Teatru si Film

Programe IN MEMORIAM Vladimir Gaitan la TVR – foto –

In semn de omagiu adus actorului Vladimir Gaitan care ne-a parasit in aceasta saptamana, Televiziunea Romana schimba grila de programe a posturilor sale pentru a difuza doua filme artistice si un spectacol de teatru reprezentative pentru Vladimir Gaitan, precum si doua emisiuni dedicate lui, despre personalitatea si activitatea sa profesionala.

Astfel, sambata, 14 noiembrie, de la 21:10, TVR 1 a programat filmul Reconstituirea, in regia lui Lucian Pintilie, cu: Vladimir Gaitan, George Constantin, si George Mihaita in rolurile principale.
In 2008, Asociatia Criticilor Romani de Film a desemnat “Reconstituirea” drept cel mai bun film romanesc din toate timpurile.
Reconstituirea are la baza nuvela omonima a lui Horia Patrascu, pornind de la un fapt real petrecut in anii ’50 pe malul Timisului. Vuica si Ripu, doi elevi de la “seral”, si-au sarbatorit absolvirea printr-o betie de pomina, dupa care s-au incaierat si au spart capul ospatarului care incerca sa-i desparta, daramand si un sopron. Daca s-ar da curs plsngerii, tinerii ar risca doi-trei ani de inchisoare. Procurorul prefera o alta pedeapsa: vinovatii vor reconstitui evenimentele, intr-un film educativ, pentru ca publicul sa traga invataturile necesare. In loc de asta, “publicul” prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic si stupid accident.

Tot la TVR 1, duminica, 15 noiembrie, de la ora 18:00, descoperim la Dosar Romania  detaliile realizarii filmului Reconstituirea – cel mai bun film romanesc din toate timpurile. Urmariti un documentar road-movie cu intoarcere la locul nasterii unui mare film romanesc, filmul fara interioare.  Cornel Mihalache a realizat dosarul Reconstituirii intr-un document de televiziune care ne dezvaluie cateva din culisele filmarii desfasurate intr-un singur loc, la Sinaia, la intersectia Valea Prahovei cu Valea Rea. Vladimir Gaitan, George Mihaita, Ileana Popovici, George Constantin, Ernest Maftei ne fac din nou sa radem cu o lacrima in coltul ochilor. Producator Razvan Butaru.

TVR 2 va invita sa revedeti duminica, 15 noiembrie, de la ora 11:00 o editie a emisiunii Destine ca-n filme in care Iuliana Marciuc a stat de vorba cu regretatul actor. A fost pentru prima data cand Vladimir Gaitan a povestit despre boala teribila de care a suferit inca de cand avea 38 de ani, despre tratamentul urmat de-a lungul zecilor de ani, dar si despre felul in care a fost privit cand afectiunea sa a devenit publica. „A fost o intalnire emotionanta, la el acasa, unde a primit echipa „Destine ca-n filme”, dar si la Teatrul de Comedie, unde a slujit foarte multi ani si de unde a iesit la pensie” isi aminteste Iuliana Marciuc.

Tot la TVR 2, de la 20:10, la Duminica filmului romanesc, urmariti filmul Ultima noapte de dragoste, drama in regia lui Sergiu Nicolaescu inspirata de romanul lui Camil Petrescu, film ce il are in rolul principal pe Vladimir Gaitan.
Duminica, de la ora 16:00, TVR 3 a programat spectacolul de teatru Poker, de Adrian Lustig, in regia lui Alexandru Tocilescu, o piesa cu Vladimir Gaitan, George Mihaita, Valentin Teodosiu si Simona Stoicescu  – care s-a jucat ani la rand, seara de seara, cu casa inchisa.