Teatru si Film

Tineri regizori, invitati sa monteze la teatre importante din toata tara TNT, la final

Tineri regizori, invitati sa monteze la teatre importante din toata tara
– editia a IV-a a Festivalului Tinerilor Regizori, la final –

Intre 5 si 9 iulie 2022, Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova a fost gazda celei de-a IV-a editii a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT), un eveniment teatral coordonat de regizorul Bobi Pricop, dedicat artistilor aflati la debut.

Editia din acest an a fost axata pe spectacolele de licenta/master ale regizorilor romani care au absolvit facultatea in promotiile 2020/2021/2022, iar cei 14 regizori selectati anul acesta au fost: Alin Negutoiu, Bianca Oprea, Cosmin Panaite, Irina Moscu, Irisz Kovacs, Mara Oprea, Maté Szilvay, Mihai Pacurar, Monica Stoica, Petro Ionescu, Razvan Enciu, Tudor Antofie, Tudor Nicorici si Vlad Isaila.

14 spectacole, dezbateri moderate de Iulia Popovici despre lumea noua a artelor spectacolului, concerte Impex si Valeria Stoica, proiectii ale unor scurtmetraje de debut, intalniri informale cu manageri de teatru si directori artistici, conversatii care timp de doi ani au fost amanate si un oras care a vibrat pentru cinci zile in ritmul energiei noului val din teatrul romanesc – acestea au fost cateva dintre propunerile acestei editii.

Au fost continuate, de asemenea, si workshopurile incepute anul trecut de catre cinci echipe de regizori si dramaturgi, in editia speciala TNT x New Stages SE, organizata in colaborare cu Institutul Goethe.

Miza festivalului a fost sa intermedieze o intalnire artistica valoroasa intre noua generatie de regizori si public, colegii de breasla si directorii de teatre, promovand tinerii creatori si spectaculoasele lor productii de debut.

Ne-am propus sa cream un spatiu relaxat in care directorii de teatru sa stea alaturi de tinerii absolventi, sa provocam o conversatie deschisa, o atmosfera de colegialitate fireasca, in care toata lumea sa simta ca are ceva de spus si ca este cineva acolo sa asculte. Au fost cinci zile si nopti pline, in care am reusit sa ne cunoastem mai bine, am chestionat multe aspecte ale profesiei noastre, ale sistemului teatral romanesc, cu toate usile lui, mai mult sau mai putin deschise regizorilor emergenti. Vreau sa multumesc echipei Teatrului National din Craiova, dar si tuturor celor prezenti, mai ales managerilor de teatre si directorilor artistici care si-au eliberat agenda pentru a fi prezenti la Craiova. Deschiderea lor fata de tanara generatie de creatori de teatru este un semnal de sanatate, iar numarul consistent de propuneri de proiecte pentru regizorii absolventi este o imensa bucurie si nu face decat sa dea si mai mult sens intalnirilor noastre de la Craiova.
Bobi Pricop, regizor de teatru & director al TNT

Mai multi dintre absolventii care si-au prezentat productiile in showcase-ul TNT au fost invitati sa monteze, in stagiunile viitoare, la teatre importante din intreaga tara. Iata ce au anuntat reprezentantii institutiilor de cultura prezenti la Craiova:
Mihai Pacurar va fi invitat anul viitor pentru un proiect la Teatrul National „Marin Sorescu”, Craiova;
Monica Stoica a fost invitata sa monteze, in 2023, la Teatrul Excelsior, Bucuresti;
Petro Ionescu si Irisz Kovacs sunt fost cele doua regizoare cu care Teatrul de Nord Satu-Mare si-a anuntat intentia de a colabora;
Cosmin Panaite va fi propus pentru o colaborare la Teatrul Prichindel din Alba-Iulia;
Petro Ionescu si Cosmin Panaite vor fi propusi, de asemenea, pentru viitoare proiecte la Teatrul „Elvira Godeanu”, din Targu-Jiu (in acest caz, este vorba despre o situatie speciala – ca urmare a schimbarii conducerii teatrului, propunerea va fi inaintata spre aprobare noii directiuni)
Irisz Kovacs a fost invitata la Teatrul German de Stat Timisoara sa monteze intr-una dintre viitoarele doua stagiuni.

Dupa o editie plina de intalniri si intamplari fericite, care au facut posibila deschiderea conversatiei despre noul val de artisti, sistemul teatral romanesc, colaborarea si sustinerea celor din breasla, dar si relatia cu publicul si conectarea la spiritul unor noi atitudini si viziuni teatrale, TNT se pregateste deja pentru capitolul urmator.

Theater Networking Talents (TNT) este un eveniment organizat de Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova si Universitatea din Craiova – Facultatea de Litere – Departamentul Arte si Media, cu sprijinul partenerilor: Casa de Cultura „Traian Demetrescu”, Consiliul Judetean Dolj si UNITER.

TEATRUL NATIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova este o institutie culturala romaneasca de prestigiu a carei lunga si bogata istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcarete, prezentate in cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din intreaga lume dar si cu imensul succes international al Festivalului Shakespeare, care aduce in Romania spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporana, teatrul abordeaza perspectivele prezente si viitoare, adresandu-se unui spectru din ce in ce mai larg de public, in conformitate cu provocarile actuale.