Comunicate

Presedintele Bundesratului, Bodo Ramelow, in vizita in Romania

Presedintele Bundesratului, Bodo Ramelow, se va afla in Romania, la Bucuresti si Timisoara, in perioada 23 – 25 mai, unde se va intalni cu presedintele Senatului, Florin Citu, cu presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si cu prim – ministrul, Nicolae Ciuca, pentru discutii politice.
La Bucuresti, presedintele Bundesratului se va intalni, de asemenea, cu studentii si conducerea Universitatii din Bucuresti, unde, printre altele, se va semna prelungirea acordului de cooperare Erasmus dintre Universitatea de Stiinte Aplicate Nordhausen si Universitatea din Bucuresti, precum si a acordului de cooperare Erasmus dintre Universitatea Friedrich Schiller din Jena si Universitatea din Bucuresti. In plus, presedintele Bundesratului va avea un schimb de idei cu reprezentantii ONG-urilor cu privire la situatia romilor din Romania.
La Timisoara, presedintele Ramelow se va intalni cu primarul Dominic Fritz si cu reprezentanti ai Prefecturii si ai Consiliului Judetean. De asemenea, se va intalni cu reprezentanti ai minoritatii germane, va participa la un eveniment cultural organizat de orasele infratite Gera/Altenburg si Timisoara si va vizita compania germana Continental Automotive Romania.
Presedintele Bundesratului Ramelow calatoreste impreuna cu o importanta delegatie de oameni de afaceri care va explora posibilitati de aprofundare a cooperarii economice. „A fost dorinta mea expresa sa vizitez Romania – unul dintre cele mai tinere state membre ale UE –in timpul mandatului meu de presedinte al Bundesratului”, a declarat Ramelow. „Evenimentele actuale arata in mod clar ca o Uniune Europeana puternica ofera un cadru prielnic pentru evolutii pozitive in statele membre, chiar si in conditii mai dificile. Romania, ca tara aflata la granita externa estica a Uniunii, are un rol cu totul special in acest sens, dar care ar trebui conturat mai clar, nu doar sub aspectul politicii de securitate. Noi, Republica Federala Germania si, in special, landul liber Turingia, dorim sa continuam sa ne conectam la nivel european – din punct de vedere economic, stiintific si al societatii civile – si sa acumulam noi idei si imbolduri. Aceasta vizita va contribui in mare masura la acest lucru.”
Mai mult, Romania si Germania sarbatoresc in acest an 30 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare prieteneasca si parteneriat in Europa, iar in decursul acestui an aniversar, vizitele unor inalti oficiali germani evidentiaza bunele relatii de prietenie dintre cele doua tari.