Teatru si Film

O saptamana cu vesti extraordinare TNRS si FITS 2021, in asteptarea Zilei Mondiale a Teatrului

Insemnele Inaltului Patronaj al Presedintelui Romaniei ajung la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cu ocazia editiei din 2021, deja o continuare a traditiei de instituire. Anul acesta, FITS se va desfasura in perioada 20 – 29 august, tocmai pentru ca publicul sa se poata bucura de spectacole indoor si outdoor, in regim fizic si hibrid. Productiile vor fi jucate fie pe scenele din Sibiu, fie pe scenele teatrelor in care au fost create. Scena Digitala, platforma oficiala de streaming FITS, va transmite spectacolele IN DIRECT. La acestea se vor adauga spectacole online inregistrate in prealabil, special adaptate pentru mediul digital, precum si spectacole care pot oferi posibilitatea experientei VR celor care au acasa gadget-urile necesare.

„Multumesc presedintelui Romaniei pentru Inaltul Patronaj, Primariei si Consiliului Local al Sibiului, Guvernului Romaniei, Ministerului Culturii, Ministerului Educatiei, Institutului Cultural Roman, tuturor sponsorilor, institutelor culturale, ambasadelor, partenerilor care fac posibil acest mare eveniment. Suntem bucurosi ca suntem impreuna si ca am reusit, iata, dupa mai bine de un an de inchisoare launtrica, sa continuam acest miracol al dialogului si al comunicarii. Festivalul International de Teatru de la Sibiu vine cu o provocare: haideti sa construim impreuna speranta!” – Constantin Chiriac, Presedinte Festivalul International de Teatru de la Sibiu si Director General Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu.

Ziua Mondiala a Teatrului celebrata IN DIRECT pe Scena Digitala

TNRS si FITS au dorit, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, ca actorii sa joace de pe scena pentru spectatorii sai. Astfel, spectacolul „Orb de mina”, regia Bogdan Saratean, va fi difuzat IN DIRECT pe Scena Digitala, pe 27 si 28 martie, de la ora 19:00. Actorii Mihai Coman, Emőke Boldizsar/Codruta Vasiu, Gabriela Pirliteanu/Ioana Cosma, Pali Vecsei si Cristian Stanca ofera bucuria teatrului de acasa, intr-un spectacol in dubla distributie, in acest weekend.

„Sunt emotionat si fericit pentru ocazia zilei care sarbatoreste ceea ce inseamna miracolul teatrului, al artelor spectacolului – probabil cea mai trecatoare formula de arta, dar si cea mai fierbinte in acelasi timp, pentru ca fara aceasta emotie a intalnirii a respirarii impreuna, a temperaturii in care se intampla comunicarea si creatia, probabil ca nu ar mai avea rost aceasta minune care este teatru, care este dansul, care este muzica, care este formula hibrida dintre toate cele pe care le-am mentionat. Vreau sa fac o plecaciune in fata tuturor celor care fac posibil acest eveniment. […] La multi ani tuturor creatorilor si fie ca aceasta imbratisare uriasa pe care Festivalul, Teatrul National, Bursa de Spectacole, Scoala doctorala, tot ce am creat aici la Sibiu, sa fie primit si sa fie raspandit asa cum se cuvine!” – Constantin Chiriac, Presedinte Festivalul International de Teatru de la Sibiu si Director General Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu