Sport

Rapiduletul – echipa cu cei mai dedicati suporteri, la „Adevaruri despre trecut”

  • Vedem primul stadion cu lift din Europa
  • 30 de mii de oameni veneau „in matineu” la meciurile echipei
  • In plina epoca de glorie a comunismului, un stadion intreg scanda lozinci anti-sistem

 Despre oamenii care au fost si au ramas alaturi de „glasul rotilor de tren” si despre cum erau pedepsiti cei care nu se conformau directivelor de la partid aflam miercuri seara, de la ora 22:00, la TVR 1.

„Suntem peste tot acasa,
Portile ni se deschid,
Nu-i echipa mai frumoasa si iubita
Ca Rapid.”

Inca de la Infiintarea sa, in 1923, dar mai ales in anii 60 – 80 ai secolului trecut, Rapidul a fost, prin excelenta, echipa antisistem. Si, cu cat Rapidul o ducea mai rau, cu atat crestea sentimentul de solidaritate printre sustinatori. Nu mai exista in fotbalul romanesc, poate in tot sportul autohton, o galerie care sa se solidarizeze atat de mult cu destinul echipei si nu cu punctele din clasament. Subiectul este abordat de echipa „Adevaruri despre trecut”, in cea de-a treia editie a noului sezon de la TVR 1. Cantam alaturi de fanii Rapidului miercuri seara, de la ora 22:00.

Intre 1977 si 1983, Rapidul a fost nevoit sa joace „la matineu”, dar pe stadionul de sub podul Grant continuau sa vina 30 de mii de oameni in tribune. Pe primul stadion din Europa unde a existat un lift, se scandau cele mai dure lozinci antisistem, iar comunistii i-au pedepsit pe jucatorii rapidisti tinandu-i mult timp in Divizia B, arestandu-i si eliberandu-i cu putin inainte de meciuri si, mai ales, umilindu-i cu orice prilej.

„Adevaruri despre trecut” prezinta, miercuri seara, la TVR 1, un reportaj semnat de Roxana Iordache despre Rapid, dar mai ales despre oamenii care au fost si au ramas alaturi de „glasul rotilor de tren”.

In aceeasi editie,  aflam si despre un alt tip de „final de partida” – de data aceasta, al partidelor dintre sosi. Despre dramele pe care le genera un divort in perioada comunista ne vorbeste Raluca Bibiri, tot pe 30 septembrie, de la 22:00, la „Adevaruri despre trecut”.

Din 16 septembrie, in fiecare seara de miercuri, la TVR 1 vedem cel de-al 10-lea sezon „Adevaruri despre trecut”, fiecare editie aducand telespectatorilor o portie dubla de marturii din istoria noastra recenta.