Comunicate

Premiera TVR. „Totul nu va fi bine”, un film-jurnal cutremurator, la 35 de ani de la Cernobîl

La 26 aprilie 1986 exploda reactorul 4 de la Cernobil, iar in scurt timp norul care purta particule radioactive, de sute de ori mai puternice decat bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, cuprinde Europa, cauzand ceea ce Organizatia Natiunilor Unite avea sa numeasca mai tarziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanitatii”.
In prima zi a lunii mai norul ajunge deasupra Romaniei. Ramane aici noua zile, timp suficient pentru ca mii de oameni, in special copii, sa fie marcati pentru toata viata.

La 35 de ani de la accidentul produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, TVR marcheaza Ziua Internationala de comemorare a dezastrului de la Cernobil prin difuzarea in premiera a documentarului „Totul nu va fi bine” (2020), un proiect finantat de TVR. Documentarul semnat de Adrian Pirvu si Helena Maksyom, producatori Ada si Alexandru Solomon, va fi difuzat pe canalele TVR 2 (luni, 26 aprilie, de ora 22:10) si TVR Moldova (luni, 26 aprilie, ora 0:00).

Un realizator de film cu probleme serioase de vedere, nascut in anul 1986, pleaca din Romania ca sa caute oameni care ar putea fi afectati de dezastrul de la Cernobil. Mama regizorului calatorise in Ucraina in aprilie 1986, pe cand era insarcinata in 6 luni si crede ca glaucomul si orbirea partiala de care sufera fiul sau au fost cauzate de vizita. Dupa ce afla povestea nasterii sale, Adrian Pirvu decide sa plece in Ucraina si sa realizeze un film despre cei afectati de accident. In Kiev o intalneste pe Helena Maksyom, si ea vicima a accidentului nuclear (sufera de o boala a oaselor) si devin parteneri in realizarea documentarului. „Totul nu va fi bine”, premiat cu FIPRESCI la Festivalul International de Film Transilvania 2020, este un film-jurnal despre relatia de dragoste infiripata „in timp real” intre autorii sai, o ancheta sociala in zonele afectate de explozie, un portret colectiv complex care strange laolalta teritorii si destine mai mult sau mai putin asemanatoare.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/04/Helena-Maksyom_Adrian-Pirvu.jpg