Comunicate

„Scrie in documente sa ia si un cosciug, nu stiau daca voi rezista 14 ore.”

Grav ranit intr-un atac in Afganistan, Marius Apostol isi povesteste experienta ce i-a schimbat viata si i-a dat un nou motiv de a trai. Alina Grigore vine cu istorii de pe „Frontul de acasa” si pe 10 noiembrie, de la 22:30, la TVR 1.

Marius Apostol, militar ranit grav in Afganistan, spune ca daca Dumnezeu l-a lasat in viata, a fost pentru a-si ajuta semenii. De cand s-a intors din razboi lupta pe frontul de acasa, pentru drepturile militarilor raniti si ale tuturor veteranilor. Alina Grigore ne dezvaluie incredibila poveste a unei asociatii care a devenit o forta, a schimbat legi si lupta de ani buni sa deschida un centru de recuperare de care veteranii nostri au mare nevoie. Aflam intreaga poveste miercuri, la ora 22:30, la TVR1.

1 mai 2011, Afganistan. Un atac insurgent cu o bomba artizanala de 200 de kg de explozibil, pe autostrada mortii. Marius Apostol a intrat in coma. A fost operat in doua spitale de campanie pentru a-i fi salvat piciorul zdrobit. Pentru interventia complexa, pe coloana, a fost transferat in Germania, la cel mai mare spital militar american din Europa.

„Scrie in documente sa ia si un cosciug, pentru ca nu stiau daca voi rezista 14 ore.

Am avut coloana vertebrala rupta in doua locuri. Ii multumesc lui Dumnezeu ca explozia nu mi-a sectionat maduva. Prima operatie pe coloana a durat 19 ore. Doua echipe medicale americane mi-au reconstruit-o. Cand m-am trezit eram la Terapie Intensiva. In jurul meu erau foarte multe fire, tuburi si aparatura. Nu simteam absolut nimic. Atunci i-am spus locotenentului de langa mine sa traga tot si sa ma lase sa mor! Dupa aceea, a fost lupta cu mine insumi!”, isi aminteste locotenentul in retragere Marius Apostol cumpana din viata sa.

Carmen, sotia lui Marius, ne marturiseste, cu lacrimi in ochi cum a primit cumplita veste: „Era duminica dimineata, 10:30. Nu vreau sa
mai treaca nimeni printr-o astfel de situatie, sa auda acea bataie in usa. Sa intre si sa iti spuna: “Marius e ranit”. Si ce am trait eu atunci e poate 1% din ce simt vaduvele. Nici nu putem compara situatiile. Dar este cumplit! Nu puteam lua legatura cu el, nu aveam alta veste, doar ca a fost ranit”.

Cand si-a auzit prima oara sotul la telefon, Carmen tocmai iesise de la serviciu. Amintirile sunt extrem de vii, chiar si dupa atatia ani: „Era o grindina fantastica. Am auzit doar: “Mama, sunt eu”. Si s-a pierdut semnalul. Apoi m-a sunat inainte sa intre in operatia pe coloana”.

Marius Apostol a suferit 13 interventii chirurgicale in decursul a 10 ani. Multe luni a fost imobilizat la pat. Sotia sa a renuntat la serviciu pentru a-l ingriji. Tot ce conta era ca Marius e in viata.

„Daca nu ii aveam pe ei, pe sotia si pe copiii mei, nu stiu daca reuseam. E vorba de psihicul tau. Aceasta terapie de recuperare trebuie facuta cu familia langa tine. E 50% din recuperarea ta. Conteaza enorm, sa-i stii acolo, ca sunt langa tine” povesteste Marius.

Teribila experienta prin care a trecut l-a determinat pe Marius sa lupte pentru un centru al veteranilor, unde sa existe toate facilitatile, iar recuperarea sa se poata face alaturi de familie. Care a trecut, la randul sau, printr-o trauma. Dupa multi ani, visul lui Marius, acelasi cu al miilor de veterani, prinde contur intr-un loc incarcat de istorie. Primaria Targoviste a dat in concesiune, pentru jumatate de secol, cu posibilitatea de prelungire, un teren si mai multe cladiri care vor gazdui Centrul de Recuperare si Refacere de langa Manastirea Dealu, judetul Dambovita.

In 2013, cand problemele militarilor raniti pe front erau multe, iar hatisul birocratic bloca rezolvarea lor, Marius a pus bazele Asociatiei Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati, alaturi de cativa camarazi din armata. De la o mana de oameni, acum sunt 36.000. O adevarata forta. Uniti, veteranii au reusit sa schimbe legi si se implica in multe actiuni umanitare, pentru cei aflati in nevoie.

Dar militarul nu s-a oprit aici. Si-a facut un scop din a ajuta semenii – copii si varstnici aflati in situatii vulnerabile – prin nenumarate actiuni umanitare, cu sprijinul camarazilor sai din Asociatia Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati, unde reuseste sa adune alaturi de el mii voluntari. Mai multe despre el aflam miercuri, pe 10 noiembrie, de la 22:30. cand Alina Grigore ne aduce noi povesti de pe „Frontul de acasa”.

***

In fiecare miercuri seara, de la 22:30, la TVR 1, jurnalista Alina Grigore aduce in prim-plan uimitoare povesti de viata si de front ale unor oameni exceptionali, nu doar pe campul de lupta, ci si in viata de zi cu zi. Marturiile exclusive sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializati in diferite tipuri de traume si psihoterapeuti. „Frontul de acasa” se vede si la TVR International, joia, de la ora 13:00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11:30.