Comunicate

„Pentru Sama” – un documentar tulburator, premiera la TVR 1

Povesti incredibile despre viata si moarte, momente vesele, dar si lupta pentru supravietuire formeaza mesajul video al unei mame siriene pentru fiica ei, pe timp de razboi. Filmul recompensat cu peste 70 de premii se vede la TVR 1 pe 12 ianuarie, de la ora 22.00.

Documentarul „Pentru Sama” (FOR SAMA, Regatul Unit-Siria, 2019) este o calatorie intima si in acelasi timp epica prin experienta razboiului trait de o femeie. Scrisoare de dragoste a unei mame de 26 de ani catre fiica ei, filmul spune povestea vietii lui Waad al-Kateab de-a lungul a cinci ani de razboi civil din Alep, Siria, timp in care tanara se indragosteste, se casatoreste si da nastere unei fetite, Sama – totul in plin conflict ce capata proportii catastrofale. Camera ei de filmat surprinde povesti incredibile de viata si de moarte, momente vesele, dar si lupta pentru supravietuire, in timp ce Waad insasi este sfasiata de o alegere imposibila – daca sa fuga sau nu din oras, pentru a proteja viata fiicei sale, cand plecarea inseamna sa abandoneze lupta pentru libertate, pentru care facuse deja atatea sacrificii. Laureat cu zeci de premii de la lansarea sa, documentarul „Pentru Sama” poate fi urmarit joi seara, de la ora 22.00, la TVR 1.

Waad locuieste cu tatal Samei, medic in ultimul spital ramas din Alep, oras tinut de rebeli. Inconjurati din toate partile, bombardati zilnic de regimul sirian si de fortele aeriene ruse, Waad se teme ca ar putea fi ucisi in orice moment. Asadar, creeaza un mesaj filmat adresat fiicei ei de un an pentru a-i explica cine erau parintii ei, pentru ce se luptau si de ce a venit Sama pe aceasta lume – un jurnal pentru fetita, in cazul in care ei nu supravietuiesc.

Povestea lui Waad incepe in 2012, cand era studenta la marketing, la Universitatea din Alep. Protestele impotriva dictaturii brutale a presedintelui Bashar al-Assad ajung la universitate, iar Waad este printre primii studenti care se alatura. Camera ei surprinde bucuria si optimismul acelor zile de inceput. Tot la proteste il cunoaste pe tanarul medic pe nume Hamza si, alaturi de un grup de prieteni, continua sa ceara libertate, chiar daca regimul recurge la tot mai multe violente pentru a-i zdrobi. In cele din urma, tot orasul ajunge sa fie prins intr-un razboi in toata regula. Cei doi isi pierd prieteni in acest razboi si nu o data scapa de la moarte ei insisi ca prin urechile acului.

Apoi, in mijlocul furtunii, Hamza o cere in casatorie.

Se casatoresc, se muta la casa lor si in scurt timp Waad ramane insarcinata – un parcurs normal pentru orice cuplu tanar. Diferenta este ca luna lor de miere se desfasoara in mijlocul unui razboi ce ia proportii apocaliptice. Cand rusii intervin pentru a salva regimul in septembrie 2015, pornesc violente feroce impotriva rebelilor. Cu toate acestea, in ciuda fricii lor, Waad si Hamza decid sa nu fuga din oras, asa cum au facut multi, ci sa ramana si sa continue lupta pentru libertate. Waad realizeaza ca lupta nu mai este doar pentru ei, ci pentru viitorul fiicei lor. Sama se naste pe 1 ianuarie 2016, ca o mica raza de speranta in haos.

Primul an de viata Samei este si ultimul an al bataliei pentru oras, o perioada de un intuneric aproape de neimaginat. Regimul si aliatii sai recurg la toate atrocitatile posibile pentru a-i zdrobi pe rebeli. Spitalul lui Hamza este bombardat. Sunt asediati si atacati cu gaze toxice si bombe, femei si copii sunt masacrati.

Cu toate acestea, Waad si Hamza traiesc bucuria de a fi parinti, asistand la primele saptamani ale bebelusului lor, pline de distractie si rasete. Micuta le da puterea de a indura si este o sursa de inspiratie pentru toata banda de rebeli.

In cele din urma, sunt coplesiti si fortati sa plece in exil. Familia isi impacheteaza lucrurile cu lacrimi in ochi, luandu-si ramas bun de la orasul spulberat, locul unde visul lor de libertate s-a nascut si unde a si murit. Ramane insa fiica lor, un simbol etern al iubirii si sperantei pe care violenta tiranilor nu il poate distruge.

Filmul este primul lungmetraj documentar al regizorilor Waad al-Kateab si Edward Watts, castigatori de premii Emmy. Productia a fost recompensata cu 71 premii si a fost nominalizata la alte 52. Printre acestea se numara: 2020: Premiul BAFTA pentru Cel mai bun documentar de lung-metraj si nominalizari la Premiile: Cel mai bun film intr-o alta limba in afara de engleza; Cel mai important film britanic al anului; Debut remarcabil al unui scenarist, regizor sau producator britanic; Premiul Emmy pentru Cel mai bun documentar – International Emmy Awards; Nominalizat la OSCAR (lista scurta, de 5 titluri) – Premiile Academiei Americane de Film – pentru Cel mai bun documentar de lung-metraj; 2019: Premiul Golden Eye – Festivalul International de Film de la Cannes; Premiul Publicului – Festivalul International de Film documentar de la Amsterdam – IDFA; Premiul cel mare – Festivalul International de Film documentar Aljazeera; Premiile pentru Regie, Cel mai bun Film Independent Britanic si Cel mai bun Documentar – British Independent Film Awards BIFA; Nominalizare pentru Cea mai buna muzica – Nainita Desai; Premiul pentru cel mai bun documentar european – Premiile Academiei Europene de Film; Premiile: Pentru curaj in fata armelor – Waad al-Kateab; Pentru cel mai bun documentar de lung-metraj; Nominalizat la Premiul pentru Regie – International Documentary Association – IDA.