Muzica

„Referendum” la TVR 1: Vreti ca Romania sa mai participe la Euovision?

E unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului. Raspundem intrebarii lansate de Mihai Radulescu luni, 23 mai, de la ora 21.00, in direct la TVR 1.

Eurovision 2022 s-a incheiat, controversele continua. Nu e de mirare, pentru ca aproape fiecare editie a competitiei a fost insotita de un scandal, la originea caruia s-au aflat, cel mai frecvent, acuzatiile de vot pe criterii geopolitice. De asta data, insa, amploarea acestuia a fost fara precedent. Rezultatul votului acordat de juriile din 6 tari, intre care si Romania, a fost inlocuit cu un punctaj stabilit de organizatori, pe baza unui asa-zis algoritm, netransparent. Organizatorul European Broadcasting Union (EBU) a comunicat abia dupa concurs ca a procedat astfel pentru ca a observat un tipar de vot suspect intre aceste tari la semifinala a doua, deci cu cateva zile mai devreme. N-a atras atentia nimanui si nimeni nu a stiut ca exista asemenea suspiciuni, pentru ca eventual sa ia masuri, intrucat si TVR, si celelalte televiziuni publice au respectat regulamentul concursului care, pentru a proteja independenta juriului, le interzice sa afle rezultatul votului pana la sfarsitul competitiei.

Despre toate acestea discuta Mihai Radulescu si invitatii sai la „Referendum”, luni, 23 mai, de la ora 21.00, in direct la TVR 1.

O sa vedem diseara, la ’Referendum’, ca exista un tipar de vot poate si mai suspect intre alte trei tari, care nu doar ca nu au fost penalizate similar, ci au fost beneficiarele noului punctaj acordat de EBU, in locul juriilor din cele sase tari sanctionate. Cum functioneaza acest algoritm care ia puncte de la tari suspectate ca s-au inteles si le acorda altora, aflate fix in aceeasi situatie? Cum se explica acest tratament cel putin neprietenos al EBU fata de unii membri cotizanti? Cat conteaza muzica si cat politica in aceasta competitie? Sunt intrebari pe care le vom ridica in aceasta seara la ’Referendum’, emisiune in care ne propunem sa intram adanc in culisele editiei de la Torino si sa analizam, cu toate cartile la vedere, cine si cat a gresit din triunghiul de entitati independente EBU – TVR – Juriul Eurovision din Romania. Vom merge si la Chisinau, unde invitatii de acolo vor oferi explicatii la o alta enigma a actualei competitii: cum se face ca juriul din Republica Moldova nu a acordat Romaniei niciun punct, in timp ce publicul ii acordase 10 puncte?”, anunta Mihai Radulescu, realizator si moderator al emisiunii.

Eurovision a fost intotdeauna plin de politica’, scria deunazi influentul cotidian american Washington Post. Si de scandal, devenit aproape un brand al unei competitii care, intamplator sau nu, inregistreaza in continuare cote foarte bune de audienta la nivel national si international. In aceste conditii, ramane marea intrebare, pe care v-o adresam si dumneavoastra:_ _Doriti ca Romania sa mai participe la Eurovision?”, adauga jurnalistul.

Iuliana Marciuc, sefa delegatiei Romaniei la Eurovision 2022, jurnalista TVR Eda Marcus, cea care trebuia sa anunte punctajele oferite de juriul din tara noastra la finala de la Torino, Liana Damian, sef de vot, precum si muzicianul Alex Tocilescu vin in platoul „Referendum”, aducand propriile opinii si argumente vizavi de scandalul de proportii izbucnit in legatura cu voturile atribuite de EBU juratilor romani. De asemenea, vor fi prezenti la dezbatere, prin apeluri video, Mihai Traistariu, artistul care a adus cele mai multe puncte Romaniei din istoria participarilor noastre la Eurovision, compozitorul Horia Moculescu, respectiv Mihai Pocorschi, membru in juriul Romaniei la faza internationala a competitiei de anul acesta. Prin duplex cu studioul TVR Moldova din Chisinau, se vor alatura discutiei Vlad Turcanu, director general Teleradio Moldova, respectiv Vali Boghean, compozitor si muzician, fost membru in juriile Eurovision.

Telespectatorii sunt invitati sa-si exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro si hotnews.ro , pe paginile de Facebook TVR 1 si Facebook Referendum . Cele mai interesante comentarii si intrebari vor fi prezentate in emisiune.

Sondajul demarat in editia precedenta, in care am fost invitati sa ne spunem parerea referitor la pedepsele date de instanta in dosarul Colectiv, continua inca atat pe stiriletvr.ro , cat si pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anuntat luni seara, la „Referendum”.

La „Referendum”, o tema de actualitate este sustinuta cu argumente de doua tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participa activ, acordandu-si votul pentru una sau cealalta dintre echipe. Realizator si gazda, Mihai Radulescu, moderator cu experienta, intervine pentru a asigura echilibrul confruntarii. „Referendum” a debutat in grila de toamna 2021 a principalului post al Televiziunii Romane si se vede in direct, in fiecare seara de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Romanii din afara granitelor sunt si ei invitati la vot: emisiunea se difuzeaza simultan si la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR International.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu