Teatru si Film

Premiera la TVR : „Sieranevada”, filmul romanesc despre care presa straina a scris la superlativ – foto –

TVR 2 a programat la Filmul de Arta duminica, 15 noiembrie, de la ora 22:10, un film multipremiat din cinematografia romaneasca: „Sieranevada”, cu Mimi Branescu, Judith State, Dana Dogaru, Bogdan Dumitrache si Ana Ciontea in distributie.

„Sieranevada”, in regia lui Cristi Puiu este filmul romanesc despre care presa straina a scris la superlativ. Lansat la Festivalul de Film de la Cannes, in 2016, filmul lui Cristi Puiu s-a bucurat de aprecierea aproape unanima a criticii internationale. Dupa premiera mondiala si momentul de pe covorul rosu cand echipa romaneasca a defilat pe melodia lui Liviu Vasilica, „Marine, la nunta ta” un cunoscut cineast scria: „Este una dintre cele mai diferite voci ale cinematografiei acestui secol”. „Sieranevada” a fost numit in The Guardian “hrana pentru creier”, iar The Telegraph i-a acordat filmului 4 din 5 stele si a scris ca: „Sieranevada este o comedie care arata ca o drama, suna a drama, ramane serioasa si ridica intrebari politice, de-a lungul a 3 ore in care pur si simplu bati din picior. Nu este nicio secunda din acest film care sa nu fie convingatoare”.

6 premii Gopo, inclusiv premiile pentru regie si cel mai bun film, 4 premii UCIN, inclusiv Marele Premiu si Trofeul Uniunii Cineastilor, nominalizare la Palme d’Or-Festivalul de la Cannes 2016, premiile Gold Hugo (pentru cel mai bun film) si Silver Hugo (pentru regie), la Festivalul de Film de la Chicago 2016, dar si propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza” a premiilor Oscar 2017 sunt trofeele care insotesc filmul regizorului Cristi Puiu, „Sieranevada” (2016).

La trei zile dupa atacul terorist de la Charlie Hebdo si la 40 de zile de la moartea tatalui sau, Lary (jucat de Mimi Branescu), un doctor de 40 de ani se pregateste sa petreaca o zi de sambata impreuna cu familia si prietenii pentru a comemora disparitia parintelui. Dar parastasul nu are loc asa cum si-a imaginat si doctorul este pus in situatia de a-si regandi trecutul, de a-si confrunta temerile si de a-si redefini, in ultima instanta, pozitia in familie.

Povestea este definita de regizor in cateva cuvinte „O familie se reuneste pentru un parastas, iar punctul de plecare al povestii este spaima mea… Spaima, de fapt, angoasa data de absenta mea din lume. Unul moare, altul moare, ai vezi, ai duci la groapa, stii ca ti se va intampla si tie, dar felul in care o sa ti se intample tie, o sa semene si n-o sa semene cu ceea ce stii. Si atunci, intrebarea este, daca este adevarat ca sufletul se plimba 40 de zile printre cei vii si vede cum pica in cei ramasi acasa disparitia ta, atunci… ce-o sa se intample, ce o sa vada al tau?”, spunea regizorul Cristi Puiu intr-un interviu.