Teatru si Film

PREMIERA la TNRS: „Romeo si Julieta”, in regia lui Andriy Zholdak

„Romeo si Julieta”, dupa William Shakespeare, in regia lui Andriy Zholdak, este cea de-a treia premiera pe care Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu o va prezenta in luna septembrie.
Doua familii rivale. Doi tineri care transforma ura parintilor in iubire. O poveste de dragoste care va invinge timpul. Si un nou prilej de a celebra miracolul teatrului.
“Romeo si Julieta” e un “feeling”, e nodul din stomac care iti semnaleaza ca te-ai indragostit, e starea de imponderabilitate cand „trebuie sa-ti atingi capul ca sa te asiguri ca e inca acolo”.
Noul spectacol prezentat de TNRS, “Romeo si Julieta”, este o calatorie in spatiul fara granite al dragostei: fara logica sau morala, fara jale si dispret, fara plictis, fara comentarii. Aici atractia este prima lege fizica. Iar forta cu care tinerii accelereaza unul spre altul se simte ca acea a caderii lor in abis. Pentru ca acolo unde apare dorinta, se iveste invidia, acolo unde lumina cade, in jurul ei ameninta umbra. O aripa neagra, un strigat, in mijlocul unei podele de dans.
Andriy Zholdak, autorul spectacolului, a luat un „clasic” si l-a remixat. Cunoscutul regizor ucrainean (re)imagineaza in stilul unui montaj cinematografic, non-linear, povestea celor doi indragostiti, aplicand un filtru surrealist si lasand sa straluceasca limbajului poetic al lui W. Shakespeare.
“Romeo si Julieta” e o ploaie de meteoriti, intruchipata de tanara echipa de actori ai teatrului si studentii sectiei de actorie, e referinta unui mod de a fi, tanar, frumos si viu.
„Intr-o perioada fragila amenintata de pandemie si de razboiul purtat in vecinatatea tarii noastre, Nationalul sibian ofera spectatorilor o revizitare memorabila a unui text canonic al culturii universale care vorbeste, mai mult decat oricand, despre „starea de urgenta” a actului de a te darui celuilalt. Pe acest fundal de emotii coplesitoare, se distinge cuplul central care iubeste pana la moarte, tot asa cum, in cele din urma, moare pentru a iubi. Cu intensitate, cu incapatanare si, mai presus de orice, cu speranta pe care numai tineretea si inocenta o pot cuceri. Aducandu-i in prim-plan pe studentii Departamentului de Arta Teatrala, productia sibiana este o celebrare a tineretii si a unui mod nonconformist de a simti emotia scenica, pentru a ne face partasi la puterea regeneratoare a teatrului intr-un prezent paralizat de teama”, a declarat Constantin Chiriac, directorul TNRS si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
„Romeo si Julieta” va avea avanpremiera in 24 septembrie, ora 19:00, si premiera in 25 septembrie, ora 17:00, la TNRS – Sala Mare, Bl. Corneliu Coposu, nr. 2.
Biletele sunt disponibile pe www.tnrs.ro si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu, nr. 17.

Informatii suplimentare despre spectacol

Romeo si Julieta

dupa piesa lui W. Shakespeare

Andriy Zholdak | regie, co-scenografie, muzica, lumini, video, scenariu

Daniel Zholdak | scenografie

Yan Zholdak | costume

Valeriu Andriuta | asistent regie, traducator

Corina Predescu | sufleur, asistent proiect

Claudia Maior | manager proiect

Luminita Birsan | coordonator marketing

Violeta Buduleci | asistent proiect

Stefania Dogaru | asistent scenografie

In distributie: Crina Dumitrascu, Radu Costea, Iustinian Turcu, Andrei Gilcescu, Gabriela Pirliteanu, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Stefan Tunsoiu, Antonia Dobocan, Ada Bicfalvi, Emilia Ivan, Gabriel Muncus, Mihai Mocanu, Ana Toda, Andrada Oltean.