Comunicate

„Reflectii asupra Romaniei – Cinci fete ale identitatii”

„Care ar fi brandul de tara, imaginea iconica prin care s-ar defini astazi Romania?”, este intrebarea la care incearca sa raspunda realizatorul Andrei-Nicolae Teodorescu prin intermediul documentarului „Reflectii asupra Romaniei – Cinci fete ale identitatii”.

TVR 2 va difuza in premiera luni, 13 iunie, de la ora 21:40, „Reflectii asupra Romaniei – Cinci fete ale identitatii”, un documentar de exceptie, productie SUA 2022, care incearca sa identifice schimbarile din interiorul tarii survenite in ultimii 30 de ani.

Proiectul „Via Transilvanica”, care strabate tara pe diagonala si trece prin aproape toate culturile si formele de relief ar putea deveni un adevarat brand al tarii. Altii au vazut domeniul IT-ului ca o noua forma de identitate dupa anii ’90. Se mai spune si ca unul dintre principalele motive pentru care turistii straini vin in Romania este traditia, un fir unificator care te poarta din antichitate pana in prezent si care este inca foarte vizibil la noi in tara. Cand vine vorba de imaginea Romaniei dupa Revolutia din 1989, nu trebuie uitata nici arta sau stiinta, tinand cont de nenumaratele exemple din trecut, de romani care au facut descoperiri recunoscute international.

Realizatorul documentarului „Reflectii asupra Romaniei – Cinci fete ale identitatii” a ales cinci dintre proiectele care ii dau tarii „o noua identitate”, vazute prin ochii a cinci personaje care au creat ceva tangibil si care au contribuit cumva la ceea ce ar putea deveni un brand, o imagine iconica pentru noua Romanie: Alin si Tibi Useriu, Aurora Simionescu, Florin Talpes, Maria Zurbagiu si Ionut Onea.

Ideea documentarului a pornit de la discutiile realizatorului Andrei-Nicolae Teodorescu cu producatorul, Dan Dimancescu, cetatean american de origine romana si consulul onorific al Romaniei la Boston. Dan Dimancescu nu vorbeste limba romana, dar incepand cu anii 90′ a venit in tara de origine pentru proiecte si afaceri. A revendicat casa parintilor sai si asa a ajuns sa viziteze Romania de mai multe ori pe an. Intrebat ce ii place aici, el a raspuns ca „este o experienta uimitoare sa vada cum Romania a revenit la viata”. El a observat fiecare cladire veche reabilitata, fiecare graffiti nou si fiecare pictura murala de pe zidurile din centru sau fiecare sistem nou de iluminare pe cladirile emblematice etc.

Intrebarea comuna care li s-a pus invitatiilor, „Care ar fi brandul de tara, imaginea iconica prin care ar defini astazi Romania?”, a adus raspunsuri variate, iar realizatorii le-au ales pe cele mai des intalnite (chiar daca uneori au fost si cele mai „cliseice”). De exemplu, foarte multi au gasit natura ca fiind o imagine definitorie a Romaniei. Si, pornind de la raspunsuri cliseicele precum „nimeni nu are natura ca a noastra”, s-a ajuns la probleme legate de protectia mediului si educatia in acest sens.

Temele abordate in documentarul „Reflectii asupra Romaniei – Cinci fete ale identitatii” si dezbatute cu invitatii Alin si Tibi Useriu, Aurora Simionescu, Florin Talpes, Maria Zurbagiu si Ionut Onea, sunt: Natura/Mediu, IT, Traditia, Arta Urbana si Stiinta.

Nu ratati luni, 13 iunie, de la ora 21:40, „Reflectii asupra Romaniei – Cinci fete ale identitatii”, un documentar in premiera, productie SUA 2022, care incearca sa identifice schimbarile din interiorul tarii survenite in ultimii 30 de ani.