Teatru si Film

Numar record de adolescenti pe scena Teatrului EXCELSIOR. Tinerii au venit sa isi descopere teatrul

In urma cu doar cateva minute s-a incheiat intalnirea-eveniment la care peste 100 de adolescenti prezenti la Teatrul EXCELSIOR au intrat in dialog cu actorii teatrului si cu regizorii invitati sa monteze primele spectacole ale stagiunii 2022-2023. O altfel de conferinta de presa, moderata chiar de catre noul manager al institutiei, regizorul Vlad Cristache.
Adolescentii care au participat la eveniment (majoritatea, redactori la publicatiile unor licee bucurestene) au fost curiosi sa afle detalii din culisele spectacolelor si proiectelor din noua stagiune, cand Teatrul EXCELSIOR isi propune sa fie mai aproape de publicul tanar, prin creatii scenice curajoase si proiecte interdisciplinare inovatoare.
EXCELSIOR a revenit in atentia publicului cu o noua oferta repertoriala, inspirata de o noua viziune artistica si manageriala care accentueaza misiunea sa de a fi un spatiu efervescent de intalnire cu teatrul si artele conexe, conectat intens si autentic la universul tinerei generatii.
Unii dintre cei mai importanti tineri regizori din Romania si din strainatate vor semna spectacolele noii stagiuni, care aduc in atentia publicului piese contemporane distinse cu numeroase premii internationale. Prima noutate a stagiunii este Aproape (titlu original Almost, Maine de John Cariani), in regia lui Eugen Gyemant, un spectacol care imbina candoarea si realismul fantastic intr-o comedie romantica in care dragostea devine un happening pe fundalul magic al Aurorei Boreale. Premiera: 8-9 octombrie 2022
The Sweet Science of Bruising de Joy Wilkinson transforma povestea fascinanta a patru tinere care participa la un campionat underground de box feminin, intr-un spectacol-metafora electrizant, semnat de regizoarea Sanziana Stoican, despre curajul de a-ti gasi propria identitate intr-o lume dominata de barbati. Premiera: 22-23 octombrie 2022
Luna decembrie va fi un tur de forta la EXCELSIOR, cu nu mai putin de trei premiere.
Bobi Pricop va monta o adaptare a celui mai important roman SF al tuturor timpurilor, Solaris (scenariu de David Grieg dupa romanul omonim de Stanislaw Lem) – o productie multimedia imersiva care va imbina prezenta actorilor cu elemente hi-tech si mecanisme scenice complexe pentru a recrea atmosfera suprarealista a Planetei Solaris.
Vlad Cristache va semna regia piesei Punk Rock de Simon Stephens, care urmareste povestea unui grup de liceeni aflati in fata examenului de bacalaureat. Spectacolul exploreaza anxietatea, depresia si violenta latenta, ascunse sub aparenta jovialitate a vietii de adolescent.
Cea mai cunoscuta poveste a tuturor timpurilor, Romeo si Julieta vi se va dezvalui intr-o versiune scenica surprinzatoare, semnata Michelangelo Campanale – o co-productie eveniment Teatrul EXCELSIOR, Compania La Luna nel letto si Teatrul National Emilia Romagna – care va marca o deschidere internationala fara precedent pentru cel mai tanar teatru din Bucuresti.
EXCELSIOR urmareste, totodata, sa raspunda unor nevoi reale, identificate in randul publicului sau tinta – adolescentii – prin intermediul unor proiecte care imbina dimensiunea artistica si pe cea educationala, explorand practici, concepte si valori cheie precum apartenenta la comunitate, dezbaterea interactiva, incluziunea, participativitatea si creativitatea.
PERETELE/ THE WALL este un proiect experimental conceput in parteneriat cu Galeria de arta contemporana Kulterra, care isi propune sa ii apropie pe adolescenti de teatru, chiar in scolile unde invata. Cinci street artists consacrati se vor inspira din universul vizual al spectacolelor Teatrului EXCELSIOR si vor crea 20 de lucrari grafitti in incinta a 20 de licee din Bucuresti.
#oradedirigentie este proiectul prin care EXCELSIOR le ofera liceenilor o alternativa atractiva la continutul deseori anost al orelor de dirigentie. Trei tineri regizori vor crea spectacole bazate pe texte scrise special in acest scop, prezentate ca un flashmob in sala de curs, valorificand astfel arta teatrului ca spatiu al dezbaterii unor teme de interes pentru adolescenti.
Vlad Cristache, managerul Teatrului EXCELSIOR: „Imi doresc sa combat acea imagine-cliseu, descurajanta, a teatrului care sta intr-un „turn de fildes”. Ne-am propus sa ne imprietenim cu publicul nostru si sa devenim teatrul adolescentilor si al tinerilor din Bucuresti – cel mai cool si fresh loc in care iti poti petrece timpul liber. Pregatim spectacole special gandite pentru ei, spectacole incisive, cu atitudine, care sa dea voce preocuparilor si intrebarilor lor, dar si proiecte educationale care sa aduca teatrul mai aproape de ei, dincolo de sala de spectacole. De acum, tinerii sunt center stage-ul activitatii Teatrului EXCELSIOR.”
Urmariti site-ul www.teatrul-excelsior.ro si paginile de Facebook, Instagram si TikTok pentru a afla detalii despre spectacolele, programele si proiectele Teatrului EXCELSIOR.
Parteneri ai evenimentului: Fabrica de Pufi si 5 to go