Comunicate

Reuniunea Liderilor de la München are loc pentru prima data in Romania

In perioada 27-29 noiembrie, Conferinta de Securitate de la München organizeaza pentru prima data la Bucuresti, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Reuniunea Liderilor de la München. Reuniunea Liderilor de la München are loc in perioada premergatoare Reuniunii ministrilor de Externe ai NATO de la Bucuresti din 29-30 noiembrie, la care va participa si ministrul federal de Externe, Annalena Baerbock.
Cu acest prilej, ambasadorul Peer Gebauer a declarat: „Romania s-a dovedit a fi un partener european si un aliat transatlantic de incredere in contextul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. Fie ca este vorba de dezvoltarea unui raspuns european la agresiunea rusa, de primirea persoanelor din Ucraina care cauta protectie sau de sprijinirea exportului de cereale ucrainene, Romania a fost si continua sa fie de incredere. Acest lucru este valabil mai ales in ceea ce priveste politica de securitate: Romania este extrem de importanta pentru gazduirea trupelor internationale si pentru securizarea flancului sud-estic al teritoriului nostru NATO. Ma bucur ca acest rol important al Romaniei, precum si insemnatatea sporita a regiunii Marii Negre sunt tot mai mult recunoscute pe scena internationala. Acest lucru este evidentiat si de faptul ca, in zilele urmatoare, Romania va gazdui Reuniunea ministrilor de Externe ai NATO, precum si Reuniunea Liderilor de la München, un eveniment la nivel inalt al Conferintei de Securitate de la München. In acest context, ne bucuram sa il intampinam in Romania si pe presedintele Conferintei de Securitate de la München, ambasadorul Christoph Heusgen.”
La Reuniunea Liderilor de la München, aproximativ 75 de reprezentanti guvernamentali de rang inalt si experti in politica externa si de securitate sunt asteptati sa discute despre consecintele razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei si despre alte probleme de securitate din regiune. Printre participantii din Germania se va numara ministrul federal pentru insarcinari speciale si seful Cancelariei Federale, Wolfgang Schmidt. Din partea Romaniei, vor fi prezenti presedintele Klaus Werner Iohannis, premierul Nicolae Ciuca si ministrul de Externe Bogdan Aurescu. In urma reuniunii, va fi publicat un „Munich Security Brief”, care va cuprinde principalele puncte de interes si recomandari ale conferintei.
Context – Reuniunea liderilor de la München: Participantii la Reuniunea Liderilor de la München fac schimb de opinii cu privire la provocarile actuale in materie de politica externa si de securitate, cu accent special pe un context regional specific. Reuniunile au loc de pana la doua ori pe an in diferite capitale din intreaga lume. Reuniunile Liderilor de la München faciliteaza un schimb deschis si interactiv intre factorii de decizie la nivel inalt si experti din intreaga lume.