Comunicate

Sezon nou „Adevaruri despre trecut”, la TVR 1. Primul episod: „Ceausescu-Brejnev” (marti, 3 mai, dupa Telecinemateca)

Sezon nou „Adevaruri despre trecut”, la TVR 1. Primul episod: „Ceausescu-Brejnev”

Readucem la lumina intamplari, fenomene si personalitati istorice care au influentat fundamental soarta romanilor timp de aproape 50 de ani. Din 3 mai, seria de documentare istorice, cu subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism, revine cu editii in premiera la TVR 1. Marti, dupa „Telecinemateca”.

„Al treisprezecelea sezon „Adevaruri despre trecut” incepe in vremuri in care cunoasterea istoriei dobandeste proportii mitice! Mai mult ca niciodata in ultimii ani traim bantuiti de o foamete teribila de adevar. Desi, o igienizare constanta a memoriei este vitala pentru a ramane in viata si, de cele mai multe ori, oamenii prefera sa jongleze candid-nostalgic cu amintirile din vremea Tovarasului si sa cearna doar micile victorii personale transformate pe parcurs in tehnici de supravietuire” – Raluca Rogojina, realizator si producator al seriei documentare „Adevaruri despre trecut”.

Dupa 12 sezoane, 8 ani de la prima emisie si peste 130 de documentare, echipa emisiunii „Adevaruri despre trecut” ne ofera in continuare subiecte si marturii in premiera despre ceea ce a inseamnat viata noastra in comunism si readuce la lumina intamplari, fenomene si personalitati istorice care au influentat fundamental soarta romanilor timp de aproape 50 de ani. Din 3 mai, episoadele noului sezon „Adevaruri despre trecut” pot fi urmarite la TVR 1 marti, dupa filmul de „Telecinemateca”.

„Epoca Brejnev” (cel mai longeviv lider sovietic dupa Stalin) si „faurirea omului sovietic”; „Femei in Securitate”; „Autobuzul mortii”- adevarul despre cel mai grav accident rutier din perioada comunista; „Vagoane Arad – uzina de valuta a lui Ceausescu”; cel mai ambitios proiect ceausist de dezvoltare din anii industrializarii fortate: producerea energiei atomice in Romania; fabrica de bucurii „Aradeanca”; unul dintre cele mai bine pazite secrete ale Romaniei din perioada comunista – fabricarea apei grele; „Trabant – mon amour” – sunt doar cateva dintre episoadele pe care echipa coordonata de Raluca Rogojina le-a pregatit la „Adevaruri despre trecut”, sezonul 13. Figura legendara a literaturii romane din anii ’50, Nicolae Labis a ramas in memoria contemporanilor drept un razvratit atins de geniu. Moartea lui Labis, intr-o noapte de decembrie 1956, cand a cazut (a fost impins?) pe o linie de tramvai in fata Spitalului Coltea din Bucuresti, a ramas o enigma nici pina azi elucidata. Tot in noul sezon „Adevaruri despre trecut”, realizatorii refac filmul vietii si mortii acestui poet damnat, un exilat al lumii in care a trait.

Relatia lui Ceausescu cu seful statului sovietic cu cea mai longeviva domnie dupa Stalin, in primul episod al seriei „Adevaruri despre trecut”. Pe 3 mai, de la ora 23.00, la TVR 1

Ceausescu a trait mereu cu obsesia ca rusii incearca otravirea sa prin mijloace chimice. Cel putin, dupa invazia Cehoslovaciei in 1968, temerile sale atinsesera cote paroxistice. Asta nu l-a impiedicat sa submineze cum s-a priceput el mai bine, autoritatea Moscovei. Timp de 18 ani, din cei 24 ai conducerii sale, relatiile lui Ceausescu cu URSS s-au concretizat in colaborarea efectiva cu Leonid Ilici Brejnev, seful statului sovietic cu cea mai longeviva domnie dupa Stalin.

Dincolo de prietenie, solidaritate, fratie – cuvinte des folosite in comunicatele oficiale pentru a caracteriza relatiile bilaterale, Romania era trainic legata de URSS prin nevoile stringente de import de materii prime si piata de desfacere asigurata de imensa tara. Sovieticii acordau asistenta tehnica la constructia unor mari obiective. „Desi Ceausescu a continuat politica duplicitara a lui Dej in relatiile romano-sovietice, a fost mult mai putin atent decat predecesorul sau la consecintele pe termen lung. Inflexibilitatea si voluntarismul sau vor fi fost nefaste. Cerea relatii de egalitate cu sovieticii, incerca sa le impuna aceasta chiar in mod jignitor, de vreme ce romanii aveau inca multa nevoie de ei. In vremuri de razboi, vorbim la „Adevaruri despre trecut” despre ce a insemnat epoca stagnarii in Uniunea Sovietica si ce repercusiuni a avut ea asupra Romaniei, cat de afectata a fost mentalitatea omului sovietic si care sunt consecintele care se resimt si astazi”, ne invita Raluca Rogojina sa urmarim primul episod al „Adevarurilor despre trecut”.

Din 3 mai, la TVR 1, echipa emisiunii formata din Raluca Rogojina – realizator si producator, Lavinia Betea – consultant de specialitate; Roxana Tarhon, Raluca Bibiri, Diana Deleanu, Gheorghe Preda – realizatori, Stefania Tene, jurnalist si Lucia Zamfir, documentarist, prezinta istorii adevarate, in cel de-al 13-lea sezon „Adevaruri despre trecut”. Marti, dupa „Telecinemateca”.