Din 7 octombrie, emisiunea realizata de Irninis Miricioiu la TVR 3 revine cu un nou sezon, cel de-al XVIII-lea. Personalitati ale scenei si culturii romanesti ne dau intalnire in fiecare sambata, de la ora 20:00. Primele doua editii, difuzate pe 7, respectiv 14 octombrie, sunt dedicate maestrului Victor Rebengiuc.
Marturii autentice si povesti inedite, imagini si momente ce au scris istorie in teatrul romanesc sau in cinematografie se regasesc si in cel de-al optsprezecelea sezon al emisiunii „Din Arhiva TVR”. Mari actori, muzicieni, oameni de cultura se dezvaluie publicului TVR 3 prin dialoguri de suflet cu realizatoarea Irninis Miricioiu, ce ne vor bucura si ne vor emotiona din 7 octombrie, in fiecare seara de sambata, de la ora 20:00.
Cel care deschide seria intalnirilor cu amintiri „Din Arhiva TVR” si care se deschide in fata telespectatorilor TVR 3 este maestrul Victor Rebengiuc, invitat in primele doua editii ale emisiunii. O viata intreaga, comprimata in doua episoade de cate o ora, in care actorul ne vorbeste despre greutatile copilariei sale si din vremea razboiului, despre oameni dragi, teatru, societate, talent, perfectiune. Imagini rare sau emblematice din viata si cariera maestrului completeaza tabloul emotionant al povestii.
„Am avut multe visuri in copilarie, care evident ca nu mi s-au implinit si pe care nu mi le puteau implini bunicii mei si cu mama. Am vrut o bicicleta la un moment dat. Cine sa-mi ia mie bicicleta? N-aveam bani pentru asa ceva. Am vrut o minge de fotbal, ca eram doi care ne-am fi jucat cu ea, fratele meu si cu mine. Ne jucam cu minge de carpa fotbal pe macadam. Dar n-am primit-o nici pe aia… Am primit-o tarziu – dupa Revolutie, chiar, cand m-am dus sa cumpar ceva de la un magazin sportiv de langa Teatrul Bulandra, acolo la Izvor, chiar la Kogalniceanu. Nu mai tin minte ce, un articol sportiv… si mi-au dat bonus o minge de fotbal. Deci, ce sa mai fac cu ea la varsta aia? O minge de fotbal… i-am dat-o nepotului meu”, isi aminteste Victor Rebengiuc.
In vremea aceea, meseria de actor ii era complet necunoscuta celui care avea sa devina una dintre figurile emblematice ale cinematografiei si teatrului din tara noastra. „In orice caz, sigur, absolut sigur este ca nu m-am visat niciodata actor. Nici n-am fost la teatru pana inainte de a intra in Institut”, marturiseste el, punand cariera sa ulterioara pe seama destinului si a talentului care „si-a cerut dreptul la viata”: „Parerea mea este ca fiecare dintre noi are un talent, poate sa faca ceva bine sau daca insista, il poate face chiar foarte bine. Si talentul asta, daca exista in tine, isi cere dreptul la viata si el te impinge, el te duce catre afirmarea lui.”
Mandru de originea sa si de puterea romanilor de a fi ramas o insula de latinitate in acest spatiu, actorul isi pastreaza, insa, obiectivitatea. Ba chiar, referindu-se la vremurile pe care le traim, maestrul lasa privirea, constient ca lupta cu morile de vant e din start sortita esecului: „Suntem aici la romani, unde nu mai e nici educatie, nici disciplina, nici economie, nici nimic. Chiar nu mai e. Se fura. Si se distruge, se batjocoreste totul. Asta e, eu m-am impacat cu soarta. Nu mai protestez, nu mai fac nimic. Nu mai conteaza la varsta mea, nici n-are rost…”
Despre relatia cu Mariana Mihut si cu nepotul sau, Mircea, despre ce inseamna sa traiesti ororile razboiului si despre perfectiune, atunci cand vine vorba de teatru, ne vorbeste Victor Rebengiuc in partea a doua a interviului.
„Am avut privilegiul si bucuria de a avea o serie de invitati extraordinari care au acceptat intalnirea cu telespectatorii fideli ai emisiunii. Si Victor Rebengiuc este… mai mult decat o nazuinta, este un vis implinit pentru mine! Nu doar ca am avut onoarea si bucuria de realiza primele doua editii cu domnia-sa, ci mai mult, sa ne aflam pe aceeasi scena, a Teatrului Odeon, care ne-a gazduit cu generozitate”, declara Irninis Miricioiu, realizatorul emisiunii.
Intrata in cel de-al noualea an de existenta, emisiunea „Din Arhiva TVR” reprezinta o incursiune pasionanta in istoria vremurilor de altadata, privita din perspectiva invitatilor care le-au trait si completata cu fragmente memorabile din spectacole, emisiuni sau piese de teatru. Sezonul acesta, Teatrul Odeon si Muzeul Cotroceni si-au deschis larg portile pentru a gazdui aceasta intoarcere in timp alaturi de oameni de cultura, actori si alte personalitati remarcabile ale Romaniei. Fiecare editie devine astfel si un periplu in aceste locuri cu o incarcatura istorica si artistica deosebita. Printre invitatii urmatoarelor episoade se numara Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Constantin Dulcan, Ion Haiduc, Marius Manole.
Adauga comentariu