Comunicate

Specialisti si colectionari se intalnesc la Marea Neagra in cadrul proiectului Arhivele Litoralului

Teoreticieni, antropologi, artisti si profesionisti din sfera arhivelor vor pune in discutie, in cadrul unui simpozion organizat in perioada 17-19 august la Gradina de Vara din Eforie Sud, modul in care resursele documentare romanesti pot fi puse in valoare, pentru diversificarea domeniilor de utilizare a acestora si pentru a atrage noi audiente. Grupurile locale interesate de acest tip de cercetare vor putea participa activ in acest proces, in perspectiva elaborarii unor proiecte comune, ancorate in realitatea romaneasca. Intalnirile prilejuite de Simpozionul Arhivele Litoralului sunt deschise publicului larg, iar accesul este liber.
Procesul de globalizare si modernizarea au dus si in Romania la alterarea, uneori ireversibila, a resurselor culturale locale, a elementelor autentice de arhitectura, port, obiceiuri din zonele rurale si la disparitia treptata a identitatii zonelor urbane. Toate acestea au ramas insa vii in sfera colectiilor sau a arhivelor de imagini, care mai sunt pastrate in mediul privat, in comunitati sau grupuri profesionale. “Chiar daca o buna parte a colectiilor si a arhivelor de familie sau profesionale s-au pierdut, au fost fragmentate sau sunt deja distruse, este important sa semnalam macar acum faptul ca acestea constituie importante resurse culturale si de constructie sociala”, spune Raluca Oancea, lector UNARTE Bucuresti, membra a echipei care a initiat acest program. Aceste teme, alaturi de alte subiecte relevante, cum ar fi perspectivele asupra colectiilor de date in societatea informationala sau relatia dintre document si proiect social, vor fi puse in discutie, in perioada 17-19 august, zilnic intre orele 15.00-17.00, la Gradina Cinemascop din Eforie Sud, in cadrul proiectului Arhivele Litoralului.
Lansata la mijlocul lunii iulie in Eforie Sud, cercetarea colaborativa si transdisciplinara Arhivele Litoralului este un proiect amplu de cercetare la Marea Neagra, avand ca obiectiv crearea unui Muzeu virtual al Litoralului Romanesc. Antropologi, biologi, filosofi, alaturi de reprezentanti ai scolilor superioare de arta sau stiinte umaniste din Bucuresti, Cluj, Iasi, isi unesc eforturile intr-o cercetare care are ca scop cunoasterea si promovarea regionala. Proiectul, realizat cu sprijinul comunitatii locale de colectionari de artefacte si al organizatiilor culturale judetene, se va extinde in urmatorii doi ani catre Constanta si 2 Mai urmarind identificarea si digitizarea unui numar semnificativ de colectii de fotografii si carti postale, obiecte si materiale documentare legate de baile de soare, aer si namol. Acestora li se vor adauga informatii esentiale cu privire la moravurile si povestile vechilor statiuni, rezultand o arhiva vie de imagini, inregistrari audio-video si obiecte, care va cartografia, dezvoltarea litoralului romanesc de la finele secolului al XIX-lea, pana in perioada comunista si postcomuniste.
Procesul a pornit de la cateva colectii deja cunoscute, printre care “Carmen Sylva”, detinuta de Asociatia Forumul Artelor Vizuale, care vizeaza orasele Eforie Sud si Nord si reuneste in jur de 1000 de fotografii si carti postale, sute de obiecte vechi si materiale documentare legate de proprietatile curative ale lacului Techirghiol, de functionarea bailor de soare, aer si namol, de sanatoriul din oras, informatii despre comportamentul recomandat la bai sau despre costumul adecvat in epoca. O alta resursa importanta este ampla colectie “Victor Nicolai”, dedicata intregului litoral, care numara in jur de 3000 de fotografii si carti postale, sute de obiecte vechi si materiale documentare.
Pornind de la aceste colectii, in cadrul simpozionului vor fi dezbatute si limitarile existente in zona cercetarii interdisciplinare socio-artistice si importanta generarii de abordari colaborative, prin echipe in care artistii sunt ghidati de specialisti din domeniile teoriei artei, antropologiei, patrimoniului, biologiei, filosofiei.
PARTICIPANTI:
MATEI BEJENARU – este artist si fondator al Bienalei Periferic din Iasi, Romania. Infiintat in 1997 ca festival de performance, Periferic s-a transformat intr-o bienala internationala de arta contemporana condusa de artisti, definita ca o platforma pentru discutii despre contextele istorice, socio-politice si culturale ale orasului. Cu un grup de artisti si filosofi din Iasi, Bejenaru a fondat in 2001 Asociatia Vector, o institutie de arta contemporana care a sustinut scena artei emergente locale pentru a deveni vizibila la nivel local si international. Impreuna cu un grup de artisti si profesori a fondat, in 2015, Centrul de Fotografie Contemporana din Iasi al carui director este. Intre 2011 si 2012 a fost profesor invitat la Université du Québec a Montréal (Canada). In proiectele sale artistice recente, el cerceteaza materialitatea mediului fotografic si politica reprezentarii in format documentar. Preda fotografie si video la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi si este decanul Facultatii de Arte Plastice.

