ACuTe – cultural tesbdeds for performing arts and new technology
Un nou si inovator proiect de teatru digital tocmai a primit unda verde pentru a „revolutiona” modul in care teatrul si artele spectacolului sunt produse si interpretate in intreaga Europa.
Lansarea proiectului AcuTe, un proiect de teatru digital de mari dimensiuni, va avea loc joi, 8 septembrie 2022, in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de arta digitala din lume: Ars Electronica, ce se desfasoara la Linz, in Austria.
Panelul de discutie Digital Theatre – Democratization of a Medium va reuni artisti si creatori implicati in ACuTe care vor discuta despre modul in care transformarea digitala va modela teatrul in anii urmatori. Lansarea proiectului va avea loc pe o scena 3D imersiva, in decorul spectacolului mixed-reality SH4D0W.
Care este elementul cu adevarat transformator in trecerea de la teatru la teatru digital? Cum se transforma mediul intr-un spatiu in care linia dintre performeri si receptori se estompeaza?
In cadrul acestui panel de discutie se va analiza modul in care o noua abordare a publicului va modela scena (digitala) de teatru din Europa si nu numai, in anii urmatori. O noua intelegere a conceptelor si relatiilor dintre teatru, public, performance si spatiu este ceea ce constituie transformarea digitala a teatrului ca mediu. Publicul este invitat sa faca schimb de idei cu participantii despre posibilele aplicatii viitoare ale conceptelor digitale in teatru si despre modul in care doresc sa se implice in dezvoltarea acestuia.
Din partea Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova, participa la eveniment Alexandru Boureanu, managerul teatrului si George Albert Costea, actor al Nationalului craiovean si coordonatorul proiectului in Romania. Din echipa romana face parte si Ciprian Facaeru, arhitect in realitatea virtuala si mixta, designer de experiente digital augmentate si interactive, cercetator new media.
Proiectul ACuTe, care este co-finantat de Uniunea Europeana, reuneste 14 organizatii europene de top din domeniul teatrului si al cercetarii, care au drept scop sa dezvolte productii de teatru experimental, folosind tehnologii de pionierat. Noile tehnologii includ roboti, inteligenta artificiala si „spatiu imersiv de explorare ”, fiecare urmand a fi testate de catre diferite organizatii pentru a incerca noi moduri de a produce spectacole, de a spune povesti pe scena si de a determina publicul sa interactioneze si sa relationeze cu arta.
Experimentarea va fi ghidata de conceptul inovator „testbed”, nemaiintalnit pana acum in artele spectacolului, si va duce la diseminarea cunostintelor pentru a imbunatati abilitatile sectoarelor mai largi ale teatrului si artei spectacolului.
Urmand modelul altor sectoare, ACuTe va crea un „TESTBED pentru zona culturala”. Acest proces, o integrare interdisciplinara a tehnologiei digitale si a co-creatiei, va duce la testarea si prototiparea noilor tehnologii in cadrul celor trei teme cheie ale proiectului: noile dramaturgii, stage design si implicarea publicului. Acestea vor fi inovatii in modul in care spunem povesti pe scena, in modul in care acestea sunt produse si in modul in care publicul interactioneaza cu ele.
Organizatiile partenere se vor imparti in trei grupuri, care se potrivesc celor trei elemente de testare, pentru a facilita schimbul regional de cunostinte. Procesul de lucru va fi sustinut de o serie de rezidente ale expertilor, ateliere de formare si sprijin pentru dezvoltarea capacitatii profesionale in integrarea profunda a tehnologiei in procesul de productie teatrala pe termen lung.
Elementul cheie al proiectului va fi gasirea unor modalitati de co-creatie pentru a ajunge la grupurile de public defavorizate si pentru a ajuta sectorul sa devina mai rezistent si mai viabil post-COVID. In mod similar, obiectivul ACuTe este de a oferi o abordare structurata a dezvoltarii digitale in acest sector, care a fost sporadica pana in prezent.
Cele 14 organizatii implicate in proiectul ACuTe sunt teatre de top, universitati si organizatii de arte creative din Europa: • Universitatea de Stiinte Aplicate OULU (Finland) • Ars Electronica (Austria) • European Theatre Convention (Germania) • Azkuna Zentroa-Alhóndiga Bilbao (Spain) • Academia Estona de Arte (Estonia) • Universitatea de Stiinte Aplicate Saxion (Olanda) • Théatre de Liège (Belgia) • Landestheater Linz (Austria) • De Toneelmakerij (Olanda) • Teatrul National Sloven Nova Gorica (Slovenia) • Det Norske Teatret (Norvegia) • Academy for Theatre and Digitality (Germania) • Schauspielhaus Graz (Austria) • Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova (Romania)
Cele 7 teatre partenere au fost selectate din reteaua ETC – European Theatre Convention (ETC), cea mai mare retea de teatre finantate din fonduri publice din Europa. 5 dintre parteneri au participat, de asemenea, la un proiect anterior de teatru digital realizat de ETC, European Theatre Lab, printre care si Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova, care a co-produs spectacolul Idiomatic (2018).
„Proiectul ACuTe nu a putut veni intr-un moment mai crucial pentru teatre si sectorul artelor spectacolului. Exista o incertitudine larg raspandita cu privire la viitorul industriei, care a fost puternic afectata de pandemia COVID si cauta noi modalitati de a reangaja si de a construi legaturi cu publicul. Tehnologiile emergente si procesul inovator de testare, elaborat din alte sectoare, sunt exact genul de instrument experimental necesar pentru acest moment — pentru a asigura rezistenta, creativitatea si, de asemenea, ludicul sectorului.”
Blair Stevenson, partener principal al proiectului
“Sunt foarte bucuros ca Teatrul National Craiova transforma proiectele sale de teatru digital aproape intr-o strategie a intregii organizatii. Dupa European Theatre Lab si spectacolul Idiomatic in 2018, dupa perioada de pandemie in care am avut super-proiectul The Hektomeron special creat pentru mediul online, la Craiova vom incepe o noua aventura legata de ACuTe. Sper ca acest proiect sa aduca o noua perspectiva despre cum un spectacol fi poate fi gandit, abordat, configurat, creat. Echipele artistice si tehnice ale teatrului, impreuna cu reprezentanti ai spectatorilor Nationalului craiovean, asistati de experti de top in tehnologiile media interactive, vor primi sarcina de a defini si creea spectacolul care ii reprezinta si care vorbeste despre ei. Sper sa le putem oferi tot suportul si sprijinul necesare pentru a face un lucru cat mai bun.
George Albert Costea, actor al Teatrului National Craiova,
coordonator al proiectului in Romania
Proiectul ACuTE se deruleaza intre 2022 si 2025 si este co-finantat de Uniunea Europeana.
Adauga comentariu