Evenimente

„Sunt ca o lumanare care arde la ambele capete” – Ana Ularu deschide noul sezon „Nocturne”, la TVR 1 (luni, 2 mai, ora 23.00)

Cu sinceritate si pasiune, invitata Marinei Constantinescu vorbeste la „Nocturne” despre relatia ei cu actoria, dar si despre rolul artistului in societate. Noul sezon „Nocturne” se vede in fiecare zi de luni, de la ora 23.00. Din 2 mai, la TVR 1.

Ne-am obisnuit deja ca numele romancei Ana Ularu sa fie pe genericele unor filme internationale alaturi de mari nume de la Hollywood: Keanu Reeves, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Tom Hanks, Vincent D’Onofrio sau Jeremy Irons. Dar o mare iubire a actritei de 36 ani ramane teatrul, cel „care serveste unui scop de insanatosire a societatii”, spune „Lolita” lui Stefan Iordache si a regizoarei Catalina Buzoianu, cea care a „nascut-o” pe Ana in teatru.

„Nu cred ca vom putea rezista in viitor fara arta”, isi incepe tanara actrita pledoaria pentru rolul crucial al artistului in orice societate.
Despre cum isi reevalueaza relatia cu actoria in mod constant, despre cum a gasit moduri de a se sustrage inutilitatii „de acasa” din timpul pandemiei, despre rolul unui artist, de orice fel ar fi el, in societate, Ana Ularu vorbeste cu sinceritate la „Nocturne” de la TVR 1, in prima editie a noului sezon. Din 2 mai, Marina Constantinescu ne da intalnire in fiecare zi de luni, de la ora 23.00, la TVR 1.

„Sunt ca o lumanare care arde la ambele capete”, sustine actrita care a stiut de la varsta de 9 ani ca actoria este drumul ei. Ana Ularu a debutat pe micile ecrane in doua coproductii romano-franceze „Meuetres par procuration” si „Passion mortelle”, filme in care a fost admirata de toti actorii din echipa. La numai 17 ani, Ana a jucat rolul Lolitei in filmul cu acelasi nume, film romanesc, in care a jucat alaturi de Stefan Iordache, in regia Catalinei Buzoianu si care a apropiat-o de lumea teatrului. A devenit cunoscuta pentru marele public datorita rolului Lenuta, din „Italiencele“ (2004). De atunci a mai fost Dana Moraru in „Magnatul” (2004), Tatiana din „Lost and Found” (2005), Ioana in „Bucuresti-Berlin” (2005), Angela din „Hartia va fi albastra” (2006), Matilda din „Periferic” (2010), rol pentru care a primit titlul de cea mai buna actrita la mai multe festivaluri internationale (Varsovia, Salonic, Locarno), dar si premiul GOPO. Au urmat: Alice din „Sunt o baba comunista” (2013) sau Rachel in „Serena” (2014), Vayentha in „Inferno” (2016) si Katya in „Siberia” (2018), dar si aparitii de succes in seriale sau in televiziune.

„Muzele sunt acolo doar pentru cei care sapa” – Ana Ularu, la „Nocturne”, TVR 1

Cei care sunt alaturi de ea atat in cariera actoriceasca, dar si in viata sunt parintii ei. Mihaela si Nicolae Ularu, ambii scenografi, i-au insuflat pasiunea pentru teatru, film, actorie, au initiat-o in tainele muncii de zi cu zi, transformand, atat scena, cat si culisele in locuri familiale si familiare. Pe langa actorie, Ana Ularu mai e pasionata de desen si jazz si e vocalista in formatia electro-rock „Sunday People”.

La „Nocturne” de la TVR 1, Ana Ularu vorbeste si despre pandemia care „a tras cortina peste puterea artei”. Dar pentru ca mereu e in cautare sa joace, sa se exprime, sa se daruie, a gasit noi expresii, noi arii in care sa se faca auzita. „Muzele sunt acolo doar pentru cei care sapa”, afirma actrita referindu-se la momentele din pandemie in care se aseza in fata colii albe de hartie, cu rigurozitate si disciplina, pentru ca altfel se simtea inutila „de la ea de acasa”. Asa a scris primele pagini de scenarii. Si pentru ca nu e de acord ca artistul sa devina „un pion in afara societatii”.

„Intr-o societate care pare ca nu-si mai gaseste busola, in vremuri gri si tulburi, de acum si dintotdeauna, arta singura a tinut loc de orizont, de speranta, de lumina” – Marina Constantinescu reia dialogurile „Nocturne” la TVR 1 de luni, 2 mai, ora 23.00, cand mari personalitati ale teatrului, filmului si muzicii clasice, literaturii vin in casele noastre.

Realizator: Marina Constantinescu
Regizor artistic: Aurel Badea
Redactor: Oana Cucuruzeanu

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/04/Nocturne-cu-Ana-Ularu2.jpg