Teatru si Film

Spectacolul lumii, pe scena Teatrului EXCELSIOR Opera de trei parale, de Bertolt Brecht

Teatrul EXCELSIOR prezinta, pe 30 aprilie, 1, 5 si 6 mai 2022, de la ora 19:00, primele reprezentatii ale spectacolului Opera de trei parale, de Bertolt Brecht si Kurt Weill. Regia, coregrafia si costumele poarta semnatura lui Razvan Mazilu, iar decorul este realizat de Dragos Buhagiar. Opera de trei parale este al treilea spectacol muzical pe care Razvan Mazilu il realizeaza la EXCELSIOR, dupa succesul rasunator al musicalului Familia Addams si al spectacolului Fecioarele noastre grabnic ajutatoare.
Spectacolul lumii urca pe scena si vi se dezvaluie electrizant, bulversant, imprevizibil (ca viata!) intr-o creatie scenica de o teatralitate cuceritoare, care imbina grandoarea si decadenta, sarcasmul si umorul, ludicul si luciditatea. „Opera de trei parale” este, in viziunea lui Razvan Mazilu, un manifest – artistic si estetic – ce se imbogateste ca rezonanta si semnificatii prin pasiunea si energia creatoare ale tinerei trupe de actori a Teatrului EXCELSIOR, pe care o veti (re)descoperi intr-o formula extinsa.
„Opera de trei parale” este un musical atipic, un non-musical care comenteaza ironic-inteligent genul liric si il pune in relatie cu alte genuri, cu alte stiluri – cu liedul, cu cabaretul. Este un spectacol care nu tine cont de nicio „reteta” pe care este construit un musical in adevaratul sens al cuvantului. (Razvan Mazilu)
Inspirata din piesa dramaturgului englez John Gay, „Opera cersetorilor” (1728), „Opera de trei parale” a avut premiera absoluta la Berlin, in 1928, intr-un climat social tensionat care a influentat decisiv viziunea lui Bertolt Brecht asupra teatrului, privit ca un posibil catalizator al schimbarii sociale. In aparenta o oglinda a societatii de acum un secol, „Opera” lui Bertolt Brecht isi confirma acut actualitatea in aceste vremuri tulburi. Dincolo de amestecul fascinant de influente stilistice, veti descoperi si un spectacol care vorbeste despre rolul teatrului ca oglinda a lumii, dar si ca spatiu al posibilitatii de salvare si de a schimba realitatea.
„Opera” care a dat lumii unul dintre cele mai cunoscute slagare ale ultimului secol va asteapta sa o descoperiti pe scena de la EXCELSIOR intr-o viziune curajoasa care vorbeste fara menajamente despre lumea noastra plina de contraste si valori rasturnate. Un spectacol ca un theatrum mundi in care rasuna polifonia atator puncte de vedere contrastante ale societatii de astazi, reunite intr-o interogatie fundamentala: Ce inseamna sa fii OM?
Bilete, pe platforma bilet.ro si la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR (Str. Academiei, nr. 28). Detalii, pe https://www.teatrul-excelsior.ro/ si pe pagina de Facebook, @teatrulexcelsiorbucuresti.

OPERA DE TREI PARALE
de Bertolt Brecht si Kurt Weill
Traducerea textului: Ozana Oancea
Adaptarea songurilor: creatie colectiva dupa versiunea Ninei Cassian

Distributia:

Macheath, zis Mackie Sis: Lucian Ionescu
Jonathan Jeremiah Peachum, proprietarul firmei „Prietenul cersetorilor”: Mihai Mitrea
Celia Peachum, sotia lui: Mihaela Coveseanu
Polly Peachum, fiica lor: Oana Predescu / Maria Alexievici
Jackie „Tiger” Brown, seful politiei din Londra: Mircea Alexandru Baluta
Lucy, fiica lui: Ana Udroiu
Jenny Spelunca: Mihaela Trofimov
Smith: Alex Popa
Filch: Dan Clucinschi
Pastorul Kimball: Dragos Spahiu
Banda de hoti:
Mathias „Lovele”: Ovidiu Usvat
Jakob „Tarantula”: Alex Calin
Walter „Bezna”: Matei Arvunescu
Robert „Matriosca”: Ion Bechet
Ede „Gura de Aur”: Dana Marineci

Fetele de la bordel:
Dolly: Andreea Hristu
Betty: Iulia Samson
Vixen: Raluca Botez
Doamna batrana: Robert Radoveneanu
si
Marlene, amfitrion: Dan Pughineanu

Regia, coregrafia, costumele: Razvan Mazilu
Decorul: Dragos Buhagiar

Pregatirea muzicala: Maria Alexievici
Lighting design: Costi Baciu

Productia muzicala: Vlad Vedes
Corepetitori: Miriam Drasovean, Maria Alexievici

Producator delegat: Vasea Blohat
Sef productie: George Ion
Regia tehnica: Viorel Stemate
Costumiera: Nicoleta Ticu
Make-up: Madalina Ghizdeanu, Ioana Roman
Foto: Andrei Gindac

Recomandat: 16+
Durata: 2h 50 min (cu pauza)