Subfinantarea sistemului de educatie din Romania si reducerea graduala a numarului de locuri la liceele teoretice au dus, de-a lungul anilor, la cresterea invatamantului privat ca alternativa la cel de stat. Elevii care nu reusesc sa intre la licee teoretice se indreapta catre scoli profesionale, licee tehnologice sau invatamantul dual, dar multi aleg liceele private ca alternativa. Astfel, liceele private au devenit din ce in ce mai populare in Romania, numarul lor crescand de la 13 in 2009 la 67 in prezent, datorita cererii mari cauzate de problemele din sistemul de stat. O crestere de 500% in mai putin de un deceniu si jumatate!
Modificarea aproape an de an a modalitatilor de admitere la liceu si lipsa unei predictibilitati a locurilor alocate elevilor care intra in clasa a 9-a au dus la aparitia unor situatii nedorite, in care o parte dintre elevii care au obtinut medii peste 9 la Evaluarea Nationala sa nu prinda un loc la liceu. De exemplu, la finalul anului scolar trecut, 2022-2023, 1.216 elevi din Bucuresti nu au prins un loc la liceu dupa repartizarea computerizata, desi au promovat Evaluarea Nationala.
In plus, sistemul de repartitie computerizata a facut ca anul acesta, 52,4% dintre absolventii de gimnaziu sa nu intre la liceul pe care si l-au dorit, acestia fiind repartizati la a doua, a treia, a patra, a cincea sau chiar a sasea optiune completata.
Ce alternative au cei pentru care sistemul traditional nu este o optiune?
Una dintre optiunile din sistemul privat este Spark School, un liceu global hibrid care reprezinta o alternativa internationala la sistemul de educatie traditional. Spark School ofera o alternativa familiilor care nu se pot integra intr-un sistem traditional, din numeroase motive – cei care si-au pierdut increderea in sistem, cei care au nevoi diferite, cei care au interese diferite, nomazii, expatriatii, cei care prefera un sistem in stil homeschooling sau pur si simplu cei care au nevoie de resurse suplimentare de invatare.
Un sistem educational diferit, bazat pe flexibilitate, adaptat in totalitate nevoilor familiilor si ale adolescentilor
Spark School este locul in care fiecare elev poate sa invete ce vrea, cand vrea si unde vrea, avand la dispozitie un sistem hibrid bazat pe flexibilitate, atat in mediu online cat si in persoana, prin intermediul hub-urilor educationale. La Spark School, elevii sunt cei care stabilesc curricula, si au parte de un proces de invatare personalizat, la alegerea lor, adaptat la viitor, in functie de nevoile lor si in propriile lor conditii.
Fiecare elev este indrumat spre cariera care se potriveste cel mai bine cu potentialul, pasiunile si nevoile sale sociale si financiare. Elevii au oportunitatea de a opta pentru numeroase materii care fac parte din sistemul traditional de educatie – matematica, istorie, geografie, chimie, biologie, informatica, engleza, franceza, spaniola sau germana, dar pot alege sa studieze si materiile viitorului, cum ar fi business, media, tehnologia informatiei, educatie juridica, turism si calatorii sau contabilitate, astfel incat sa isi dezvolte ompetente potrivite pentru viitor!
Trei piloni de baza
Spark a fost construit ca un model educational bazat pe trei piloni care, impreuna, vor contribui la dezvoltarea integrata a elevilor si transformarea lor in adulti pregatiti pentru viitor.
Academics – Spark urmeaza curriculumul sistemului educational Britanic si este conceput sa fie: accesibil, coerent, inclusiv, echilibrat, relevant, cuprinzator si adaptabil nevoilor si ritmului individual al fiecarui elev.
Wellbeing – Oferta Spark este creata in jurul bunastarii comunitatii de elevi, familii si personal. Toti membrii comunitatii beneficiaza de suport continuu si oportunitati de dezvoltare personala oferite de echipe de specialisti.
Future readiness – Elevii sunt indrumati sa conduca proiecte care ii ajuta sa isi descopere pasiunile, sa faca o diferenta pentru ei insisi si pentru comunitatea extinsa, si sa dezvolte un set de abilitati “soft”, esentiale pentru succesul intr-o societate globala.
Educatie flexibila, nascuta in Romania
Spark School s-a nascut in Romania, ca o alternativa la sistemul actual de educatie. Fondatorul este Ruxandra Mercea, care ocupa rolul de fondator & Head of Spark School, si care ocupa si rolul de Director Executiv al Transylvania College, una dintre primele scoli private internationale din Romania.
„Mi-am petrecut cea mai mare parte a carierei investind in transformarea educatiei. Am avut mereu o pasiune deosebita pentru inovare, iar aceasta m-a adus in postura de a pune bazele Spark School. Suntem cu totii extrem de pasionati de ideea de flexibilitate in educatie. Pentru noi, flexibilizarea sistemului de educatie, pentru ca elevii sa fie pregatiti pentru viitor, este un obiectiv pe care ne dorim cu ardoare sa il indeplinim. Sunt incantata ca avem deja un impact semnificativ in viata elevilor si familiilor care fac parte deja din sistemul Spark si vom continua misiunea de a schimba modul in care elevii invata in perioada liceului.” – Ruxandra Mercea, fondator & Head of Spark School
Un liceu international, cu 40.000 de elevi in 2028
Pana acum, 90 de elevi din 19 tari s-au inscris in Spark, fiind liceul potrivit pentru nevoile adolescentilor si ale familiilor lor, iar alti elevi cu varsta de peste 13 ani sunt asteptati sa se inscrie pentru programele full-time sau part time in urmatoarele 12 luni. Pe termen lung, obiectivul este ca pana in anul 2028, 40.000 de elevi din intreaga lume sa studieze intr-unul din liceele Spark International School.
Mai multe informatii despre Spark School, alternativa sistemului traditional de educatie din Romania, gasiti aici: https://spark.school/
*Spark este o scoala acreditata Cambridge si ICEOTAS (International Council Education Otherwise Than A School), un organism care acorda acreditari pentru sistemele non-standard de educatie.
Adauga comentariu