Comunicate Educatie

“Telescoala”, in sprijinul refugiatilor din Ucraina

“Telescoala”, in sprijinul refugiatilor din Ucraina
La TVR 2, proiectul “Telescoala” se extinde: din 6 mai vor fi difuzate lectii de romana pentru ucrainenii care vor sa-si imbunatateasca cunostintele de limba romana.

Gandul de a ajuta tara vecina se regaseste si la “Telescoala”! La TVR 2, proiectul consacrat elevilor se extinde. Astfel, din 6 mai, in fiecare vineri, spatiul alocat emisiunii “Telescoala” va fi dedicat lectiilor de limba romana pentru refugiatii ucraineni. De la declansarea razboiului, peste 30 de mii de copii ucraineni au intrat si au si ramas in Romania. Pentru ei, Ministerul Educatiei a emis ordin privind repartizarea in unitatile de invatamant din tara sau posibilitatea de a asista la cursuri ca audienti, fara a fi inscrisi la scoala respectiva si fara a da examene.
In sprijinul celor care au fost nevoiti sa fuga din calea razboiului, Televiziunea Romana va difuza, din 6 mai, pe TVR2, in cadrul proiectului „Telescoala”, lectii speciale de limba romana, ca limba straina pentru ucrainenii aflati pe teritoriul tarii noastre.

Cursul, intitulat “LIMBA ROMANA PENTRU UCRAINENI”, este nivel A1, iar profesorii, Larisa Petretchi si Loredana Luscanu, se vor adresa in paralel, atat in limba romana, cat si in ucraineana. Cuvintele simple si expresiile uzuale vor fi baza primelor lectii, apoi, treptat, vor fi introduse si notiuni elementare de gramatica. Vor fi difuzate doua lectii pe saptamana, vinerea, de la ora 9:00 si 9:30, cu reluare de la ora 15:00 si 15,30.
“Am vazut in zona noastra copii ucraineni care se integreaza greu necunoscand limba romana. Asa ca, am decis sa le dam o mana de ajutor, ca sa invete pentru inceput limba romana primul nivel. Lucrez intr-o scoala in care copiii studiaza limba ucraineana ca limba materna si avem si clase cu predare bilingva. Sunt doua: una de gimnaziu si una de invatamant primar. Toate disciplinele sunt predate in limba ucraineana. E un avantaj pentru cei care vin din Ucraina sa se inscrie in astfel de scoli, unde sunt copii de etnie ucraineana, pentru ca vor socializa mult mai bine si se vor integra mai repede”, a spus profesoara Loredana Luscan.

Cursurile “Telescoala” pot fi urmarite si online, live sau inregistrate pe urmatoarele canale: TVR+, canalul de YouTube al TVR, pagina de facebook “Telescoala” sau tvr.ro.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/05/UCRINA-5.jpg