IRINA BOTEA BUCAN adopta o metodologie simbiotica de artist-profesor-cercetator, care chestioneaza in mod consistent ideile dominante socio-politice, si plaseaza in centru puterea umana de a-si determina singur actiunile, ca mijloc de creare a sensurilor. Alegand sa actioneze in diverse contexte, cum ar fi: institutii academice, galerii alternative, muzee, bienale de arta, festivaluri de film si centre comunitare, ea se concentreaza in prezent pe descentralizarea discursurilor culturale si pe posibilitatea de a sustine o diferentiere creativa care exista in afara unui sistem dominant de valori si critici hegemonice. In prezent, urmeaza studiile doctorale la Universitatea Goldsmiths din Londra si sustine cursuri la UNARTE Bucuresti. In expozitii solo si de grup a avut multiple participari la Bienala de Arta de la Venetia, Festivalul International de Film Rotterdam, Centrul Pompidou si Galeria Nationala Jeu de Paume Paris, Kunsthalle Winterthur, Muzeul National Reina Sofia Madrid, Bienala Gwangju 2010, Centrul de Arta Contemporana Castelul Ujazdowki Varsovia, MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana), Bucuresti. A primit Premiul pentru Artiste Exceptionale “Visual Artist Prize 3Arts”, Premiul Silver pentru Filmul Impakt, Rezidenta Internationala la Recollets, Cité des Arts Paris, Constantin Brancusi etc.
IULIANA DUMITRU este specialist in arhivare in cadrul Muzeului Taranului Roman si autoarea unei cercetari de specialitate axata pe zona 2 mai si Vama Veche.

CATALIN GHEORGHE este conferentiar universitar, teoretician, curator si editor. Preda cursuri de Teorii si practici ale cercetarii artistice, Studii si practici curatoriale si Studii vizuale aplicative la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi. Este editor al seriei de publicatii Vector – cercetare critica in context si curator al platformei educationale de cercetare critica si productie artistica Vector – studio de practici si dezbateri artistice.

KOPACZ KUND este artist preocupat de temele ecologiei si arhivelor si cadru didactic la Universitatea Catolica Eszterhazy Karoly (UCEK), Institutul de Arte Vizuale si Teoria Artei din orasul Eger, unde preda si organizeaza arhivele unui program de studii unic – BA in Nature Art.

CRISTINA MORARU este curator si teoretician. Detine un doctorat in estetica la Universitatea Al. I. Cuza si este asistent universitar la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi. Este (co)editor al publicatiei academice Studies in Visual Arts and Communication si membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporana (C.F.C.). A participat in programe de studii internationale la NCCR Universitat Basel, Freie Universitat Berlin, Universitat Wien, HDK-Valand Academy Göteborg, Hochschule Luzern, Leuphana Universitat Lüneburg, Universitat Hamburg s.a.

RALUCA OANCEA (Nestor) este lector la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti unde preda estetica si arta media. Profilul sau interdisciplinar include o licenta in filosofia culturii si una in computere, un masterat in arte vizuale si un doctorat in teorie media, centrat pe investigarea noilor si vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul si arta digitala cat si pe relatia dintre noile tehnologii si arta contemporana. Ea este, de asemenea, curator independent si autor de texte pentru publicatii culturale si academice ca: Praesens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest.

