei Mateescu

ARTISTII INCLUSI IN PROGRAM:
Beniamin Popescu, artist vizual si absolvent al sectiei de Pictura din cadrul Universitatii de Arte din Bucuresti. Lucrarile recente ale lui Beniamin Popescu evoca ruinele urbane care sunt relegate in picturile sale obiectuale, aducand in centrul atentiei rolul pe care il joaca progresul rapid in orase si straturile lor arhitecturale. O ruina nu este doar obiectul in sine, ci istoria sa completa de la constructie la deconstructie. Interesul lui Beniamin pentru ele provine, de asemenea, din propriile investigatii cu privire la materialele utilizate adesea pe santierele de constructii, cu care a lucrat mereu, incepand ulterior sa incorporeze resturile acestora, componente si substante in pictura sa abstracta. Hartile si arhitectura urbana sunt prezentate nu numai in cele mai noi lucrari ale sale pe panza, ci si in obiectele sale sculpturale care seamana cu structuri de constructii din metal si beton armat.
Roman Tolici este asociat cu un realism fotografic infuzat de poezie si un simt suprarealist al existentei cotidiene. Picturile sale par a fi detalii ale unei povesti monumentale legate de intrebarile si anxietatile generale ale omului. Aceasta forta narativa transforma subiecte recurente in capitole fara sfarsit, iar reflectiile vietii de zi cu zi in proiectii despre timp, memorie si urme surprinse de perceptia tandra a artistului.
Nicolae Comanescu. „Considerat unul dintre cei mai prolifici artisti contemporani din Romania, Nicolae Comanescu (n. 14 noiembrie 1968) s-a afirmat in climatul artistic post-decembrist alaturi de grupul Rostopasca (Dumitru Gorzo, Alina Pentac, Angela Bontas, Alina Buga, Florin Tudor si Mona Vatamanu), iar ulterior, individual, printr-un program plastic marcat de diversitate materiala si tehnica. Comanescu a absolvit Academia de Arte din Bucuresti in 1998, la clasa profesorului Ion Salisteanu. Opera sa este una endemica Bucurestiului, integrand insasi materia orasului in planul picturilor. Lucrarile sale reproduc cadenta aglomerarilor urbane, a fortelor politice iconoclastice si a imploziei informatice necontenite”. (Mihai Zgondoiu)
Flavia Lupu traieste si lucreaza in Bucuresti, si este artist vizual, cadru didactic la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Doctor in arte, cu o teza ce are ca subiect corpul uman in arta contemporana analizat prin prisma relatiei dintre imagine si politica, lucreaza in medii diverse: pictura, fotografie, instalatie, performance. A participat la expozitii de grup, workshop-uri, conferinte in tara si in Europa (Austria, Belgia, Italia, Ungaria), si a realizat mai multe proiecte personale care au avut ca subiecte apartenenta socio-culturala, stereotipurile de gen, relatia dintre spatiul public si spatiul privat, identitate culturala si investigarea structurala a creativitatii.
Mihai Coltofean (n. 1990), absolvent al Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti si al Facultatii Nationale de Arte din Bucuresti la sectiile Pedagogia Artei si Pictura. In prezent este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, sectia Pictura. Isi imparte timpul intre atelierul din Piata Amzei, unde picteaza si la liceul de arhitectura “I.N. Socolescu” unde preda studiul formelor in desen. In lucrarile sale nu doreste sa ilustreze un concept cu fir narativ sau temporal, ci mai degraba forta imaginii, caracterul sau afectiv si exprimarea realitatilor interumane si a starilor psihologice ale individului.
„Elena Scutaru si Marcel Scutaru – doi artisti sculptori, aflati la varsta deplinei maturitati. De mai bine de un sfert de veac, impart un destin artistic comun avand fiecare traseul sau clar definit. Discursurile lor se anima si se potenteaza reciproc. Ce-i uneste? Aderenta la figurativ si motivele din repertoriul antichitatii tarzii, carora le gasesc rezolvari insolite…” (Madalina Mirea) Elena Scutaru imparte atelierul cu sotul ei, sculptorul Marcel Scutaru.

INTER-EXTERIOR
Proiect organizat de Asociatia Nucleu 0000, in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania

Cofinantat de

AFCN

Parteneri media:

Propargarta, Vice.com, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Feeder, DigitizArte, Revista Atelierul, Munteanu, Igloo

*Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii”