Comunicate Psihologie

Oricat de clar am vorbi, tot nu suntem intelesi. De ce?

De multe ori, avem obiceiul de a ne supara pe ceilalti pentru reactiile lor. Lucrul important care ne scapa din vedere este ca raspunsul celui cu care vorbim este un feedback la modul nostru de comunicare. Ce inseamna asta? Ca nu suntem buni comunicatori? Ca nu transmitem mesajul corect? Ca nu ne iese sa ne facem intelesi?

“Ce stim sigur este ca fiecare vorbeste „pe limba lui” si oricat am avea impresia ca pentru noi este clar mesajul, atata timp cat nu „traducem” pe limba celuilalt, lasam mult loc de interpretari. Cand nu intelegem complet o informatie primita, tindem sa umplem golurile cu lucrurile cele mai cunoscute pentru noi, subiective, din experiente personale. Astfel ca, daca interlocutorul omite, vorbeste prea general sau schimba sensul, lipsa de claritate ne indeamna creierul sa completeze mesajul primit cu bucati de informatie familiare pentru noi, nu neaparat corecte pentru situatia in care se afla celalalt. Acest proces are loc in modul cel mai rapid, confortabil si familiar cu putinta, pentru a folosi cat mai putina energie cu putinta”, explica psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Totodata, specialistul afirma ca una dintre marile probleme in comunicare este ca uneori nu suntem constienti cat de superficial poate fi mesajul pe care il transmitem. Fie ca recunoastem sau nu, multi dintre noi ne asteptam ca persoanele din jurul nostrum sa inteleaga, sa ne citeasca gandurile, sa isi dea seama singuri ca doar „ma cunosc, nu-i asa?!”, doar „are sens sa inteleaga, ca doar nu-i prost”.

“Chiar si atunci cand ne cunosc, singurii care ne cunosc cu adevarat suntem doar noi insine si orice presupunere ar face ceilalti, exista o sansa suficient de mare sa fie gresita si departe de adevarul nostru interior. Cand presupunem ca ceilalti inteleg, „ca doar e normal si are sens”, fara ca noi sa ne facem datoria sa explicam cu adevarat motivul pentru care ne simtim ignorati, raniti, tradati, apar nemultumirea si sentimentul ca nu le pasa. Ori, in multe cazuri nu este vorba ca nu le pasa. De cele mai multe ori, pentru ca isi trag propriile concluzii, din lipsa de informatie, adopta atitudinea adecvata propriei concluzii, bazata pe trairile lor interioare. Este absurd sa ne asteptam la o reactie potrivita trairii noastre interioare din doua motive: fiecare reactioneaza diferit si omul reactioneaza la ce primeste (daca primeste doar bucatele, fara sa inteleaga cu adevarat sensul, atunci de fapt reactioneaza la altceva decat ce traiesc eu in interior). Universul interior al fiecaruia este unic, special, particular si deosebit de subiectiv. Daca pentru mine un lucru are sens sa fie intr-un fel, pentru altcineva poate fi complet diferit. Astfel, este de datoria fiecaruia sa picteze o imagine cat mai clara a lumii interioare, cu trairile proprii, astfel incat sa se faca inteles. Daca vrei sa fii inteles, descrie clar ce se intampla cu tine si foloseste-ti cuvintele pentru a explica cat mai fidel ce ia nastere in tine. Spune concret care sunt lucrurile de care ai nevoie si care este motivul pentru care iti plac/te deranjeaza anumite comportamente. Adopta aceasta atitudine si vei schimba semnificativ dinamica relatiilor tale in bine”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI),