Teatru si Film

Record de evenimente in cadrul FITS 2022!

Sibiu, 2 iunie 2022 – Astazi a avut loc, la Sibiu, conferinta de presa organizata cu ocazia celei de a 29-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Evenimentul a fost organizat in format hibrid: live, in Sala Mare a TNRS, cu prezenta fizica a jurnalistilor, si transmis online, pe pagina de Facebook a Festivalului si pe contul FITS de YouTube.

Gazda evenimentului, Constantin Chiriac, Presedinte FITS si Director General TNRS, a anuntat noile cifre, actualizate, ale Festivalului: 768 de evenimente care se vor desfasura in 80 de spatii de joc, cu peste 3500 de participanti din 75 de tari.
In cadrul conferintei de presa a fost anuntat, in premiera, faptul ca editia de anul acesta a FITS a primit Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si Inaltul Patronaj al Presedintelui Republicii Federale Germane, o distinctie fara precedent la nivel mondial.

Am acordat Inaltul Patronaj editiei 2022 a Festivalului International de Teatru Sibiu avand convingerea ca organizatorii si artistii implicati vor demonstra cat de relevante sunt marile valori umaniste pe care istoria noastra europeana ni le-a lasat mostenire, intr-un context grav si complicat precum cel pe care il traversam astazi.
In Sibiu – vechiul Hermannstadt, se va ridica din nou cetatea moderna, efemera, dar atat de puternica a frumusetii si relevantei artei teatrale. Scena Festivalului va fi, ca si in editiile anterioare, larg deschisa diversitatii identitatilor culturale care fac lumea in care traim atat de bogata! In plus, FITS 2022 va celebra in acest an parteneriatul dintre Romania si Germania, un reper major al parcursului european al tarii noastre in ultimii 30 de ani, dar si o punte culturala importanta spre afirmarea mondiala a patrimoniului nostru comun”, a transmis, in mesajul pentru FITS, Presedintele Romaniei, Klaus-Werner Iohannis.

„Imi face o deosebita placere si onoare sa preiau, alaturi de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, patronajul asupra editiei din acest an a Festivalului de teatru de la Sibiu – unul dintre cele mai recunoscute festivaluri de teatru din intreaga Europa.
Festivalul are loc intr-un moment special: aniversam 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie romano-germana, fundamentul relatiilor noastre stranse in plan politic, economic si cultural intr-o Europa unita. Prietenia care leaga tarile noastre este una mult mai veche, fapt confirmat si de programul recentei mele vizite la Bucuresti. Prima reprezentanta diplomatica a Romaniei in Germania a fost deschisa in urma cu 150 de ani – un alt eveniment pe care il sarbatorim in acest an. Aproape niciun alt loc nu reprezinta mai bine aceasta prietenie si legaturile profunde decat Sibiul” – a transmis Presedintele Federal Frank-Walter Steinmeier cu ocazia FITS.

Constantin Chiriac a prezentat mesajele transmise in cadrul conferintei de catre reprezentantii celor mai importanti parteneri institutionali ai acestei editii, organizatori si co-organizatori. De asemenea, a trecut in revista, cu scurte prezentari pentru fiecare, principalele sezoane si evenimente asociate FITS. Astfel, la aceasta editie sunt 13 sezoane (Franta, Elvetia, China, Japonia, Israel, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, sezon special NATO) si o serie de alte evenimente asociate: Bursa de spectacole, Therme Forum, Platforma de Arte Vizuale, Festivalul Universitatilor de Teatru. Programul FITS 2022 include 386 de evenimente speciale, 19 lansari de carte, 7 spectacole-lectura, 129 de evenimente expozitionale.

Vom reveni in perioada urmatoare cu detalii despre toate evenimentele speciale incluse in aceasta editie. Inregistrarile conferintei de presa de astazi pot fi urmarite AICI, in limba romana, si AICI, in limba engleza.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu