Educatie

Profesori pentru care meseria nu are limita de kilometri

Un drum de 600 de km este strabatut de Larisa Petretchi si Loredana Luscan, cadrele didactice care predau voluntar in programul „Telescoala”, ca sa ii invete limba romana pe refugiatii ucraineni.
Intre Scoala Gimnaziala Rona de Sus, din Maramures, unde lucreaza cele doua profesoare si Bucuresti, locul unde se afla Televiziunea Romana, e un drum de aproape 10 ore iar profesoara de invatamant primar Larisa Petretchi a marturisit ca aloca aproape trei zile pentru fiecare filmare a lectiilor “Limba Romana pentru Ucraineni”.

La Scoala Gimnaziala Rona de Sus, copiii pot studia limba ucraineana in doua clase cu predare bilingva. Loredana Luscan, profesoara de limba ucraineana, spune ca motivatia gestului sau a fost mare „deoarece am vazut in zona noastra copii ucraineni care se integreaza foarte greu in scoala necunoscand limba romana. Asa ca, am decis sa le dam o mana de ajutor ca sa invete macar primul nivel”. Profesoara a mai subliniat si ca “e un avantaj pentru cei care vin din Ucraina sa se inscrie in scoli unde sunt copii de etnie ucraineana, sau cunosc limba ucraineana, pentru ca astfel vor socializa mult mai bine si se vor integra mai repede”.

De la declansarea razboiului, sute de mii de ucraineni au intrat si, o parte dintre ei au si ramas in Romania. In sprijinul lor, la TVR 2, in fiecare vineri spatiul alocat emisiunii “Telescoala” este dedicat lectiilor de limba romana pentru refugiatii ucraineni.

Profesoara de invatamant primar Larisa Petretchi spune ca de la inceputul razboiului din Ucraina a facut voluntariat in Sighetul Marmatiei, la punctul de trecere a frontierei. “Ma implic si in prezent in actiuni de voluntariat, cat imi permite timpul. Asa am intrat in contact cu multe familii si copii. Pastram legatura si ei imi cer ajutorul de cate ori au nevoie. Din toate discutiile pe care le-am avut cu ucrainenii care au venit in tara noastra, am inteles ca nu s-au asteptat la o primire atat de calduroasa. La sosirea in tara au inceput sa planga cand au descoperit ca sunt romani care vorbesc in limba lor”.

In sprijinul celor care au fost nevoiti sa fuga din calea razboiului, Televiziunea Romana difuzeaza pe TVR2, in cadrul proiectului „Telescoala”, in fiecare vineri de la ora 9:00 si 9:30 (cu reluare de la ora 15:00 si 15,30) lectiile “Limba Romana pentru Ucraineni”. Cursurile “Telescoala” pot fi urmarite si online pe canalul de YouTube al TVR, pe pagina de Facebook a emisiunii Telescoala si pe tvr.ro.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/05/UCRAINA-3.jpg