Teatru si Film

Sectia Germana a TNRS prezinta o noua premiera – „domnul iedeman”

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta o noua premiera a Sectiei Germane, „domnul iedeman”, de Thomas Perle, regia David Paska. Premiera are loc in 20 ianuarie, in Sala Mare a TNRS, si face parte din programul Microstagiunii germane din acest week-end.
In Ocna Sibiului, intr-un centru SPA candva luxos, construit in perioada de glorie a Imperiului Habsburgic, domnul iedeman isi face planuri de viitor. Isi doreste un loc pentru schiat la fel ca in Austria. Vrea sa defriseze o buna parte din padure pentru a crea locuri de munca pentru populatia locala. Iar in tot acest timp, doamna iedeman sufera in tacere alaturi de el.
Spectacolul are la baza piesa de teatru „Jedermann. Moartea unui om bogat”, de Hugo von Hofmannsthal. Reinterpretata si creata special pentru Sibiu, versiunea actuala a lui Thomas Perle ne propune o analiza cinica a unui text reprezentativ pentru cultura germana si ne invita intr-un itinerariu imaginar intre Salzburg, Ocna Sibiului si Sibiu. Piesa scrisa de Hugo von Hofmannsthal, a carei premiera a fost in 1911 la Berlin, se joaca anual in cadrul Festivalului de la Salzburg din 1920 si este o emblema a orasului Salzburg, asa cum este „Faust” pentru Sibiu.
In distributie sunt actorii Fabiola Petri, Benedikt Hafner, Daniel Bucher, Emőke Boldizsar, Ali Deac, Theodora Sandu, Yannick Becker, Stefan Tunsoiu, Ioana Cosma, Johanna Adam.
„Jedermann-ul nostru – redenumit domnul iedeman – reprezinta occidentalul ignorant care vine in Romania si crede ca poate cumpara orice. Un personaj care nu are nimic sacru. Este cea mai politica piesa a mea de pana acum, despre uciderea omului bogat care diseca perversiunea capitalismului. Totul la o gala de binefacere, organizata de doamna iedeman, care nu exista in piesa originala. Am creat si acest personaj feminin nou pentru ca urmaresc de obicei in piesele mele sa am cat mai multe roluri feminine, personaje puternice care sa aiba ceva de spus. Moartea joaca, de asemenea, un rol major, nu ca o figura alegorica, ci ca un om mort in padure, ucis de mafia lemnului si un tovaras constant al nostru, muritorii”, spune dramaturgul Thomas Perle.
Spectacolul este jucat in limbile germana si romana si dispune de traducere.
Biletele se pot cumpara online pe www.tnrs.ro, si de la Agentia Teatrala din Sibiu, str.
Nicolae Balcescu, nr. 17. Accesul publicului la reprezentatii este permis doar in baza
certificatului verde COVID, iar locurile sunt disponibile in limita a 30% din capacitatea
salii.
TNRS organizeaza in acest week-end o Microstagiune germana cu premiera „domnul iedeman”, alaturi de spectacolele „QUARTETT”, in regia lui Hunor Horvath (in 21 ianuarie), „Bookpink”, creatie colectiva (22 ianuarie), si „you·topia”, regia Florian von Hoermann si Edith Buttingsrud (23 ianuarie).

Caseta artistica
domnul iedeman
Text: Thomas Perle
Regia: David Paska
Scenografie: Julius Leon Seiler
Dramaturgie: Thomas Perle
Costume: Maria Lena Poindl
Muzica: Magor Bocsardi
Asistenta regie: Pia Carla Ionescu – Liehn
In distributie: Fabiola Petri, Benedikt Hafner, Emőke Boldizsar, Ali Deac, Theodora Sandu, Yannick Becker, Stefan Tunsoiu, Ioana Cosma, Johanna Adam/ Daniel Bucher.
Traducere: Elise Wilk