Teatru si Film

Sorin Leoveanu este Richard al III-lea, in noua premiera a Nationalului craiovean

Mult-asteptata premiera a spectacolului Richard al III-lea dupa William Shakespeare in regia lui Laszló Bocsardi, productie ce il are in rolul principal pe Sorin Leoveanu, va avea loc la finalul celei de a XIII-a editii a Festivalului International Shakespeare de la Craiova, fiind o coproductie a Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova si a Festivalului International Shakespeare.

Richard al III-lea va avea primele reprezentatii in 28 mai 2022, ora 22:00 si 29 mai 2022, ora 19:00, in Valletta Towers, Sala R3 (Strada Al. Macedonski 71), o fosta hala industriala convertita in hub cultural pe toata durata Festivalului International Shakespeare.

Richard al III-lea este cel de-al cincilea spectacol pe care Laszlo Bocsardi il monteaza la Nationalul craiovean, dupa Nazdravanul occidentului de Jh. M. Synge (2001), Avarul de Molière (2004), si marile spectacole Familia Tót de Örkény Istvan, (2013) si Caligula de Albert Camus (2011). Pentru spectacolul Caligula, Laszlo Bocsardi a primit Premiul UNITER pentru cea mai buna regie iar Sorin Leoveanu – Premiul UNITER pentru cel mai bun actor in rol principal.

De altfel, regizorul Laszlo Bocsardi declara ca Sorin Leoveanu este actorul sau favorit: au lucrat impreuna 5 spectacole, printre care Bulgakov 17 dupa „Maestrul si Margareta” la Teatrul National Targu Mures (2017), Neintelegerea de Albert Camus, Teatrul German de Stat, Timisoara, Hamlet de William Shakespeare, Teatrul Metropolis, Bucuresti, 2009.

Richard al III-lea dupa William Shakespeare, in traducerea si dramaturgia Cristei Bilciu ii are in distributie, alaturi de Sorin Leoveanu, pe Dan Radulescu, Vlad Udrescu, Iulia Colan, Cosmin Radescu, Adrian Andone, Mirela Cioaba, Theodora Balan, Raluca Paun, Iulia Lazar, Angel Rababoc, Petri Stefanescu, Dragos Macesanu, Marian Politic, Stefan Cepoi, Nicolae Vicol si Ovidiu Carstea, Robert Vladu, Mihai Alexandru Purcaru, Elena Ianichi, Roxana Mutu, Irina Danciu, Ioana Andone, Andreea Boldeanu, Claudia Dinu, Gloria Mihail, Mircea Mogoseanu, Andrei Stanciu.

Decorul poarta semnatura lui József Bartha, costumele sunt semnate de Zsuzsanna Kiss, coregrafia – Noemi Bézsan, muzica – Magor Bocsardi, video – Andras Rancz, light design – Banyai Tamas.

Richard al III-lea este un personaj mitologic, el traieste in sufletul nostru asemenea lui Falstaff, Hamlet – si a celorlalti nemuritori. Acest personaj halucinant este un comediant de groaza al istoriei. Un jucator elementar. Intr-o lume care nu mai poate fi interpretata din punct de vedere moral, o creatura ganditoare se decide sa devina “un ticalos”. Sa fim insa sinceri: prin luarea acestei decizii el manifesta o libertate extraordinara, care ne ameteste, pentru ca a adeverit speranta noastra ca omul e capabil de orice, e atotputernic. Suntem cu totii vinovati si in acelasi timp nevinovati. Ce decizie putem sa luam in aceasta situatie? Richard este un ticalos pana in maduva oaselor, deci este singurul om cu adevarat modern.                                              Laszló Bocsardi, regizorul spectacolului

Laszló Bocsardi este unul dintre cei mai apreciati regizori care activeaza in Romania. A absolvit Academia de Arta Teatrala din Targu Mures la clasa profesorului Tompa Gabor, in 1995. A colaborat cu majoritatea teatrelor importante din tara, precum si cu teatre importante din Ungaria si a fost distins cu numeroase premii: Premiul Jaszai Mari pentru activitatea artistica, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, 2003; Premiul National Pentru Regie al Ministerului Culturii si Cultelor din Romania pentru spectacolul Romeo si Julieta, 2003; Premiul UNITER pentru regia spectacolului Caligula realizat la Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova in 2012; Premiul UNITER pentru regia spectacolul Hamlet, realizat la Teatrul Tamasi Aron, Sfantu Gheorghe, in 2014; Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, pentru productia Clasa noastra, la Teatrul National din Cluj-Napoca in 2015.

Laszló Bocsardi este totodata director al Teatrului Tamasi Aron din Sfantu Gheorghe, director al Festivalului International de Teatru Reflex si fondatorul trupei de teatru experimental Figura Stúdió din Gheorgheni.
Sorin Leoveanu este unul dintre cei mai talentati, profunzi, apreciati si iubiti actori din Romania, dovada fiind rolurile sale memorabile, realizate atat la Teatrul National din Craiova cat si la Teatrul National din Cluj, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon etc. Leoveanu a debutat sub bagheta maestrului Vlad Mugur la Teatrul National din Craiova in rolul Domnul Ponza din Asa este (daca vi se pare) de Luigi Pirandello, in 1999. La 27 de ani, regizorul si mentorul sau, Vlad Mugur l-a distribuit in rolul titular din spectacolul Hamlet de William Shakespeare, la Teatrul National din Cluj (2001), Leoveanu facand din aceasta partitura un rol de referinta pentru istoria teatrului romanesc contemporan. De altfel, cariera lui Sorin Leoveanu a fost adeseori rasplatita cu numeroase premii, nominalizari si distinctii: multe premii UNITER si nominalizari pentru rolurile realizate in teatru. De asemenea, pentru rolurile din film a primit numeroase nominalizari la Galele Premiilor GOPO, iar Presedintele Romaniei i-a conferit, in 2016, Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului”.

Pentru spectatorii din Bucuresti, Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova a pus la dispozitia publicului o naveta culturala pentru reprezentatia din data de 29 mai 2022 – detalii pe www.tncms.ro.

Richard al III-lea
dupa William Shakespeare
Traducerea si dramaturgia: Crista Bilciu

Regia: Laszló Bocsardi
Decorul: József Bartha
Costumele: Zsuzsanna Kiss
Coregrafia: Noemi Bézsan
Muzica: Magor Bocsardi
Video: Andras Rancz
Light design: Banyai Tamas

Cu: Sorin Leoveanu, Dan Radulescu, Vlad Udrescu, Iulia Colan, Cosmin Radescu, Adrian Andone, Mirela Cioaba, Theodora Balan, Raluca Paun, Iulia Lazar, Angel Rababoc, Petri Stefanescu, Dragos Macesanu, Marian Politic, Stefan Cepoi, Nicolae Vicol si Ovidiu Carstea, Robert Vladu, Mihai Alexandru Purcaru, Elena Ianichi, Roxana Mutu, Irina Danciu, Ioana Andone, Andreea Boldeanu, Claudia Dinu, Gloria Mihail, Mircea Mogoseanu, Andrei Stanciu.

Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul institutiei www.tncms.ro cat si in format fizic, de la agentia teatrala.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu