Comunicate

“Noptea alba a filmului romanesc”: regizorul Marian Crisan

Regizorul Marian Crisan, maraton cinematografic la TVR3
• Seria de evenimente lansata de Televiziunea Romana “Noptea alba a filmului romanesc” continua cu regizorul Marian Crisan.

„Morgen”, „Orizont”, sau „Roker” sunt doar cateva dintre productiile semnate de invitatul lunii aprilie al „NOPTII ALBE A FILMULUI ROMANESC”, regizorul Marian Crisan.
De sambata, 30 aprilie si pana duminica, 1 mai, in intervalul orar 22:00 – 6:00, TVR3 va invita la un nou maraton cinematografic. “Noaptea alba” incepe la ora 22:00, cu un interviu in exclusivitate cu Mircea Crisan, unul dintre cei mai apreciati si premiati regizori din Romania.

Cu un Palme D’or la Cannes si toate productiile sale lansate si recunoscute in festivaluri de categorie A – Locarno, Salonic, San Sebastian si Tallinn, Marian Crisan crede ca „premiile nu sunt un scop”. Regizor, scenarist si producator, a debutat ca regizor la TVR in 2007 cu scurt metrajul „PORTRET DE FAMILIE”.
Debutul in lungmetraj si l-a facut cu filmul Morgen (2010), pelicula pentru care a castigat Premiul Special al Juriului la Festivalul International de la Locarno, precum si Premiul Juriului Ecumenic si Premiul Federatiei Internationale a Societatilor de Film. Mai mult, „Morgen” a fost propunerea Romaniei la premiile Oscar, categoria Film Strain.

• Noaptea Alba a Filmului Romanesc va prezinta cele sapte titluri selectate si orele de difuzare la TVR 3. Printre acestea si doua premiere, „BERLINER“ si „ORIZONT“:

Ora 22.00 Interviu cu regizorul Marian Crisan

Ora 22.30 MEGATRON
Semn de audienta AP
Cu: Maxim Adrian Strinu, Gabriela Crisu, Damian Oancea
Este ziua lui Maxim. El are 8 ani. Locuieste impreuna cu mama sa intr-un sat, departe de cel mai apropiat oras. De ziua lui, mama acestuia il duce intr-un restaurant McDonald’s. Si-ar dori sa fie si tatal lui la petrecere, dar parintii sunt divortati. PREMII: Palme d’Or, Cel mai bun film de scurt metraj, Cannes

Ora 22.45 BERLINER – premiera
semn de audienta 12
Cu: Ion Sapdaru, Ovidiu Crisan, Maria Junghietu, Sorin Cocis, iOS Ruscut, George Dometi, Petre Ghimbasan, Eugen Tugulea, Ioana Chitu
Mocanu, un politician in plina campanie electorala pentru un loc in Parlamentul European, ramane blocat la Salonta, un mic orasel de provincie. El este gazduit in casa lui Viorel un cetatean obisnuit, tractorist de meserie. Politicianul isi va continua campania electorala in micul orasel punand la cale un plan cameleonic.

Ora 0.20 AMATORUL
Semn de audienta 12
Cu: Erwin Simsensohn, Iulia Marcov, Andreea Gramosteanu, Richard Bovnoczki, Lucia Maier, Mircea Teodorescu
Damian lucreaza intr-un supermarket. In secret, insa, are o cu totul alta slujba… Chiar daca la o prima vedere am putea spune ca personajul principal este unul dintre cei mai ghinionisti oameni din lume, este posibil ca el sa fie mai fericit decat multi dintre noi care suntem injurati in trafic sau la serviciu fara sa ne plateasca nimeni. Una dintre subtemele filmului accentueaza ideea oamenilor care isi pastreaza puritatea in ciuda mizeriilor aruncate de ceilalti asupra lor.

Ora 0.45 ROCKER
Semn de audienta 15
Cu: Dan Chiorean, Alin State, Ofelia Popii, Razvan Corneci, Ionut Niculae, Crina Semciuc, Alexandru Aron
Dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul sau Florin depaseste limitele a ceea ce e social si moral acceptat. Viata de zi cu zi a tatalui orbiteaza in jurul fiului sau, dependent de droguri. Disperat si gata de a depasi orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge sa fure si sa se umileasca. Pe langa legatura de sange, ceea ce ii uneste si mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock.

Ora 2.20 PORTRET DE FAMILIE
Semn de audienta 12
Cu: Gabriel Diehl, Tania Musina, Andreas Petrescu, Alexandru Dragoi, Maria Junghietu, Ana Maria Paslaru, Alexandru Molico, Radu Dan
Mihai si Alina sunt doi tineri care se vor diferiti si teribilisti. Ei se casatoresc sfidand obiceiurile nuntii la romani (costumul de ginerica, muzica populara, tortul miresei, dansul de deschidere etc.).

Ora 2.45 MORGEN
Semn de audienta 12
Cu: Andras Hathazi, Elvira Rimbu, Richard Balint, Petre Ghimbasan, Yilmaz Yalcin, Jozsef Brio, Molnar Levente
Nelu lucreaza ca agent de paza intr-un supermarket dintr-un orasel de pe granita romano-ungara. Pentru el zilele trec la fel: in zori pescuieste, apoi merge la lucru, iar seara se intoarce acasa. Nelu traieste impreuna cu sotia intr-o casa izolata pe un camp in afara orasului. Problema lor in aceste zile e repararea acoperisului. Intr-o zi, Nelu pescuieste ceva neobisnuit: un emigrant care vrea sa treaca granita ilegal… Emigrantul ii ofera lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treaca dincolo. Fara sa inteleaga exact ce ii comunica emigrantul, Nelu ia banii si ii promite ca il va ajuta sa treaca granita maine… Morgen…

Ora 4.25 ORIZONT premiera
Semn de audienta 12
Cu: Andras Hathazi, Rodica Lagar, Bogdan Zsolt, Maria Seles, Valeriu Andriuta, Ioan Paraschiv, Elena Purea
Incercand sa isi gaseasca „norocul’, Lucian (Andras Hathazi) si Andra (Rodica Lazar) – sot si sotie, preiau in adminstrare o cabana pierduta undeva in Muntii Apuseni. Lucrurile par sa mearga bine pana cand Lucian realizeaza ca tot ce se intampla pe munte si la cabana e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei taierilor ilegale de paduri.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/04/INTEGRALA-MARIAN.jpg