Comunicate

Povestea emotionanta a unui invingator, in noua productie TVR 1 „Frontul de acasa”

Valentin Popa, din Fortele Speciale ale Armatei, isi spune povestea de viata, in premiera, miercuri seara, la ora 22:30, la TVR 1, in emisiunea „Frontul de acasa”. Un reportaj cu multa adrenalina si emotie, realizat de Alina Grigore.

Trei misiuni in Afganistan, cu Fortele Speciale ale armatei, in cele mai periculoase si izolate zone, la confruntarea directa cu diferite celule teroriste. Ce a pus capat unei cariere militare pline de provocari? Miercuri seara, de la ora 22:30, in noua emisiune de reportaj a TVR 1 „Frontul de acasa”, jurnalista Alina Grigore ne face cunostinta cu tanarul care, la 30 de ani, lua viata de la capat.

Valentin Popa este, la 33 de ani, maistru militar in cadrul Fortelor pentru Operatii Speciale. Vorbeste acum pentru prima oara in fata camerelor de luat vederi despre momentul care, cu aproape trei ani in urma, i-a schimbat complet cursul vietii. „Doctorii au asteptat 4-5 zile, nu imi dadeau nicio sansa, daca o sa mai traiesc!”, spune Valentin cu simplitate despre trauma intregii sale existente.

Pana atunci, Valentin avea totul: o cariera stralucita, urma sa isi intemeieze o familie, se mutase din Targu Mures la Constanta, impreuna cu logodnica sa si se pregatea sa plece in cea de-a patra misiune externa, de data aceasta pe mare. Dar un teribil accident in timpul unui antrenament, o coborare in rapel pe o nava, exercitiu pe care il facuse de nenumarate ori pana atunci, o clipa nefericita si o prabusire in cap au condus la un traumatism medular ce l-a lasat paralizat de la piept in jos.

Dupa jumatate de an de spitalizare si alti doi ani de recuperare medicala intensiva, Valentin a reusit sa mearga, pret de cateva minute, cu ajutorul unui exoschelet, sa impinga scaunul rulant si sa inoate. „Imi trebuie o armata de oameni sa intru in apa si sa aiba grija de mine. Dar important e sa nu stam, sa nu treaca timpul degeaba!”, afirma optimist tanarul. Iar lupta lui pentru o independenta cat mai mare nu se va opri aici. Cea mai mare putere i-o da familia. Ingerul sau pazitor este Mari, cea care ii este alaturi, la bine si la greu, de 13 ani.

Militarul a ramas in armata, intrand in echipa militarilor raniti care practica sport si da un exemplu altor oameni oameni. Valentin Popa continua sa isi reprezinte tara, iar anul viitor va participa la Jocurile Invictus. Povestea lui, pe larg, o urmarim miercuri, 6 octombrie, de la 22:30, in prima editie „Frontul de acasa”, la TVR 1.

In fiecare miercuri seara, la TVR 1, Alina Grigore aduce in prim-plan uimitoare povesti de viata si de front ale unor oameni exceptionali, nu doar pe campul de lupta, ci si in viata de zi cu zi. Marturiile exclusive sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializati in diferite tipuri de traume si psihoterapeuti. Emisiunea se vede si la TVR International, joia, de la ora 13:00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11:30.