Evenimente

Peste 40.000 de spectatori la Festivalul International Shakespeare de la Craiova

Duminica, 29 mai, s-a incheiat cea de a XIII-a editie a Festivalului International Shakespeare de la Craiova. Au fost peste 160 de evenimente in 20 de spatii indoor si outdoor.

„WILL = Shakespeare, Vointa, Testament – cele trei dimensiuni care au guvernat relegarea drumurilor mai vechi sau mai noi, precum si deschiderea unora total neumblate, intr-un loc de joaca cu posibilitati nelimitate. L-am regasit la Craiova pe Marele Will, pe de o parte ca punct comun in dramaturgia universala si reper pentru marii autori de teatru contemporani, iar pe de alta parte ca mijloc de intalnire si de descoperire pentru cei proaspat initiati in lumea teatrului. O editie de tranzit, ce reuneste latura teatrala magistrala cu care am fost obisnuiti inca din 1994 cu deschiderea catre experiment, catre scene total neconventionale si catre o definire a cuvantului „festival” cu sensul iubirii de viata, o viata impreuna, in care Shakespeare si artele prin care il reprezentam sunt catalizatorul intelegerii si sarbatoririi existentei noastre ca umanitate. Marele Bard a reprezentat in cele 11 zile esenta experientelor si interactiunilor pe care aproape 700 de artisti le-au avut cu cei peste 40.000 de spectatori prezenti fizic in cele peste 20 de spatii de desfasurare care au cuprins intreg orasul, dar si cu cei peste 1.400.000 de oameni care au fost alaturi de noi prin intermediul retelelor sociale. Nimic nu ar fi fost insa posibil fara minunata echipa a festivalului formata din coordonatori, personal administrativ, tehnicieni si voluntari, totalizand undeva la peste 400 de oameni, si bineinteles fara ajutorul finantatorilor si sponsorilor nostri.”
Vlad Dragulescu,
director Festivalul International Shakespeare

Fie ca a fost vorba despre spectacole de teatru, concerte, proiectii de film sau happening-uri, Shakespeare a cuprins intregul oras, de la Sala Mare a Teatrului National „Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Filarmonica Oltenia, Casa de Cultura a Studentilor si pana la Teatrul de Vara din Parcul Nicolae Romanescu, Gradina Botanica. Cartierele, pietele si targurile Craiovei au intrat in contact cu opera lui Shakespeare gratie spectacolelor itinerante prezentate in acest festival. Lansarile de carte, conferintele, dezbaterile, comemorarile cat si intalnirile cu marii regizori internationali au completat in mod organic programul festivalului.

Un alt element de noutate a fost transformarea unei hale industriale construita acum peste 100 de ani in hub cultural, pe toata perioada Festivalului International Shakespeare. La Valleta Towers (Strada Al. Macedonski Nr. 71) a avut loc premiera spectacolului Richard al III-lea in regia lui Laszló Bocsardi, coproductie a Festivalului International Shakespeare si a Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova. Tot aici au avut loc, in fiecare seara, concerte, spectacole de teatru, spectacole de improvizatie. La Valletta Towers au avut loc si petrecerile festivalului, care au adus impreuna atat creatorii, echipa festivalului cat si publicul larg.

„Festivalul International Shakespeare de la Craiova a fost, este si va fi mereu un festival despre valori. Despre valorile artei si culturii, despre valorile teatrului ca integrator si exponent al lor, despre valorile prieteniei, comuniunii si pacii”, declara la finalul festivalului Ilarian Stefanescu.

Festivalul International Shakespeare de la Craiova este organizat de Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova si Fundatia Shakespeare.
Parteneri principali ai evenimentului: Primaria Craiova si Consiliul Local Municipal
Finantatori: Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Dolj.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Sponsori: Electroputere Mall, Distributie Oltenia, Epson, Romfer Trans, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Volvo.

Parteneri: Valletta Towers, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Casa de Cultura a Studentilor Craiova, Filarmonica Oltenia, Opera Romana Craiova, Universitatea din Craiova, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L Caragiale” Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Uniunea Teatrala din Romania.

Partener media: Digi FM

FESTIVALUL INTERNATIONAL SHAKESPEARE
https://www.shakespearefestival.online
https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova
https://www.instagram.com/SHAKESPEAREFESTIVAL