RALUCA PARASCHIV (Ionescu) este artista vizuala si lector la UNARTE Bucuresti unde sustine cursurile de Semiotica vizualului si Comunicare in artele vizuale. Cu un parcurs profesional transversal in domeniile artei contemporane, teoriei vizuale si stiintelor comunicarii, este interesata de relatia arta/cultura/educatie – public – spatiu urban/spatiu social. Este unul dintre initiatorii si coordonatorii proiectelor interdisciplinare de cercetare actuala si promovare a arhivelor si artei contemporane romanesti (RoArchive, ArhivART, DPlatform, Archive4U)

EMIL CRISTIAN GHITA este artist vizual si manager cultural, ce activeaza in zona de ecologie, arhive si arta contemporana. Timp de trei ani a activat ca Project Manager Cultural in cadrul Centrului Ceh din Bucuresti, iar in 2021, alaturi de Alexandra Dumitrescu, a pus bazele proiectul Eforie Colorat – Gradina Cinemascop. De-a lungul timpului, a fost implicat in mai multe proiecte precum PlatformD, costode in cadrul Bienalei de la Venetia, membru fondator al proiectului CAZUL 101, cofondator al Festivalului de Film Cinemascop si Interventie Culturala. Este unul din editorii albumului Made in CZ found in RO si curator al mai multor expozitii din cadrul Future Museum. A fost, de asemenea, curatorul altor expozitii, precum Czechoslovak Home, Czech Image Pop-up Exhibition. A participat la mai multe expozitii de grup, iar unul din proiectele sale de cercetare s-a finalizat cu o expozitie personala, intitulata RafinX – o cercetare a uneia dintre cele mai mari si mai vechi rafinarii din Europa. Este unul dintre initiatorii proiectului Arhivele Litoralului, iar arhiva sa cuprinde peste 500 de artefacte, de la vederi, albume private, de la carti si reviste, la postere sau obiecte suvenir. Aceasta colectii este unul dintre subiectele de interes ale cercetarii, alaturi de alte colectii publlice si private.

ALEXANDRA DUMITRESCU este specializata in stiinte politice si este interesata de dezvoltarea comunitara a zonelor cu acces limitat la cultura. In ultimii ani si-a concentrat activitatea in zona de management cultural, ca fondator al proiectului Eforie Colorat, Interventie Culturala, AggressiON/OFF sau Arhivele Litoralului. Activeaza de peste 10 ani in zona de productie foto-video unde, de-a lungul timpului, a fost implicata in diferite proiecte, ocupand functii de D.O.P., Art Director, video editor si asistent regie.

IULIA PANA este artista vizuala si poeta, profesor de Arta Fotografica la Centrul Cultural „Teodor Th Burada” din Constanta, are un Master in Arte Plastice Vizuale si un Master in Comunicare, Relatii Publice-Publicitate. Are in palmares expozitii personale si de grup, dar si volume de versuri, majoritatea dintre ele premiate. Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1999), a Uniunii Ziaristilor din Romania (din 1995), a Uniunii Artistilor Plastici (din 2015), precum si membra PEN Club Romania (din 2018).

ECHIPA ORGANIZARE:
Organizatori: Emil Cristian Ghita, Alexandra Dumitrescu, Raluca Paraschiv, Cristina Irian, Ionut Cosmin Idu, Cristina Idu, Theodor Sarbu, Andreea Solba | Director de program: Raluca Oancea | Grafica: Andrei Turenici | Comunicare: Evantia Barca |

ARHIVELE LITORALULUI
Proiect dezvoltat de Asociatia Forumul Artelor Vizuale (FAV), in parteneriat cu Primaria Eforie, Centrul Ceh, Institutul National al Patrimoniului, Ambasada Suediei la Bucuresti, Centrul Cultural “Teodor Burada” Constanta, Constanta South Container Terminal SRL, Muzeul National al Taranului Roman, Universitatea Nationala de Arte George Enescu din Iasi, Universitatea de Arte si Design Cluj Napoca, RADEF Romania Film, Agentia Nationala de Presa AGERPRES si Asociatia Aici a Stat

Cofinantat de
AFCN
Parteneri media:
Agerpres, Market Watch, Propargarta, Vice.com, AARC, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Magazin Istoric, Revista Zeppelin, Revista Samizdat, UZPR, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, MovieNews, Metropola Constanta, CT 100, Radio Constanta, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Munteanu, E T A J Magazine, Igloo

*Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii”