Comunicate

Premiera TVR INFO: „München 1972 – Atentatul care a schimbat lumea sportului”

Sportivi romani participanti la Jocurile Olimpice de la München ’72 vorbesc in premiera despre ziua in care teroristii palestinieni au atacat Satul Olimpic. Vedem reportajul duminica, 4 septembrie, de la ora 22.00, in cadrul unei editii speciale „INFO Sport”, la TVR INFO.

In zorii zilei de 5 septembrie, cand sportivii participanti la Jocurile Olimpice dormeau in Satul Olimpic din München, opt membri ai gruparii teroriste palestiniene Septembrie Negru, imbracati in treninguri negre si purtand sacose pline cu armament, s-au catarat peste gardul inalt de 2 metri si au intrat, cu ajutorul unor chei furate, in cladirea din Connolystrase nr. 31, unde erau cazati sportivii israelieni. Incepea cel mai sangeros atentat din istoria sportului, in urma caruia si-au pierdut viata 11 membri ai delegatiei israeliene si un politist vest-german. Si 5 dintre cei 8 teroristi au fost ucisi de politisti vest-germani, iar 3 au fost capturati de autoritati si eliberati ulterior.

Masacrul de la München a lasat urme adanci in sufletele tuturor iubitorilor sportului. La 50 de ani de la atacul terorist, TVR INFO difuzeaza in premiera, in cadrul unei editii speciale „INFO Sport”, reportajul „München 1972 – Atentatul care a schimbat lumea sportului”, duminica, 4 septembrie, de la ora 22.00 (si in reluare luni, 5 septembrie, tot la TVR INFO).

Pe durata a 40 de minute, sportivii romani participanti la Jocurile Olimpice de la München ’72 rememoreaza ziua in care comandoul palestinian al organizatiei teroriste Septembrie Negru a patruns in Satul Olimpic. Este pentru prima oara de la comiterea atentatului cand romanii povestesc public tragedia care s-a consumat in Bavaria.

„Cazati in imediata vecinatate a israelienilor, romanii au fost cei mai fideli martori oculari ai acestui moment care a socat lumea intreaga. La 50 de ani de la singurul atentat din istoria Jocurilor Olimpice, luptatorul Gheorghe Berceanu, handbalistii Radu Voina, Stefan Birtalan si Cristian Gatu, precum si atletii Valeria Bufanu si Carol Corbu rememoreaza ziua de 5 septembrie 1972. Din pacate, Gheorghe Berceanu, campion olimpic la lupte greco-romane in 1972, la München, nu a mai apucat sa vada acest reportaj, la realizarea caruia a avut bunavointa sa ia parte. Gheorghe Berceanu a decedat pe 30 august, cu doar cateva zile inainte de difuzarea reportajului”, spune, cu regret, Octavian Pescaru, realizatorul materialului ce poate fi vazut duminica la TVR INFO.